Match mot Falu BS

Stefan Larsson matchhjälte i comebacken

Publicerades den 28 november 2018 21:23

Anders Jansson

Broberg tog andra raka segern när man vann med 2-1 mot Falu BS på bortaplan. Stefan Larsson gjorde comeback och blev också matchhjälte i den tajta matchen.

Onsdag och den första bortamatchen av två denna vecka, innan landslagsuppehållet. Först ut ett besök på Lugnets IP i Falun, där det var ett antal år sedan Broberg hälsade på. Inför match var förutsättningarna att skadeläget är fortsatt ansträngt. Dammbro, Redin och Wijk saknades fortfarande i matchtruppen och även Jonas Nygren som i matchen mot Frillesås drog på sig en ny skada. Däremot fanns en comebackande Larsson med nummer 81 på ryggen med i matchtruppen.

Inledande tio minuter var ganska händelsefattiga. Vadim Arkhipkin var tidigt framme och oroade med ett skott mitt i slottet. Strax därefter var samma man framme igen och blev den gången nerdragen med straff som konsekvens. Martin Söderberg klev fram och satte distinkt dit straffen, bara för att se domaren peka på straffpunkten igen. Linus Forslund var för tidigt inne i straffområdet straffen skulle alltså slås om. Och givetvis blev resultatet inte lika lyckosamt denna gång. Olyckligt och frustrerande förstås, sånt som man ser på varannan straff men som ytterst sällan beivras. Broberg hade trots allt ett ganska tydligt kommando i spelet och skapade nån halvchans. Men allteftersom halvleken tickade på tappade man fart och hemmalaget fick mer utrymme. Och när halvleken summerades var det nog så att Falun hade skapat fler målchanser. Många gånger kunde hemmalaget alltför enkelt kliva igenom Broberg centralt och komma till avslut. Sammantaget ingen speciellt bra halvlek av Broberg, även om inledningen såg positiv ut. 0-0 i halvtid alltså.

Andra halvlek var inte gammal när hemmalaget kunde ta ledningen med 1-0 genom Anton Lundberg. Målet verkade ge lite tändvätska till Broberg som ökade trycket och pressade ner Falun allt djupare. Svårt att skapa klara målchanser genom Faluns tajta defensiv men pressen gav ändå resultat när Jonas Engström kunde raka in kvitteringen i den 60:e minuten. Bara ett par minuter senare fick Broberg en gyllene chans att också ta ledningen när man fick dagens andra straff. Något ledningsmål blev det inte. Ny straffskytt och ny straffmiss när Jesper Öhrlund fick chansen men inte tog den.

Broberg fortsatte trycka på men med i princip hela Falulaget i eget straffområde var det svårt att komma igenom och hota. Det blev mycket försök runt kanterna och inspel som blev melodin. Och till slut kunde inte hemmalaget freda sitt mål längre. I den 84:e minuten trampade Vadim Arkhipkin runt på högerkanten och hittade in till en lite bortglömd Stefan Larsson. Larsson stod för ett konstmål när han avslutade mellan benen på sig själv och blev matchhjälte i denna täta drabbning. Minuten efter detta hade Broberg ytterligare en straff och chans att punktera definitivt. Men, nä, inte tredje gången gillt heller. Söderbergs straff gick mitt på Max Bergström. Broberg kunde hålla undan och bärga väldigt viktiga poäng.

Sammanfattningsvis kan man säga att det var mycket ångest över kvällens match. Broberg startade bra och hade klart kommando första 15-20 minuterna. Sen tappade man farten och Falun tog över allt mer. Och skapade också gott om chanser. När Falun sedan tog ledningen tidigt i den andra halvleken kändes det som att Broberg vaknade till och ökade trycket i det mesta. Den andra halvleken var Broberg totalt dominanta i, även om utdelningen blev väldigt skral. Nu räckte det till två poäng vilket helt klart var det viktigaste. En stark andra halvlek gav två poäng. Något man måste prata om är ju förstås att vi gör så förtvivlat lite mål. Vi har mäktat med 25 mål på 10 matcher, alltså 2,5 mål i snitt. Alldeles för låg siffra. Vi har också bara släppt in 35 mål vilket å andra sidan är en ganska bra siffra ur ett defensivt perspektiv. Så effektiviteten måste klart snäppas upp, för chanser skapar vi. En bra början kunde vara att sätta straffar. Nu har vi haft fyra straffar under säsongen, varav tre bara ikväll, och missat samtliga. Det är nästan en imponerande statistik. Min bild av det är att vi behöver låta samma spelare slå straffarna varje gång. Oavsett om Söderberg bränner två så tycker jag att han ska slå den tredje ändå. Självförtroendet måste vinnas tillbaka. Just ikväll känns det dock som att mycket kan bero på den första straffen som gick i mål men fick slås om. Redan där skapas en hel del spänningar. Och att man sen också bränner den gör ju inte spänningarna mindre vid nästa straff. Nämnas bör också Stefan Larssons comeback. Ett kärt återseende förstås och att han också får avgöra matchen med lite av ett konstmål ger ju lite extra guldkant.

Nu väntar Sandviken på bortaplan på fredag innan landslagsuppehållet. En eller två bonuspoäng där hade varit fint att kriga till sig.