Välkommen ”Kuben”!

Publicerades den 13 april 2024 15:58

Anders Jansson    

Det blir Magnus ”Kuben” Olsson som tar över rodret i Broberg. Vi har kommit överens om ett treårsavtal och klubbchef Svenne Olsson är nöjd över rekryteringen: Vi ser verkligen fram emot en häftig vinter i Helsingehus Arena, säger Svenne,

Magnus ”Kuben” Olsson är ett namn som onekligen förpliktigar inom bandyn och han behöver knappast någon närmare presentation. En ikon inom svensk bandy i allmänhet och i Edsbyn i synnerhet. I sin moderklubb har han spenderat hela sitt bandyliv och samlat på sig en enorm meritlista. Vad sägs om över 700 matcher i högsta serien som spelare, nio SM-guld (varav fyra som tränare), två VM-guld, seger i World cup (2008) och Årets spelare i svensk bandy 2006. Klubbchef Svenne Olsson säger såhär om det hela:

Självklart är vi oerhört glada att kunna landa Magnus till Broberg! Magnus CV som spelare, ledare samt klubblegendar talar sitt tydliga språk och vi ser fram emot att få arbeta tillsammans och ta del av hans totala engagemang för sporten samt förberedelse till match och träning. Vi ser verkligen fram emot en häftig vinter i Helsingehus Arena!

Under de senaste tio säsongerna har ”Kuben” verkat som tränare i Edsbyn, där han haft huvudansvaret de senaste sex säsongerna. Under tiden som huvudtränare har han tagit Edsbyn till två guld (19/20 & 21/22) och utöver det idel semifinaler. Därför kom det som en liten bomb att Edsbyn valde att inte förlänga kontraktet med sin mångåriga tränare som precis hade avslutat säsongen med att pressa Västerås till fem matcher i semifinalen. Trots att man runt jul nästan låg och sladdade kring kvalplatserna. För Brobergs del öppnades således en möjlighet att knyta till sig en riktigt meriterad tränare. Och där är vi nu! Jag har givetvis tagit en kort snack med vår nye huvudtränare.

Först och främst, varmt välkommen till kusten och Broberg! Det här var kanske inte riktigt en intervju jag väntade mig att få göra i det här sammanhanget. Berätta lite om ditt val och vägen fram hit?

Tack så mycket! Svenne hörde av sig för ett litet tag sen och undrade om mina tankar runt bandyn nästa säsong. Vi är ju barndomskompisar, jag och Svenne, och umgicks mycket på den tiden. Sen under tiden har Broberg som förening och laget vuxit fram under våra samtal och jag kände alltmer ett sug att vara en del av det och se vart nästa säsong kan ta vägen.

Du behöver ju knappast någon närmare presentation för en bandypublik, men berätta ändå lite vem Magnus ”Kuben” Olsson är, vid sidan om bandyn, där det kanske inte är lika allmänt känt.

Jag har 3 barn: Elliot, Ebba Elsa. Har jobbat i nästan 20 år på Edsbyns bandygymnasium men slutade förra våren. På fritiden blir det också mycket bandy och barn och vänner och fixa med huset.

Har du sedan du slutade på bandygymnasiet jobbat heltid i tränarrollen och är det så det blir även nu? 

Den gångna säsongen hade jag endast tränaruppdraget. Men jag vill gärna ha en syssla på dagtid också och tittar lite vad man hittar där.

Ett helt bandyliv har du spenderat i Edsbyn, med helt sanslösa meriter i CV:t. Går deta att sätta ord på känslorna inför att för första gången ta steget att verka i en annan klubb?

Det känns givetvis konstigt och kommer bli väldigt annorlunda att inte tillhöra nåt som man tillhört hela livet. Men det blir främst väldigt spännande och stimulerande att dels utveckla mig själv och förhoppningsvis utveckla laget Broberg. 

Senaste tio säsongerna har du verkat som tränare i Edsbyn, med fyra SM guld som facit. Vad tror du primärt att du kan ta med dig in i Broberg som kanske kan odla en vinnarmentalitet som kanske har saknats?

-Det är klart att det är en fördel när man varit med och vunnit en del i allafall. Man vet vad som krävs och hur det är att gå hela vägen och sen att vara bra i viktiga matcher. Att hitta en process där individen växer i sin roll och laget blir bättre och bättre. 

Som bandyspelare har de flesta koll på dig men hur skulle du själv beskriva din ledarstil? Vilka delar brinner du främst för som ledare?

-Jag är nog en främst en ledare som involverar spelarna i vägen framåt så inte jag bär hela ansvaret själv. Bestämmer man nåt tillsammans så är det också lättare att alla jobbar mot den riktningen.

Nu är det tidigt, men vi vet i nuläget att snudd på hela fjolårstruppen i Broberg har säkrats upp och även om du kommer utifrån så anar jag att du har rätt bra koll på Broberg. Så vad har du för tidiga tankar kring den biten, med truppen och visioner om vilken bandy du ser att ni ska spela under säsongen?

Broberg har ju haft ett bra lag länge och oftast spelat en fartfylld och attackerande bandy. Det finns många bra skridskoåkare så det är bara att bygga vidare på det som många innan mig gjort bra. 

Kommer du att ha hela ansvaret som huvudtränare eller är planen att du har en assisterande vid din sida? Eller är det kanske nåt du inte ens kan svara på? 😊

-Jag kommer vara  huvudtränare och sen exakt hur det ser ut med staben runt laget i övrigt är inte helt klart ännu.

En kuriosafråga: 1995, när jag var 12 år, var jag sargvakt/bollkalle i en landskamp mellan Sverige-Ryssland på Hällåsen. Jag har ett svagt minne av att det kan ha varit din landslagsdebut, men är inte helt säker. Men jag minns att smeknamnet Kuben förbryllade mig där och då. Sen kan man kanske anta vad det kommer sig av 😊, men berätta gärna när och varför du fick det smeknamnet?

Det stämmer att det var min landslagsdebut och jag blev dessutom målskytt. ”Kuben” kommer från min ungdom. Jag och en kompis spelade tennis utomlands när en herre kom förbi och pratade med min kompis pappa. Han sa då ”den där killen ser ut som en kub”. Vad exakt han syftade på då är oklart, haha.

Och till sist då, om du får välja en händelse, ett moment i din långa karriär hittills som du sätter överst. Vad blir det då och varför?

Där får jag säga att det största är SM-guldet 2004. Att efter 17 säsonger få förmånen att spela en final och vinna och dessutom på det sättet var magiskt.

Inte ett helt oväntat svar! Tack så mycket och återigen varmt välkommen till Broberg!

-Tusen tack! Och härligt och spännande ska det bli!

Huvudpartners

Samarbeten