#55 Erikanders klar för tre nya säsonger!

Publicerades den 9 mars 2024 16:55

Anders Jansson    Act Studio

Vi kan glatt leverera en lördagsnyhet som torde göra alla gulsvarta supportrar väldigt nöjda. Anders Erikanders har kritat på ett nytt kontrakt som sträcker sig över tre säsonger. Och det är tre ”mohedsraka” år som Svenne Olsson brukar säga när det handlar om kontrakt utan optionsår. Eller som han nu uttryckte det: ”Tre Vikarbynraka år”.

Att Anders Erikanders var en högt prioriterad spelare att förlänga med råder det inget tvivel om. Han har visat på en otroligt fin utveckling sedan ankomsten till Broberg och känns alltid väldigt självklar i allt han gör på planen, med ett lugn som få andra klarar av utstråla. Med tiden har han blivit en rejäl publikfavorit hemma i Helsingehus Arena med håret fladdrandes under hjälmen (som en av bröderna Head & Shoulders enligt Max Bergström) och det känns väldigt bra att han nu väljer att spendera kommande tre säsonger hos oss. Vi har givetvis tagit ett snack med Anders kring det här.

Tjena Anders! Tidigt klar för tre nya säsonger i Broberg alltså. Var det ett självklart val och varför?

Hallå redaktionen! Precis, dessa typer av val kräver allt som oftast en längre tankeprocess som påbörjades redan under säsongen som nyligen avslutades. Under tiden och desto längre säsongen gick utvecklades processen till en självklar tanke och slutligen i ett val, att det är i Broberg jag ska spela i kommande tre säsonger! Den största anledningen till att jag väljer att stanna i Broberg är den goda sammanhållningen inom gruppen som vi tillsammans har skapat under säsongen. Just den sammanhållningen behövs för att min egna trivsel och sedermera prestation på isen ska fungera optimalt. Men det ska också tilläggas att spela framför våra fantastiska supportrar, unga som gamla, är en starkt bidragande orsak till att fortsätta i Broberg.

Du har haft en väldigt fin utvecklingskurva och har blivit en rejäl publikfavorit med din iskyla och lugn i alla tänkbara situationer. Hur ser du på din egen utveckling under de senaste säsongerna?

-Jag är absolut nöjd över vad jag har åstadkommit prestation- och utvecklingsmässigt sedan jag kom till Broberg för snart tre år sedan. Där framförallt den avslutande säsongen är den jag personligen är mest nöjd över. Jag har under min tid här hela tiden känt av ett större och större förtroende av såväl ledare och spelare att få möjligheten att utföra min spelmässiga kunskap. Något som har lett till att jag har kunnat fortsätta min utveckling och förhoppningsvis varit en mer bidragande anledning till att vi vinner matcher.

Jobbar du på några specifika färdigheter i ditt eget spel, till exempel att utveckla skottet, eller är du nöjd med att använda ditt slagskott (som för övrigt är väldigt effektivt i många situationer)?

-Skottet finns det en stor utvecklingspotential och något jag försöker förbättra, såväl den klassiska bandysvingen som slagskottet. Annars har jag tillsammans med tränarna lagt en stor vikt på att utveckla spelet i luften främst att bli tryggare att plocka ned lyft samt placera sig rätt i banan när väl lyften kommer. 

Du fick under säsongen ta klivet ner till liberoposition och blev sedan kvar där resten av säsongen. Hur stor omställning blev det och vilken position trivs du själv bäst med?

-Såklart var det en omställning, då libero är en position som jag tidigare har en ganska ringa erfarenhet av att spela. Precis som alla positioner har libero sina utmaningar, men jag tyckte det löste sig på ett bra sätt. Jag trivs bra med att spela libero, som jag nämnde tidigare är det en relativt ny position som jag tycker jag kunde behärska på ett bra sätt. Samtidigt har jag fortfarande mycket att utveckla som libero och kan jag utveckla vissa delar, så kan det förhoppningsvis bli väldigt bra tillslut. Tanken är också att jag ska spela där kommande säsong.

Vi ska inte kolla bakåt egentligen, men hur skulle du recensera den gångna säsongen?

6/10 kanske. Överlag helt okej, där vi i början av säsongen visade på ett stundtals väldigt bra spel, innan skadebekymmer tyvärr förstörde våran möjlighet att visa vår fulla potential som lag. Det föranledde att prestationen och resultaten i många matcher sjönk. Innan vi i mitten av januari lyckades vända tillbaka både prestation och resultat till att avsluta säsongen på ett betydligt finare sätt.

Vi blickar framåt istället, kan du avslöja nånting om hur målsättningen ser ut framåt, både för egen del och för hela laget?

-Vi har inte samlat laget än, så det går väl inte att helt säga någon tydlig målsättning för laget ännu. Däremot är jag helt säker på att alla som spelar i Broberg nästa säsong vill att vi resultatmässigt förbättrar oss och inte ryker i en åttondelsfinal igen. För egen del var jag inne på det lite tidigare, att jag har en del detaljer att utveckla i positionen som libero. Men på det stora hela vill jag bli en bättre elitseriespelare som varje match bidrar med ett lugn och stabilitet som hjälper laget att vinna matcher.

En mjukare fråga. Men ett nytt treårskontrakt påskrivet är det naturligt att fråga; trivs du bra i Söderhamn?

Jag trivs utmärkt i Söderhamn som min hemstad! Både med sin fina natur och alla trevliga människor man träffar.

Vad gör du på sidan om bandyn?

Jag har under dessa tre år studerat vid Högskolan i Gävle och ska avhandla min första högskoleexamen i  början av juni. Om jag ska fortsätta studera eller börja arbeta efter examen, återstår att se. På fritiden blir det fortsatt mycket träning, cykling på sommaren och längdskidåkning på vintern när tillfälle ges. Sen gillar jag att såklart umgås med vänner och bekanta och allt som tillkommer med kring det.

Och avslutningsvis kan jag å alla supportrars vägnar säga att vi är väldigt glada att få fortsätta följa din utveckling i Brobergs tröja. Tack ska du ha för det!

-Jag vill också avsluta med att tacka för allt stöd vi får under säsongen. Sköt om er i sommar, så syns vi när det är dags att börja tävla igen!

Huvudpartners

Samarbeten