Bandyns julafton står för dörren

Publicerades den 25 december 2023 17:23

Anders Jansson    Ingemar Persson

Imorgon är det annandag jul och för alla bandyälskare är det den dagen man allra mest ser fram emot under julhelgen. Annandagsbandyn är helig och det finns en speciell känsla över det. Broberg rullar ner till Göransson Arena för länsderby mot Sandviken.

Vad kan man förvänta sig av annandagsmatchen 2023 då? Ja, Sandviken har nog överraskat många med att gå bättre under första halvan av serien än vad som förväntats. Man ligger just nu placerade på fjärdeplatsen med 17 ihopsamlade poäng. Broberg å andra sidan har väl istället överraskat mer negativt och parkerar just nu på plats 10 med 11 insamlade poäng. Men alla vet att också att man varit extremt otursförföljda med tunga skador på väldigt fel spelare. Med tanke på förutsättningarna kan jag ändå tycka att det är ganska starkt att kunna vända serien på 11 poäng. Även om det nog i ärlighetens namn har ”vaskats” ett par poäng också.

Med detta sagt är det inte helt självklart vilket lag Broberg ställer på benen imorgon. Senast fick assisterande tränare Westh rycka in hastigt och lustigt, men till imorgon ska både Philip Flodstam och Erik Jonsson vara tillbaka i laget så Westh återfinns högst troligt på sidan imorgon igen. Martin Söderberg, Tatu Ässämäki och Hampus Lindén vet vi sedan tidigare är borta. Men hur är det med Robin Öhrlund vara eller icke vara? Jo, Robin är igång igen och tränar på is med laget, men det är inte troligt att han finns med i laguppställningen redan imorgon.

Om vi plockar fram lite statistik kring de fem senaste annandagsmötena mellan lagen så är det väldigt jämnt skägg. Förra året vann Broberg hemma med 6-5 och året innan det vann med med 4-3 ute på Jernvallen. 2020 inför pandemitomma läktare blev det kryss, 4-4 och de två åren innan dess van SAIK med 7-5 respektive 4-2. Detta ger alltså en intern tabell där man har 5 poäng var och målskillnaden 21-23 för Broberg och således tvärtom för Sandviken. Det kan alltså knappt bli jämnare mellan dessa lag under den här perioden. Men historia är historia, hur intressant den än må vara. Jag har tagit ett litet snack med Björn ”Böna” Eriksson inför morgondagen.

Annandagen säger jag, vilka känslor framkallar det hos dig?

Det är ju bandyns dag. Alltid en speciell dag. Alltid mycket folk och bra stämning.

Halva serien (+ en match) är avklarad. Vad sätter du för betyg såhär långt totalt sett?

Vi har haft en tuff första halva, så är det. Skador och sjukdomar har satt sin prägel på resultaten. Ett mer skadefritt Broberg hade nog räknat in ett antal poäng till. Samtidigt tycker jag att vi gjort det bra och verkligen krigat i matcherna. Det har gjort att vi plockat poäng och det har även svetsat ihop gänget. En generationsväxling och samtidigt skador på drivande spelare har gjort att vi har blivit bra på att gilla läget och verkligen ge allt oavsett förutsättningar, det kommer vi ha nytta av ju längre säsongen går.

Sandviken imorgon. Har du koll på statistiken om vi tittar tillbaka på de fem senaste mötena på annandagen?

Vet att Gurt har stått som vinnare ett antal annandagar nu.. är det 3 eller 4 i rad kanske?

Statistiken säger två segrar var och ett kryss och 21-23 i målskillnad för vår del, så det är jämnt skägg! Och det är två senaste som Broberg har vunnit.

Ok! Jämnt i statistiken då. Då kanske jag får svara att det varit jämnt i ett antal år istället…😀

SAIK har gått bättre än de flesta förväntat sig hittills. Hur tror, och önskar du, att matchbilden artar sig imorgon?

-SAIK har gjort det väldigt bra hittills och poängen har kommit in. Jag tror på en jämn och tät match där vi jobbar så hårt att vi får marginalerna med oss.

Karl Tagesson har opererat från mittfältet en del på slutet och Matteus Liw istället vänsterhalv och undertecknad tycker att Tagesson helt klart kommer mer till sin rätt när han får boll högre upp i banan. Är det en rockad som vi kommer få se även fortsättningsvis?

Vi har en del olika varianter på uppställningar beroende på vad vi har för spelare att tillgå och vilka vi möter. Det är mycket möjligt att Karl fortsätter på mitten eller så gör han det inte… 😜

Frågan som det flesta vill ha svar på; vad ställer vi för lag på banan imorgon? Törs man hoppas på Robin Öhrlund tillbaka eller är det nåt du inte vill avslöja?

-Vi har tränat idag på juldagen, några har varit lite krassliga så vi får stämma av i morgon förmiddag med några. Vad gäller Robin så är det en bit kvar innan han är tillbaka. Vi är hursomhelst laddade för match och kommer lasta in allt för 2 pinnar!

Okej, vi får vänta och se helt enkelt. Kör hårt och lycka till imorgon så ska vi se till att göra jobbet från läktarplats. En full buss från Kustgardet rullar ner till ert stöd!

-Tack så mycket! Stödet är alltid viktigt!

Avslag i Göransson Arena är 14:00. En buss rullar som sagt från Kustgardet, men den är i nuläget helt fullbokad.

Huvudpartners

Samarbeten