Inför annandagsbandyn!

Publicerades den 25 december 2022 16:51

Anders Jansson    Ingemar Persson

Alla bandyvänners heliga dag närmar sig med stormsteg. I skrivande stund, juldagseftermiddag, är det ett knappt dygn till avslag i det som tillsammans med SM-finalen är bandyns största dag.

Ja, annandagen är verkligen speciell för oss som är fästa vid den underbara sporten bandy. Det är svårt att beskriva det speciella med annandagen så att någon ”utomstående” kan greppa det fullt ut. Det bara ÄR så speciellt och numera i vuxen ålder känns julhelgen mest som en lång väntan på annandagen, bandyn största dag. Visst SM-finalen är lika helig den, men skillnaden är att på annandagen får alla vara med och leka (just i år får dock Motala titta på).

Och vad som blir extra speciellt med denna annandag är såklart att vi återigen kommer spela hemma i Helsingehus Arena inför förhoppningsvis fullsatta läktare. Något vi inte har gjort sedan 2018. Och alla vet varför så det behöver vi inte orda om. Senaste annandagsbandyn på hemmaplan spelades 2020, inför åtta åskådare. Undertecknad hade turen att få vara en av dessa åtta, men det går knappt att beskriva den märkliga paradoxen i att stå på en tom läktare samtidigt som det utspelas en het annandagsbatalj på isen. Det går inte att få ihop den ekvationen. Nu ska det sägas att Broberg och Sandviken den gången bjöd på en mäktigt fartfylld kamp trots avsaknad av en månghövdad publik som levde sig med. 4-4 slutade det den gången i en match som förmodligen hade varit nåt alldeles extraordinärt med den extra kryddan som fullsatta läktare ger.

Annandagen 2021 avgjordes det hela utomhus på Jernvallen och den gången var det Broberg som tog hem poängen till Söderhamn efter seger med 4-3. Tidigare möte den här säsongen slutade 4-4, precis lika som mötet under försäsongen. Så det finns anledningen att tro att det blir en tät historia även denna gång. Gästande Sandviken har kommit igång rejält på slutet och gjort några starka insatser, efter en halvknackig inledning. Broberg å andra sidan har blandat och gett lite. Bra halvlekar har oftast kompletterats av mindre bra halvlekar vilket har skapat känslan att vi blödit bort en hel del viktiga poäng, som vi nog egentligen skulle fått med oss.

I tabellen parkerar Sandviken på tredje plats med 14 poäng och Broberg på sjunde plats med 12 poäng, så det är en tät tabell vi har att göra med. Vilket också förstås visar på hur viktig den här matchen kan komma att bli när det gäller racet om att försöka slåss om en placering bland de fyra första. Upplagt för nerv med andra ord.

För supportrar är förstås också den här dagen något extra. Så se verkligen till att ta med en oinvigd person på bandy imorgon. Är det någon gång man ska göra det är det verkligen på annandagen. Passa också på att komma lite tidigare än vanligt. Serveringstältet BROBAR öppnar klockan 13:00 för mingel, mat och dryck. Matchstart är klockan 15:00 och vid 14:45 kommer vi presentera ännu en Brobergsprofil till Wall of fame. Så välkommen upp och njut av idrottslig underhållning på högsta nivå samt härlig atmosfär i och runt arenan!

Vill man starta bandyhänget ännu tidigare erbjuder även Kanonholmen Seafood banduppladdning från klockan 11:00. Förbokningen är nu stängd men det går bra att droppa in och ta något att dricka och ladda upp inför matchen.

Huvudpartners

Samarbeten