Kjell Englund invald i Wall of Fame

Publicerades den 30 november 2022 19:49

Broberg Bandy    

Som många av de stora namnen inom Broberg Bandy så är även Kjell Englund född och uppvuxen på Öster i Söderhamn, på Baggaregatan, en bandylyra från anrika Faxevallen.


Kjell föddes 1946 kom fram som spelare redan i mitten av 1960-talet där han började sin bandykarriär som forward. Men för oss brobergare minns vi ju Kjell den omutlige och tuffe backen som tillsammans med parhästen Erkki Rinne var ett fruktat försvarslås under 1970-talets framgångsrika generation. Många var de motståndare som tog långa omvägar i stället för att komma i närkontakt med Kjells tuffa och brytsäkra spel.
Parallellt med sin bandykarriär spelade Kjell under 1960-talet vattenpolo som då var en betydande sektion inom Broberg och pågick under många år.
Under sin bandykarriär noteras han för 6 SM-finaler, varav 2 slutade med guld, 1976 och 1977. Efter den aktiva delen blev Kjell tränare både för Brobergs dam- och herrlag under ett par år. Bortsett från några säsonger under 1970-talet, då Kjell spelade i Selånger, så var han föreningen trogen under hela sin karriär med undantag av sitt sista år.
Som en sista insats på bandyisen gjorde Kjell några matcher för Vetlanda BK som han då räddade kvar i den högsta serien. Den dåvarande förbundskaptenen, Curt Einarsson, var Vetlandas tränare och han värvade Kjell för att stoppa Villas stora stjärna, Mikael Arvidsson, från att ösa in mål. Kjell var vida känd för sitt viga munläder och snabba repliker och i samband med att Curt ville ta del av Brobergs framgångar under 1970-talet så undrade han hur snacket gick i Brobergs omklädningsrum i halvtidspauserna? ”Inte en susning vad tränaren pratade om sa Kjell, då var jag och Dallas ute för en rökpaus”. En idag kanske inte helt accepterad aktivitet.
I dag är Kjell en trogen besökare när föreningens lag spelar i Helsingehus Arena. Han syns ofta i klubbstugan och hjälper föreningen Gamla Brobergare med mat och dryck. I samband med läktarbygget i arenan använde Kjell sitt yrkeskunnande från byggbranschen där han bidrog med ideellt arbete.

Huvudpartners

Samarbeten