Inför kvartsfinal 1!

Publicerades den 25 februari 2022 07:28

Anders Jansson    Ingemar Persson

Då var det dags för Broberg att gå in i slutspelet och man gör det genom att packa bussen och åka till Gubbängen för det första mötet med AIK Bandy.Det ska bli fantastiskt roligt att få gå in i slutspelet. Det är lite pirrigt och känslan att nu börjar det, hälsar tränare Daniel Skarps.

Det kanske höjdes några ögonbryn när AIK annonserade att man valde Broberg som motståndare i kvartsfinalen. Men egentligen kanske ett helt logiskt val. Man vet att hela kvartsfinalserien kommer avgöras inomhus i bra förutsättningar och det är relativt korta resor. Sen antar jag att AIK känner sig trygga med att möta Broberg, efter de två segrarna under grundserien.

-Vi hade på känn att vi skulle bli vald av det lag som vann sista omgången, AIK – Edsbyn. Nu vann AIK och de valde oss, så nej vi blev inte överraskade, säger tränare Skarps.

Grundserien ja, som blev den bästa för Brobergs del både placeringsmässigt och poängmässigt sedan Elitserien tog sin nuvarande form. En femteplats och 38 inspelade poäng. På det hela taget en väldigt bra genomförd säsong med en halvjobbig dipp, men det är man hittade tillbaka bra med fyra segrar på de fem avslutande omgångarna. Något Daniel Skarps håller med om.

-Tiden flyger och plötsligt är grundserien färdigspelad. Det är mycket detaljer som behöver lyftas och sättas för att få till en bra slutprodukt. Där har vi mycket kvar att utveckla, samtidigt som vi tagit kliv under säsongen. Men för att ge ett betyg på säsongen så akulle jag säga 7 på en skala 1 – 10. Det jag specifikt är nöjd med är vår offensiva produktion och fördelning samt några detaljer som vi lyckats sätta. För att lyfta något som jag är mindre nöjd med, så skulle jag kunna nämna tiden.. Det är såå mycket man vill, men tiden finns inte där, tyvärr, säger Skarps

Men nu väntar slutspel och det mesta kommer snäppas upp några nivåer. Att det är AIK som står för motståndet betyder att vi kommer att ställas mot världsklasspelare på i princip varje position. Det finns mängder av individuell skicklighet i detta AIK, som också fått ihop sin defensiv väldigt bra. I grundserien vann AIK båda mötena men där Broberg störde rejält i matchen nere i Gubbängen. Trots förlusten med 4-6 var Broberg under långa stunder det bättre laget. I hemmamatchen var Broberg lite inne i sin svacka och var aldrig riktigt nära och AIK kunde vinna med 9-3.

För att Broberg ska ha möjlighet att utmana går det att plocka fram de vanliga nycklarna. Defensiven måste fungera i princip prickfritt med tanke på den offensiva kraft som finns hos AIK. Man behöver också snäppa upp effektiviteten och verkligen utnyttja de chanserna man skapar, för AIK har visat upp en solid defensiv. Den tredje nyckeln är givetvis fasta situationer. Broberg stannade på 12% hörnutdelning under grundserien, vilket är fullt godkänt. Den behöver nog ligga på minst den siffran även nu under slutspelet. Det man ska ha med sig är att Broberg skapat otroligt mycket hörnor, 316 stycken. Endast Villa har mäktat med fler. Det är också bara Edsbyn och Sandviken som gjort fler hörnmål, så det är en detalj som hittills funkat relativt bra för Broberg. Skarps resonerar i samma banor kring försvarsspelet.

-För att kunna störa AIK, behöver vi sätta vårat försvarsspel till 100%, samt att samtliga spelare behöver vara så nära sin max nivå, som det bara är möjligt.

Läget i laget ser bra ut, förutom att Rasmus Linder tråkigt nog får se den första matchen från läktaren efter sin avstängning. Jonas Nygren saknades i avslutningen men det var mer än säkerhetsåtgärd och han ska kunna spela ikväll. I övrigt ska alla förutom Erik Jonsson vara tillgängliga.

-Ja, det stämmer. Läget i laget är bra, vi har kunnat kurera oss och vi har en bra känsla i gruppen.

Nu åker vi mot slutspel och vi hoppas att många gulsvarta i 08-området också sluter upp med de tillresta supportrarna i Gubbängen ikväll! För det kan också bli en nyckel i publikstödet, för där SKA Broberg vara bättre än AIK både på hemmaplan och bortaplan. Tolfte spelaren ska inte underskattas i såna här matchserier.

Huvudpartners

Samarbeten