Dennis Wasbergs sommarkrönika

Publicerades den 5 augusti 2014 22:28

David Hansen    

Rekordvärme i Augusti, ryssvärme kanske, och i måndags drog vi återigen igång den gemensamma träningen. Själv njuter jag med två sena veckor kvar på semestern. Förutom en ovanligt het sommar här hemma i Sverige så ser vi även ut att gå mot en rekordhet bandyvinter. Eller vad sägs om ett kokande premiärderby på Sävstaås där Bollnäs på ett nästan mirakulöst sätt rest sig ur askan och ställer upp med världsspelarna Per Hellmyrs och Daniel Berlin. Jag blir förvånad om det inte blir över 4000 pers. Snacka om temperaturhöjning, oavsett ekonomisk upplägg, bonnröta eller hatkärlek två grannstäder emellan!

Även andra lag som Hammarby, Edsbyn, Vetlanda och SAIK har signat hemvändande rysslandsproffs till följd av Ukrainakrisen och en vacklande rysk ekonomi. Det blir en ruskigt hård elitserie. Här hemma på Hällåsen blir det också lite rysk fägring med Vadim Arkhipkin som gör comeback i gulsvart efter tre vintrar i stjärnspäckade Dynamo Moskva. Kul!

En inte lika rolig ryssnyhet är att Volga sent om sider verkar ha lyckats skaka fram slantar, och med dessa bestämt sig att värva ”vår” Ilari Moisala som nu verkar bli en av endast tre(?) spelare som går mot strömmen och flyttar österut. Om jag förstått det rätt ska det dock ticka in lite rubel på Brobergs konto innan affären är i hamn. Alltid en liten tröst för en pressad ekonomisk verklighet (likt de flesta elitklubbars vardag, oavsett idrott).

Fler nyheter när det gäller vinterns trupp är ytterhalven Adam Wijk från Örebro, mittfältaren Simon Blomkvist från SAIK och Henrik Rehnvall, målvakt från Rättvik. Dessa kommer tillsammans med Vadim ersätta Joel Edling (Edsbyn), Simon Folkesson (VSK) samt målvakterna Max Bergström (Borlänge) och Krystian Larsson (klubb ej klart).  Det ska bli spännande att se hur dessa nya spelare och karaktärer kommer fylla sina roller. Förhoppningsvis på ett sätt som gör att vi som lag blir vi ett ännu mer komplett när allt ska summeras till våren.

Rent fysiskt har Göran Härdin, plus hjälp en dag i veckan av Åsa Lemberg, fortsatt att grilla oss för andra våren och sommaren i rad. Ni fans har säkert läst om vår ”Hellweek” som avslutade den gemensamma försäsongen och som tydligen satte en liten trend då flera andra lag i kommunen kört sina egna hellweekvarianter. Det tror jag Härdin jäser på. Ska sanningen fram har vi dock kört i princip lika hårt, sön till tors, varje vecka från slutet av april. Så ni ska verkligen inte behöva läsa om tappad ork i slutet av matcherna i vinter, det vill jag lova.

På hallfronten ligger tyvärr lågtrycket konstant och kompakt. I grannstaden vill man bygga för 90 miljoner, bara med kommunala pengar men gapar efter mer. Här vill vi bygga tak och väggar för under 50 miljoner, varav kommun ska finansiera runt 15 miljoner och ett höjt driftsbidrag på runt 900 000 kr/år. I min värld fattar jag ingenting när man exempelvis lägger 3-4 miljoner och en drift på ca 300 000 kr/år för en ny simbassäng i Ljusne. Detta i ett läge när kommunen satsat hårt på äventyrsbadet Aquarena, man har fina Ljusnebadet på sommaren och Söderalabadet för babysim mm. Utifrån detta kan inte se att det sitter i pengarna, utan i politisk feghet och brist på framåtanda. Man kan ju bryta ihop för mindre. Men bryta ihop och komma igen gör vi alltid. Kom bara ihåg vändningarna mot SAIK i slutspelet – ”Broberg, vi ger aldrig upp!” Vi får hoppas att politikerna gör detsamma efter valet i höst.

Själv får jag rysningar av att tänka tillbaka på dessa slutminutrar på Hällåsen, vilken känsla, vilket engagemang och genomslag dessa matcher mot SAIK fick. Alla pratade verkligen bandy de veckorna och helt plötsligt var hela stan så stolt för Broberg igen, intresset för ett elitlag finns hos fler än man ibland tror. Trots en ännu tuffare serie tror och hoppas jag att vi kan bjuda på liknande underhållning i vinter, förhoppningsvis med ett ännu bättre slut.

Skulle jag lyckas hitta lite dötid och skrivinspiration kanske jag kan knåpa ihop min egna elitserieranking under nån försäsongcup i höst när jag även hunnit se lite olika lag på is. Om inte får ni njuta av den sista sommarvärmen här i augusti nu så ses vi på Hällåsen i vinter!
Men om bandyabstinensen (eller hockeybockeyabstinensen) är för stor redan nu så är ni välkomna upp på Hällåsen på fredag 8/8 kl 17.00 då vi har ispremiär på hockeyrinken.

/31

*ber om ursäkt om jag minns vissa siffror fel eller rört ihop något tokigt.

Huvudpartners

Samarbeten