Vadim Arkhipkin återvänder till Broberg

Publicerades den 14 april 2014 15:13

Hans Ivarsson    

 

Broberg har gjort klart med en drömvärvning. Ända sedan Vadim Arkhipkin för tre år sedan skrev på för Dynamo Moskva, har man i Brobergslägret hållt ögonen på den Brobergsfostrade världsspelaren. Och nu, när kontraktet med Dynamo Moskva löper ut, väljer Vadim att återvända till Broberg och hem till Söderhamn. Hemsidan har fått en intervju med återvändaren, som skrivit ett kontrakt på 1+1 år med Broberg.

Otroligt glädjande beslut. Vad fick dig att återvända?
– Jag kände att det var dags att komma hem. Jag har flickvännen och familjen i Söderhamn, och vill få mer tid med dem. Bodde med pappa (Slava Arkipkin, Brobergsspelare i början av 2000-talet. Reds anm.) i Moskva, och nu får jag vara nära mamma istället. Flickvännen har hälsat på mig en del i Ryssland, men hon har hela tiden bott kvar i Söderhamn.

Bandymässigt?
– Det är såklart så att jag inte fått så mycket speltid som jag velat ha…

Hur är bandylivet där borta?
– Man får en fantastisk service av klubben. De hämtar mig vid träningarna och jag får allt från kalsonger till bandykläder. Det är verkligen en kanonservice till oss spelare.

Hur har de tre åren varit?
– Mycket roliga och intressanta tre år. Roligt att få se Ryssland och resa runt. Och roligt att ha bott i Moskva som är en så stor stad.

Långa resor?
– Jo, så är det… Först nån timme bilkö till flygplatsen, sen väntan på flygplatsen och sen flyga. Men vi har spelat tre matcher hemma och tre borta. Så oftast har man inte flugit direkt från Moskva till exempelvis Chabarovsk, utan mellanlandat i till exempel Novosibirsk och spelat match där…

Vad tar du med dig?
– Att ha fått spela med ett lag som Dynamo Moskva. Vi har haft en bra kommunikation i laget, och jag har fått synpunkter från alla spelare hur jag ska spela för att de ska få lättare. Det har utvecklat mig.

Vad skiljer Vadim idag från den Vadim som lämnade Broberg för tre år sedan?
– Jag har växt på mig, både bandymässigt och åldersmässigt. Har samlat på mig erfarenheter från Ryssland och lärt mig mycket, så jag vågar mera idag och håller mer boll.

Kommer vi att känna igen dig?
– Svårt att säga. Det märker ni till vintern…

Hur bra koll har du haft på svensk bandy under din tid i Ryssland?
– Jag har hållit koll på Elitserien en del. Läst på nätet och följt med en del.

Och på Broberg?
– Jag såg bara en match förra säsongen (GAIS hemma). Ofta har det varit ledigt i två dagar för oss, och då flyger man inte hem till Sverige…

Hur ser du på den kommande säsongen?
– Ska bli kul att få komma in i laget. Har gått tre år, så jag är sugen att spela med Broberg igen. Jag vill visa att jag har utvecklats de här åren och är inte nöjd med kvartsfinal. Mitt mål är minst semifinal. Sen hoppas jag det blir en hall på Hällåsen. Det skulle lyfta bandyn…

Flytt tillbaka till Söderhamn?
– Jag har hela tiden haft lägenhet kvar i Söderhamn, och där har jag bott under somrarna. Men det ska bli skönt att i slutet av juli inte behöva åka tillbaka till Ryssland.

Ansluter du till träningen när de drar igång?
– Vi spelade sista matchen 30 mars, så jag behöver återhämta mig lite. Räknar med att vara igång i maj igen.

 

Brobergs sportchef Svenne Olsson är givetvis nöjd med värvningen.
– En drömvärvning. Jag har pratat med Vadim hela vintern och jobbat för att han ska återvända. Det känns riktigt kul att han kommer tillbaka till Broberg, säger Svenne Olsson.

Svenne har inte följt med så mycket i den ryska bandyn, men har pratat med de svenska spelarna i Moskva för att få en bild av Vadim. Vadim har också tränat med Broberg en del, och Olsson är nöjd med det han sett.
– Vadim har varit bra på våra träningar, och även fast han inte fått spela så mycket i Dynamo så har han fått träna med de bästa i världen. Så de har haft bra tempo i sina träningar. Jag vet var jag har Vadim, och han kommer bli ett lyft för oss på mittfältet, tror Olsson.

Vadim kommer antagligen få en central roll på mittfältet, och vara en spelare som jobbar hårt över stora ytor. Svenne räknar med att han ska bidra med mycket såväl offensivt som defensivt.
– Vadim kommer tillsammans med Robert Dammbro att få nyckelroller på vårt mittfält, avslutar Svenne Olsson som berättar att den gemensamma barmarksträningen drar igång veckan efter påsk.

Huvudpartners

Samarbeten