Inför Vänersborg-Broberg med Ilari Moisala

Publicerades den 18 november 2013 22:24

Hans Ivarsson    

Hemsidan har pratat med försvarsklippan Ilari Moisala inför bortamatchen mot Vänersborg på onsdag.

Vi börjar självklart med den härliga segern mot favorittippade Villa i lördags. Fantastiskt bra defensiv av hela laget och inte minst från liberopositionen. Det såg ut som att ni lyckades få Andersson, Karlsson och Bryngelsson lite griniga och ofokuserade. Ingick det i matchplanen, eller?

– Vi ville naturligtvis ta bort deras bästa spelare, så gott vi kunde. Dessutom hade vi viss hjälp av isen, som inte tillät alltför tekniska nummer….

Ilari har sedan premiärmatchen flyttat in på liberopositionen och bytt vänsterbackplatsen med Magnus Fryklund. Hur känns det efter fem matcher?

– Det känns bara bra. Jag har ju tidigare erfarenhet av att spela på den positionen i laget. Dessutom har jag spelat libero i ungdomssammanhang och även i finska landslaget. Så det känns ganska naturligt för mig.

Liberoplatsen innebär ibland att man utgör sista hindret för en målsugen motståndare och att den åtgärd man tvingas tillgå saknar förståelse från mannen med pipa. I statistikkolumnen för bänknötarminuter står det fortfarande noll efter fem hårda matcher. Har vi fått en mjukis som libero?

– Ha. Kanske lite mjukare än Magnus då…. Jag försöker nå bollen och styra undan spelet utan att passera gränsen för det tillåtna. Hela laget har nog blivit bättre på att värdera situationer och minimera utvisningsminuterna, men visst kommer jag att behöva ta en tia i vissa situationer.

Nu väntar bortamatch mot Vänersborg. Mer än hälften av lagets mål är inprickade av anfallsduon Hedqvist/Fagerström. Behöver ni anpassa försvarsspelet mot just dessa herrar eller kan ni använda samma taktik som senast mot Villa?

– Mot Villa spelade backarna bra och plockade bort deras spelare, så jag kunde  koncentrera mig på bollen. Om vi är lika fokuserade på onsdag så har vi alla chanser. Vi vet naturligtvis vilka kvaliteer deras spelare har och måste forma vår defensiv därefter.
 
Vänersborg gör dubbelt så ofta mål på hörna som Broberg gör. Hur kan ni hjälpa Dennis med uppgiften att slippa plocka bollen ur målet efter hörna?

– Vårt rus och muren fungerade bra mot Villa, men man bör ju inte bjuda motståndet på alltför många chanser…. Då får vi käka boll!

Hemsidan tackar Ilari för samtalet och önskar lycka till på roadtrippen till Västergötland och att Broberg likt ståthållare Gyldenlöwe år 1676 kan plundra staden, i alla fall på två poäng!
 

 Stefan Blomquist

Huvudpartners

Samarbeten