Match mot Västerås SK

Delad pott mot Västerås

Publicerades den 4 december 2017 22:40

Anders Jansson

Sista matchen innan det lilla landslagsuppehållet och Broberg styrde kosan mot Västerås och ABB Arena för att möta mesta mästarna. En jämn och rafflande match slutade 3-3 efter ännu fantastisk insats av Henrik Rehnvall i målet och ett väldigt omdiskuterat mål för VSK.

Lite ändringar i laget för Brobergs del där Magnus Fryklund saknades och Jonas Nygren var tillbaka. Även Erik Jonsson tog plats istället för Joel Wigren. I övrigt samma lag som senast. Det var Broberg som startade matchen bäst med övertag i bollinnehavet och man var sånär att rinna igenom några gånger. Trots gästernas pigga start var det hemmalaget som tog ledningen i den 14:e minuten, och det med ett mycket märkligt mål. Målburen hade knuffats kraftigt ur sitt läge i en tidigare situation och i momentet efter kunde Stefan Edberg skjuta in bollen från kanten, men eftersom att målet var så vinklat ur sitt läge blev det som ett skott rakt fram ifrån och således hela målet att sikta på. Kraftiga protester från Broberg men utan gehör. Målet godkändes efter lite konferens. Vi återkommer till detta mål senare.

Även 2-0 kom för hemmalaget när Patrik Sjöström var klinisk från straffpunkten. Broberg var bra med i matchen och precis när jag satt och tänkte att en reducering i halvlekens slutminuter kunde vara viktigt så kom också en reducering. I den 45:e minuten på hörna, en gren som inte varit Brobergs bästa hittills under säsongen. Denna gång via en lurig variant där Linus Forslund måttade skott som förstaskytt men Jonas Nygren smög upp och snodde bollen och sprättade in 2-1.

Även i den andra halvleken startade Broberg piggt och det dröjde endast omkring tre minuter innan kvitteringen låg i nätet. Linus Forslund tajmade sin åkning i djupet, perfekt i samband med att Västerås lyfte försvaret. Adam Wijks lyftning var lika vältajmad och ensam med Andreas Bergwall gjorde inte Forslund något misstag. Några minuter senare var det även dags för ledningsmålet för Broberg när Jonas Nygren hittade Jonas Engström centralt i banan. Engström lossade bössan från relativt långt håll och fick se bollen smita in bakom Bergwall. Kanske inte helt otagbart. Ledningen stod sig omkring 25 minuter när Västerås kvitterade på högerhörna genom Stefan Edberg. Därefter blev det spännande värre. Båda lagen ville gärna ha båda poängen var känslan och målchanser saknades inte. Både Bergwall och Rehnvall svarade för fina räddningar. Särskilt i slutskedet, när exempelvis Linus Forslund ordnade sig ett friläge på egen hand efter en slalomtur. Avslutet blev löst och Bergwall kunde nypa fast bollen mellan benskydden. Utan att vara helt säker på om han hade bollen. Forslund var även framme och oroade ännu en gång innan Henrik Rehnvall återigen fick visa sina färdigheter. I 93:e minuten svarade han för en helt makalös räddning på ett skott där han var väldigt skymd. Resultatet stod sig dock och lagen fick nöja sig med en poäng. Något jag ändå tror att båda lagen är hyfsat nöjda med.

Broberg gjorde en bra match ikväll och äntligen fick vi väl också ihop två bra halvlekar tycker jag. Några att prata extra om tycker jag är Linus Forslund, som verkligen börjar komma igång på allvar. Sen går det inte att undgå att plussa för Henrik Rehnvall, ännu en gång. Vilken makalös form han är i!

Sen går det heller inte att undgå att prata om VSK:s mål till 1-0. Den spontana reaktionen var att det där kan inte under några som helst omständigheter vara ett regelrätt mål. Efter en titt i regelboken kan vi läsa följande: Skulle målburen av någon orsak ha blivit flyttad från sin plats, ska domaren döma mål, om bollen enligt domarens uppfattning skulle ha passerat under tvärribban och mellan målstolparna, om de befunnit sig i rätt läge.

Det här är förstås en oerhört svår bedömning att göra. Men i det gällande fallet tycker jag att det är ganska solklart varför detta mål inte borde blivit godkänt. För det första så flyttas målburen i en situation i ett anfall för Västerås, varpå Broberg erövrar boll och vänder spelet. Redan här tycker jag att domare Adam Jokinen borde blåst av, med tanke på målburens placering. Det gör han inte, och Broberg tappar boll och Västerås kan ställa om. Målburen står då med gaveln ut mot planen. Hemmalaget är förstås inte dummare än att söka sig utåt den sidan där målet står vinklat mot. Ett skott från högervinkel blir helt plötsligt ett skott med hela målet att sikta på, rakt framifrån. Låt säga att skottet hade avlossats från samma ställe på motsatt sida. Då hade det varit omöjligt att få bollen i mål. Även om bollen kunde bedömas att den skulle gått innanför ramen även om målet stått på ordinarie position, så var målet så kraftigt förflyttat att det helt plötsligt gav en väldigt mycket bättre målchans. Nej, helt fel bedömning enligt mig. Och allra helst skulle spelet blåsts av, för att helt undvika denna situation. Nu hade det förstås svidit än mer om det hade blivit en uddamålsförlust ikväll.

Nåja, det blev en poäng och mycket positivt att ta med sig in i landslagsuppehållet.