Slutspelsplatsen säkrad

Publicerades den 5 februari 2014 23:22

Lennart Jansson

SLUTSPELSPLATSEN SÄKRAD

Onsdagen den femte februari var det dags för omstart av elitserien efter VM-uppehållet. För Brobergs del så väntade nykomlingen Kalix som motståndare hemma på Hällåsen. Matchen innebar en teoretisk möjlighet för hemmalaget att säkra slutspelet om kvällens resultat blev de rätta, dels seger i den egna matchen och dels att Sandviken skulle betvinga Bollnäs.

Broberg ställde upp med det bästa tänkbara laget, endast Robin Redin saknades, medan Rolf Larsson gjorde comeback efter sin långvariga knäskada. Rolfs återkomst gick ut över Erik Jonsson som fick se matchen från sidan. Joel Edling och Jonas Nygren hade bytt platser med varandra, dvs. Joel flyttades ner som ytterhalv och Jonas tog plats på mittfältet.

Kalix är laget som skapar den första klara målchansen efter knappt fem minuters spel, då gästernas Johan Sundqvist frispelas, men Dennis Wasberg visade prov på kyla, så han avvärjde läget. En kort stund senare får bortalaget ytterligare en chans men skottet går över Dennis målbur. Ju längre matchen pågår så börjar hemmalaget få allt bättre ordning på spelet, och den som i första hand visar vägen är Jonas Engström.

Efter tjugo minuters spel så spelar Joel Edling en hörna mot Rolf Larsson, som kolliderar kraftigt och blir liggande i straffområdet. Efter ett par minuter så kan emellertid Rolf för egen maskin ta sig av isen, men något mer spel blev det inte i kväll, så hans comeback varade endast tjugo minuter. Låt oss hoppas att det inte är något allvarligt denna gång.

Några minuter senare är det åter dags för Dennis att stiga in handlingen med att avvärja ytterligare ett friläge, denna gång var det Christoffer Norin som prövade lyckan. I stället för bortaledning, så vänder hemmalaget på spelet och Stefan Larsson får bollen av Robert Dammbro och Stefan tar sig igenom försvaret och sätter ledningsmålet för Broberg på ett mycket elegant sätt. Redan minuten senare kunde Jonas Engström utöka ledningen efter att av framspelats av Simon Folkesson och Joel Edling.

Efter dryga halvtimmen så tog sig Joel Edling fram på kanten och ordnade en hörna. En hörna som Joel petade in mot Jesper Öhrlund som helmissade bollen som i stället gick till Joakim Jonsson som satte bollen i nät. Minuten senare så tvingas Dennis sträcka vapen, då Olov Englund helt plötsligt befann sig i offensivt straffområde framspelad av Niklas Gälman. Ett par minuter senare så får Dennis åter träda i aktion, då Johan Sundqvist åter får ett friläge. I stället så vänder Broberg på spelet och tilldöms ett straffslag. Fram till punkten glider Stefan Larsson som utan tvekan sätter bollen säkert i nättaket.

Efter en tveksam inledning så har Broberg kommit tillbaka på ett bra sätt och goda insatser noteras på många händer, Dennis har verkligen visat sig på styva linan, med ett antal parerade frilägen. Försvaret har klarat av avsaknaden av Robin Redin på ett bra sätt, där Joakim Jonsson har ersatt på ett klart godkänt sätt, kryddat med ett mål. Stefan Larsson och Jonas Engström är de som varit aktivast av våra offensiva krafter. Med en blick på anslagstavlan i halvtid visar förutom ställningen 4-1 till Broberg, så hade även Sandviken en klar ledning mot Bollnäs, så just nu hade vi säkrat slutspelsplatsen, men det återstår en halvlek.

Om vi nu hade fått se en ganska intensiv första halvlek, kryddat med så väl mål som målchanser och ett högt tempo, så blev den andra halvleken något helt annat. Broberg verkade mest vilja spela av resterande matchtid, medan Kalix inte förmådde att skapa möjligheter.

Halvlekens första mål föll efter knappt tjugofem minuters spel, då gästernas Niklas Gälman får fullträff på en hörna och bollen sitter i nättaket. Brobergs replik kom omgående, då Robert Dammbro tog sig fram på vänsterkanten och avslutade säkert. Därefter var det åter dags för Dennis att ställas mot gästernas Johan Sundqvist och åter var det Dennis som drog det längsta strået. I matchens slutminut så tvingas Dennis åter sträcka vapen, den här gången överlistad av Christoffer Norin.

En säker hemmaseger, där i första hand Dennis bör premieras för sin insats och bland utespelarna fanns det en hel del ljuspunkter att peka på. Stefan Larsson gör en utmärkt insats i offensiven och på mitten lyste Robert Dammbro och Jonas Nygren. Andra framträdande var våra ytterhalvor, kanske i främsta hand Joel Edling, men även Simon Folkesson gjorde en godkänd insats. Försvaret spelade säkert och saknaden av Robin märktes inte alls, med andra ord ersatte Joakim Jonsson på ett fullgott sätt.