Match mot Bollnäs GIF

Seger i derbyt

Publicerades den 7 februari 2014 22:52

David Hansen

Ett derby på Sävstaås. Och det är väl ingen hemlighet att mötet mellan ärkerivalerna Broberg och Bollnäs har känts hetare på förhand än ikväll, då Broberg redan i onsdags blev klara för slutspel. Och Söderhamnarna tryckte tillbaka ”giffarna” med hela 5-1 inför 1432 personer (lägsta derbysiffran på många år) på Sävstaås.

Dagens match kommer inte att gå till historien som den mest välspelade. Snöblandat regn dominerade större delen av den första halvleken, och isen blev av förklarliga skäl inte fullt spelbar. Bollen hoppade och studsade, och det var svårt för lagen att adressera sina passningar med full precision.

Chansspel och lyrbandy skulle dominera matchen. Att avlossa ett skott långt utifrån var därför ingen dum idé i rådande väderlek. Något som Andreas Westh tog fasta på när han satte 1-0. Dennis var på bollen, men kunde tyvärr inte klistra den. Kvitteringen till 1-1 stod Jonas Engström för när knappa kvarten var spelad.

Broberg tog ledningen efter att Jonas Engström återigen visat sig framme. Denna gång på en hörnretur, och matchen svängde mer och mer över till bortalagets favör. Uddamålsledningen stod sig till halvtidsvilan, och samtalen vid glöggen i halvtid handlade till största delen om den ospelbara isen.

Andra halvlek inleddes något avvaktande och någon bandypropaganda bjöds vi inte på, trots att isen såg acceptabel ut från sidan. Men med ihållande (dock mindre än i den första halvleken) nederbörd blev den snabbt i sämre skick. Och när förutsättningarna inte är optimala blir varje mål extra viktigt. Därför måste det känts tungt för hemmalaget att Simon Folkesson ökade på bortaledningen när knappa timmen hade spelats.

Broberg såg ut att gå mot en stabil seger. När klockan passerade 90 minuter ledde bortalaget med 3-1, och flera av hemmasupportrarna vandrade hemåt. Kanske var det lika bra, eftersom Söderhamnslaget gjorde två ytterligare mål på tilläggstid. Först 1-4 efter ett skott låååångt utifrån av Stefan Larsson. Sedan spikades slutsiffrorna  kort därefter till 1-5 av Stefans systerson, Jesper Öhrlund.