Match mot Sandvikens AIK

Sandviken vände till seger

Publicerades den 26 februari 2014 00:09

David Hansen

Det var matchen alla pratade om. Den match som Broberg tränat för sedan i april. Den match som större delen av Bandysverige inte trodde skulle bli av. En femte och direkt avgörande match mellan Sandviken och Broberg.

Det rådde bandyfeber i Söderhamn och många var de Söderhamnare som åkte de tio milen till Sandviken för att hoppas att få se Broberg avancera till semifinal. Och att det skulle ske var inte långt borta heller. Men ledning med 2-1 i paus byttes dessvärre i förlust med 5-2, och säsongen tog slut i Göransson Arena ikväll.

Broberg chockade större delen av hemmapubliken. Redan i den andra minuten tog gästerna ledningen. ”Gurt” svarade för ett bra anfall där Engström fick på skottet som ledde till bortaledning. Och kort därefter var det ytterst nära en utökad ledning…

Broberg spelade bra i den första halvleken och störde hemmalaget rejält. Så det var inte helt orättvist att ledningen kunde utökas drygt tio minuter från halvtidsvilan. Målskytten denna gång var Stefan Larsson på ett frislag. Tyvärr reducerade hemmalaget till 1-2 på hörna några minuter senare.

Det låg en ridå av spänning över den ljudliga och vältaliga Brobergsklacken i halvtid. Söderhamnslaget ledde med 2-1 och chanserna var mycket stora till avancemang. De flesta på bortasektionen hade långt ifrån tagit ut någon seger i förskott, Sandviken är ändå ett av Sveriges bästa lag och det handlade om en uddamålsledning. Men Broberg hade gjort en stark första halvlek, och hade ingen som helst anledning att be om ursäkt för sin ledning.

I den andra halvleken var Sandviken något vassare än i den första. Hemmalaget ökade tempot och satte press på Broberg mer än i den första halvleken. Men ledningen för gästerna stod sig länge, innan SAIK kvitterade med knappa timmen spelad. Och matchen svängde mer och mer över till hemmalaget.

Broberg gav inte upp, utan fortsatte kämpa. Men det var svårt att skapa några riktigt vassa lägen, samtidigt som hemmalaget växlade upp något ytterligare. Då Sandviken gick upp i ledning med 3-2 när ca 20 minuter återstod, var det tufft för Broberg. Hemmalaget ökade också på sin ledning till 4-2 när knappa tio minuter återstod.

Att vända ett underläge mot Sandviken har ju skett förr. Men idag gick det inte. Comebackande Mikko Aarni satte spiken i kistan till 5-2, och bokslut för säsongen kunde börja skissas upp. Men när domare Bergman blåste av matchen stod hela Brobergsklacken kvar och hyllade sitt lag som om de hade vunnit. Stoltheten över vad ”Gurt” hade presterat var stor!

Jag ska nu avsluta denna matchartikel, säsongens sista. Och jag ska göra det med några personliga reflektioner. Det är alltid med ett visst vemod som man kan konstatera att säsongen är över för denna gång. Idag finns givetvis känslan över den uteblivna semifinalplatsen, det var ju så nära… Men vi har absolut ingen anledning att gräva ner oss i denna förlust. Broberg har kanske svarat för den bästa säsongen på 25 år. Man har pressat ett av favoritlagen till SM-guldet till fem matcher, och dessutom utmanat dem rejält i den avgörande matchen. Vi ska vara oerhört stolta över vårt lag som har givit oss denna kvartsfinalserie.

För första gången på över tio år spelas dock semifinalerna utan representation från Hälsingland, men vi får önska vår kvartsfinalmotståndare Sandviken lycka till. Och vem vet, om ett år är det kanske vi som upprätthåller länets färger? Stort tack för i år!