Knapp men klar derbyseger

Publicerades den 26 december 2014 19:44

Lennart Jansson

KNAPP MEN KLAR DERBYSEGER

Så var det då dags för bandyns egen julafton, nämligen annandagsbandyn. Där Broberg hade att spela mot Ljusdals BK hemma på Hällåsen. Detta under mycket goda yttre förutsättningar, några minusgrader och en inte alltför besvärlig vind. Broberg lät mönstra nästan samma lag som vid den senaste matchen. Erik Jonsson fick vila medan Jesper Öhrlund var tillbaka. Mellan stolparna fick Henrik Rehnvall förnyat förtroende efter stormatchen senast, medan Dennis Wasberg i alla fall  var tillbaka i laget efter skada.

När dagens domare, Ulrik Bergman, blåste till spel så tog hemmalaget snabbt hand om taktpinnen och redan efter ett par minuter kom det första hemmamålet för eftermiddagen. Det är  Stefan Larsson som är siste man på bollen framspelad av namnen Rolf. Några minuter senare kunde Broberg utöka ledningen, då Simon Blomqvist tar ett skottavslut som sedan Jesper Öhrlund kan styra i mål bakom Svensson i bortalagets mål.

Efter drygt 20 minuter kan Ljusdal spräcka Henrik Rehnvalls nolla, då laget tilldöms ett straffslag som Kalle Mårtensson säkert sätter i mål. Målet ger Ljusdal en del energi, men hemmaförsvaret kan hålla tätt. Efter halvtimmen spelad får Jonas Nygren fullträff från distans i högerinnerposition efter att Martin Söderberg spelat bollen bakåt till Nygren som drog till direkt och ställde Svensson utan chans.

Några minuter senare var publiken redo att notera  ytterligare ett hemmamål, då Martin Söderberg tog sig igenom bortaförsvaret, men avslutet satt ovanför Svenssons mål. Utdelningen kom emellertid ganska snart Adam Wijk slår in en boll från vänsterkanten och Martin Söderberg kan snyggt styra in bollen i nät bakom sn maktlös målvakt.

Målmässigt hände det sedan inte något mer under den första halvleken, även om Broberg har ett stadigt grepp om spelet, så står sig siffrorna 4-1 halvleken ut. Broberg inledde klart starkast och tog en tidig ledning. Efter Ljusdals reducering skapas det en del tryck mot Brobergs bakre linje, men efter Nygrens 3-1 så gled initiativet över till hemmalaget igen som sedan hade ett stabilt grepp om handlingen under resterande tid av halvleken.

Andra halvlek inleds något mer avvaktande, med Broberg som det spelförande laget, men efter fem minuter är Rolf Larsson helt fri med en storspelande Jonas Svensson som kan parera Rolfs avslut. Halvlekens första mål kommer i stället några minuter senare, då Vadim Arhipkin tråcklar sig igenom försvaret och sprätter upp bollen i nättaket, fin framspelad av Jesper Öhrlund. Därmed var väl matchen mer eller mindre att betrakta som avgjord, ledningen med 5-1 och drygt en halvtimme kvar att spela.

Den känslan accentuerades ytterligare knappt tjugo minuter senare, då Jesper Öhrlund kunde utöka ledningen till klara 6-1, framspelad av Jonas Nygren. Med tio minuter kvar av ordinarie speltid så reducerar Ljusdal till 6-2 genom Jonas Pettersson som hittar rätt på en hörna. Drygt fem minuter senare kommer även nästa reduceringe, även denna gång på hörna och målskytt var Kalle Mårtensson. Ljusdal hinner med ytterligare en reducering, i den femte stopptidsminuten, genom Fredrik Hansson. Detta är emellertid det sista som händer i matchen och Broberg kan notera en efterlängtad seger och en välförtjänt  sådan också, om än laget tappade en del av intensiteten i slutskedet av matchen, så var Brobergs seger aldrig hotad på allvar.

Henrik Rehnvall gjorde åter en stark insats mellan stolparna och bland utespelarna så utmärkte sig i första hand Jesper Öhrlund och Stefan Larsson i de främre regionerna. På mitten gjorde Vadim en stark insats tillsammans med Robert Dammbro. Bortsett från de avslutande tio minuterna gjorde försvaret en stark insats även om Ljusdal sällan förmådde att hota på allvar. Nu får laget suga på den här segern i kväll innan elitserien rullar vidare på tisdag med match mot Sirius hemma på Hällåsen.