Match mot Tellus

Storseger mot Tellus

Publicerades den 5 december 2016 22:51

Anders Jansson

Nykomlingarna IK Tellus första besök på Hällåsen någonsin, mig veterligen, slutade tråkigt för deras del men desto roligare för hemmalaget. Seger med siffrorna 10-3 efter fyra mål från Martin Söderbergs klubba.

Ja, något otippade nykomlingarna Tellus har nog överraskat många under första halvan av Elitserien. Man har inte blivit riktigt den slagpåse man tippades att vara och kryssade exempelvis mot Hammarby i stockholmsderbyt under den gångna helgen. På Hällåsen ikväll hade man dock inget att hämta. Personligen hade jag en liten oro över att Broberg skulle få det lite klurigt att få hål på ett tätt och hårt krigande Tellus. Så blev det inte riktigt. Broberg satte bra snurr på grejerna redan från start och det dröjde endast drygt elva minuter innan man hade ryckt åt sig en 3-0 ledning. Först 1-0 efter drygt fem minuter när Martin Söderberg från relativt långt avstånd med ryggen halvt mot mål avfyrade en raket i nättaket som kan vara ett av de hårdaste skotten jag skådat.

I den åttonde minuten utökade Jonas Engström till 2-0 efter en delikat frispelning från Vadim Arkhipkin. Och efter drygt elva minuter var det dags för Martin Söderberg igen, när han snodde bollen från en drällande försvarare och utifrån vänster gasade in och satte dit 3-0 ensam med Kimmo Kyllönen i gästernas mål. Därefter rullar vi fram till den 23:e minuten innan nästa mål, vilket var något så ovanligt som ett självmål. Detta sedan Jonas Nygren gick runt på högerkanten och skickade in bollen hårt mot mål där den turligt studsade på en ställd försvarare och rullade in i öppet mål. Såhär långt hade allt handlat om Broberg och Tellus tog inte helt oväntat timeout efter 4-0. Efter timeouten jämnade det ut sig en aning och matchen gick ner lite i tempo. Tellus mäktade också med en reducering sedan William Hallberg dundrade in en straff i den 39:e minuten. Broberg replikerade dock ganska omgående när Jesper Öhrlund fiskade upp en boll som Vadim Arkhipkin fick för långt ifrån sig efter en frislagsvariant. Öhrlund sköt direkt i den bortre burgaveln och 5-1 blev halvtidsresultat. Noterbart i övrigt från den första halvleken var annars krocken mellan gästernas William Hallberg och Robin Redin. Två resliga herrar som båda två var nere för räkning en stund men efter några djupa andetag ändå kunde spela vidare.

Andra halvlek hade hunnit bli åtta minuter gammal innan Broberg ökade på ledningen. Denna gång på en högerhörna till Jonas Nygren som sin vana trogen som första skytt tryckte in 6-1. Tre minuter senare reducerade gästerna ännu en gång, återigen genom William Hallberg som blev frispelad av Niklas Westblad. Ytterligare tre minuter senare lyfte Adam Wijk en fin lyra till Martin Söderberg som denne plockade ner och rundade målvakten och lättade in 7-2. Men Tellus bet sig kvar och reducerade ännu en gång ungefär fem minuter senare efter en situation där hemmalaget inte fick bort bollen. Tränare Grönberg begärde timeout, förmodligen inte helt nöjd med matchbilden. Och nog var det så att Broberg så långt i den andra halvleken hade gått ner sig avsevärt och släppt lite på disciplinen. Efter timeouten såg det bättre ut igen och 8-3 kom också ganska omgående när Stefan Larsson förvaltade en vänsterhörna i den 70:e minuten. Martin Söderberg gjorde sitt fjärde mål för kvällen i den 87:e minuten efter en solorajd från Jocke Jonsson som avslutades med inspel till Söderberg framför mål där denne skickade in 9-3. Målskyttet fullbordades sen genom Vadim Arkhipkin när han brottade in returen efter en hörnvariant i den 91:a minuten.

Sammantaget får vi säga att det var en relativt enkel seger för Broberg det här. Tellus var aldrig nära att störa och överlag var det en bra insats av hemmalaget. I synnerhet den första halvleken. Och där var matchen egentligen redan avgjord. Och att se en tvåsiffrig seger, vilket inte hör till vanligheterna, är alltid lite extra trevligt. Skönt också med lite islossning för Martin Söderberg som gjorde fyra mål ikväll där särskilt den präktiga kanonen till 1-0 har fastnat på näthinnan.