Broberg krigade ner Vänersborg

Publicerades den 26 november 2016 11:42

Anders Jansson    Hans Ivarsson

Mötet med Vänersborg på fredagen i hällande regn slutade med en stark hemmaseger efter en riktigt bra insats.

Ja, med fjolårets möte hemma mot Vänersborg i färskt minne (förlust 1-9) så fanns en del oro hos undertecknad. Vänersborg hemma har ofta varit en svår nöt för Broberg att knäcka under de senaste åren. Av det märktes dock inget den här gången. Regnet började falla över Hällåsen ungefär en minut innan avslag och det ökade ganska snart i intensitet, vilket gjorde isen väldigt svårspelad. Broberg tog direkt kommandot och under den inledande tiominutersperioden, så länge isen var hyggligt spelbar, kändes det som att Vänersborg knappt hade bollen. Ledningsmålet kom också under den här perioden, närmare bestämt i den sjunde minuten när Jonas Nygren gav sig iväg längs sin högerkant. Stötte på patrull och stannade upp, men släppte bollen kort in i banan till Fritiof Hagberg, som i sin tur lämnade över till Vadim Arkhipkin. Vadim fick iväg ett avslut som David Borvall reflexräddade. Returen hamnade dock åter hos Arkhipkin som slog i den i nät på tennis.

Broberg fortsatte att dominera även när underlaget alltmer övergick till att vara bättre lämpat för curling. Det blev av förklarliga skäl mycket lyft. Och det var Broberg som oftast gick segrande ur duellerna, samtidigt som bortaförsvaret uppträdde en aning darrigt. I den 15:e minuten lyfte Jonas Nygren en fin boll mot Martin Söderberg som denne fiskade ner och var helt friställd med Borvall. Den senare var dock följsam och kunde skickligt avvärja Söderbergs avslut till en vänsterhörna. En vänsterhörna där Jocke Jonsson med eftertryck fick visa varför han bär smeknamnet ”Lödet”. Som tredjeskytt skickade han upp bollen stenhårt i nättaket till 2-0. Matchbilden fortsatte i samma anda. Mycket lyft och ett hårt krigande hemmalag som för det mesta kunde skapa farligheter av många av bollarna som ramlade in i straffområdet. Nästa mål dröjde ända till den första halvlekens sista minut då Broberg tilldömdes en straff. En straff det blev en del diskussioner om. En bortaspelare kastade sig för att bryta en passning som skar genom straffområdet och stoppade således bollen liggande. Diskussionen bestod i huruvida det var innanför straffområdet eller inte. Något jag själv hade väldigt svårt att bedöma och även efter att ha tittat på repriser så kan jag inte riktigt se vart linjen går. Nåväl, straffen tog Martin Söderberg hand om på ett säkert sätt och 3-0 till Broberg i halvtid, efter en mycket väl genomförd halvlek.

Regnet minskade i intensitet en aning i inledningen av andra halvlek och just det som man inte ville skulle hända, det hände. Att gästerna fick ett tidigt reduceringsmål. Jonas Nygren gav slarvigt bort bollen till Robin Öhrlund på mittplan. Denne lämnade över till Sergej Lomanov som fick mycket yta att åka på och mycket tid att sikta in sig invid ena stolproten och det var reducerat redan i den 48:e minuten. Vänersborg inledde också den andra halvleken betydligt bättre och hade för en stund ett större grepp om händelserna. Men Broberg bet ifrån och kunde i den 61:a minuten utöka sin ledning till 4-1 och det var ett ganska speciellt mål. Jonas Nygren fixade sig ett frislag ute till höger. Ganska långt avstånd till mål, ca 25-30 meter skulle jag gissa. Nygren letade efter alternativ att spela men hittade inget och drog istället på ett skott själv och fick en praktträff som seglade in ovanför en chanslös David Borvall. Endast fyra minuter senare reducerade Vänersborg ännu en gång, även denna gång ett lite olyckligt mål för hemmalaget. Gästernas Herou-Löf avslutade från dålig vinkel i högerläge. Dennis Wasberg räddade men tappade bollen bakom sig och föste sedan fram bollen med sin egen hand till Johan Koch som kunde avsluta i öppet mål.

Ungefär 25 minuter kvar att spela och det kändes som att det kunde bli en aning spännande. Men Broberg hade ändå skaplig kontroll på matchen var känslan en stund senare. Och när Martin Söderberg tryckte in en hörna till 5-2 i den 74:e minuten så började det kännas som att segern var i hamn. Vänersborg kändes som ett slaget lag och även om man tröstmålade 91:a minuten så var segern för hemmalaget aldrig hotad efter 5-2.

Sammantaget en mycket väl genomförd match av hemmalaget. Man är mycket hetare och över 90 minuter klart bättre än gästerna och krigar för varandra på ett bra sätt i de tvivelaktiga förhållandena.