Match mot Gripen/Trollhättan

Seger mot Gripen – hälsingederby väntar i kvarten!

Publicerades den 17 februari 2017 23:35

Anders Jansson

I serieavslutningen tog Broberg emot Gripen/Trollhättan. Med två lag som inte hade något annat att spela för, mer än att få bra känsla inför slutspel och kval, blev det inte säsongens mest upphetsande historia. Det mest spännande med den här kvällen skulle ju komma efter matchen…

Nä, ingen höjdare till match fick vi se på Hällåsen ikväll. Broberg saknade Jesper Öhrlund och Robin Redin och förstås nyckelbensskadade Fritiof Hagberg. Gripen hade även de lite manfall och mönstrade endast 13 utespelare. Hemmalaget tog tidigt ledningen genom något ovane målskytten Joel Wigren som prickade rätt på en högerhörna. Gästerna kvitterade några minuter senare när Viktor Nordmark förvaltade en straff. Sen hände egentligen ingenting värt att skriva hem om förrän Gripen också tog ledningen i den 28:e minuten när Linus Rönnqvist jonglerade sig igenom hemmaförsvaret och avslutade med en felträff som seglade över Max Bergström.

Även därefter var det förhållandes händelsefattigt men blixtrade under en dryg minut när Broberg åter satte sig själva i förarsätet efter två hörnkanoner. Först i minut 40 när Martin Söderberg dundrade in 2-2 på hörna från höger och sen dryga minuten senare när Jonas Engström gjorde samma sak på en vänsterhörna. 3-2 i halvtid efter en halvlek där hemmalaget alltså bjöd på tre mål och samtliga på hörna. Fem hörnor totalt i halvleken ger en hörnutdelning på 60%. Den siffran kan vi gärna förvalta in i slutspelet.

Andra halvlek såg i mångt och mycket ut som den första. Det hände inte så mycket. Broberg gjorde ytterligare tre mål och Gripen stannade på sina två. Den största skillnaden var att hemmalagets tre mål i den andra halvleken var spelmål. Först i den 56:e minuten när Adam Wijk med ett slagskott satte dit 4-2 efter hårt inspel av Söderberg från höger. Minut 82 när återigen Söderberg spelade in från höger till Filip Skoglund som rakade in bollen i halvt öppet mål. Och till sist i minut 91 när Jonas Nygren fick bollen från Adam Wijk till höger om straffområdet och klev igenom och avslutade i bortre gaveln. Tre väldigt välsnickrade bandymål.

Att den här matchen såg ut som den gjorde var ganska väntat. En stabil seger för hemmalaget och helt enligt plan. Det mest intressanta med den här kvällen skulle ju komma efter matchens slut.

Lag 1-4 väljer i direkt i Sportradion vilket av lag 5-8 som de vill möta i kvartsfinal. Villa, i egenskap av seriesegrare, väljer först. Här hade snacket gått mest om huruvida de skulle välja Vänersborg eller Broberg. Hett västderby eller en längre resa till Söderhamn och Hällåsen? En arena Villa inte har skördat några större framgångar på under de senaste åren. Min känsla var att det var lite 50/50 i det valet. Radiosporten ringde upp tränare Sixtensson i Villa, som först aviserade deras val av Bollnäs på samma slutspelshalva. Helt väntat. Och sen – Villa väljer Vänersborg. Och helt plötsligt öppnades möjligheten för hälsingederby i kvartsfinalen.

Mina tankar började då sväva ut lite att Edsbyn, tvåa i serien, kanske väljer Hammarby. Med tanke på Bajens tvivelaktiga form och att Edsbyn väl ändå inte är helt bekväma med Broberg. Nåväl, väljer Edsbyn Hammarby så får vi högst sannolikt Bollnäs i kvartsfinal, så derby blir det oavsett. Nu aviserade tränare Liw i Edsbyn att de vill möta Broberg, för att ”ge oss den chansen”. Känns som att vi ska ta den va?

Bollnäs valde föga oväntat Hammarby och Sandviken fick det som blev över, Västerås SK, mesta mästarna. Intressant. Två av de absolut tyngsta i svensk bandy möts redan i kvarten.

För Brobergs del väntar alltså hälsingederby mot Edsbyn i kvarten. Senast det hände var säsongen 2006/2007. På den tiden avgjordes det i bäst av tre matcher och Edsbyn vann i två raka med 5-1 och 3-2. Mycket vatten har runnit under broarna sedan dess. Lite kuriosa kring den säsongen: Edsbyn vann den norra allsvenskan, 1 poäng före Sandviken. I Elitserien slutade man två, 1 poäng efter Västerås. Broberg slutade femma i norra Allsvenskan, fyra poäng efter Falun. Broberg tog sedan hand om förstaplatsen i den så kallade Superallsvenskan, 1 poäng före Vänersborg. Sedan gick man via åttondelsfinal vidare till kvartsfinal mot Edsbyn.

Just den här åttondelsfinalen spelades mot Viilla/Lidköping i två matcher. Alla minns väl Mikael Arvidssons numera klassiska, i Brobergskretsar, citat ”Broberg är det naturliga valet”. Att Broberg var det naturliga valet blir extra intressant när Villa hade möjligheten att välja Vänersborg men valde det ”naturligare” Broberg, som tackade för förtroendet och gjorde sylta av Villa efter 11-4 hemma och 6-3 borta. Kanske ville inte Villa göra det naturliga valet ikväll?  Edsbyns tre bästa målskyttar den säsongen var i turordning Jocke Hedqvist 47 mål, Jonas Edling 46 och Per Hellmyrs 18. Brobergs tre främsta var Stefan Larsson 28 mål, Jonas Nygren 20 och P-O Strand 16. Tre av dessa sex spelare kommer att mötas även i denna kvartsfinalserie.

Nåväl, nu blev det lite utanför ämnet kanske. Men det är ju intressant med lite historia också. Vilka går segrande ur det här? Personligen tror jag att det finns förutsättningar för att det här ska bli en hård kamp. Broberg har gjort det obekvämt för Edsbyn flertalet gånger under de senaste säsongerna. Det kan mycket väl bli fem matcher av det här. Edsbyn är favoriter, det är vi väl överens om. Bra säsong från byborna, har det varit. Inte många hade trott att de skulle placera sig så högt som tvåa, dessutom klart redan innan sista omgången. Ingen hade å andra sidan, som vanligt, trott att vi skulle hamna topp 8 heller, också klart innan sista omgången. Vi trodde på det själva givetvis.

Jag tippar, utan att säga för mycket, att det här blir en höjdare! Nu ser vi till att det blir mer än bara en match till på Hällåsens sista säsong som utomhusarena!

Kvartsfinalserien inleds på bortaplan i Svenska Fönster Arena om en vecka, på fredag den 24:e! Väl mött!

Se highlights från matchen här från Bandyplay!