Match mot Edsbyns IF

Edsbyn vann första ronden

Publicerades den 24 februari 2017 21:05

David Hansen

Inför välfyllda läktare i Edsbyn inleddes kvartsfinalserien 2017. Det var två år sedan sist, och som de tillresta Söderhamnarna hade längtat… För när ismaskinerna var ute och preparerade inför matchen, hördes bortaklacken tydligt. Matchen? Jo, den vann Edsbyn med 6-3. Men det var ett hemmalag som fick kämpa stenhårt för att kunna ta ledningen i kvartsfinalserien i en match i publikens smak.

Båda lagen satte fart från början, och bäst fart hade kanske bortalaget? Ett flertal farliga lägen i matchinledningen, men ledningsmålet blev ändå lite av ett slumpmål. På en hörna i den sjunde minuten fick Stefan Larsson på ett skott som såg ut att ta på en försvarares hjälm och in i mål.

Edsbyn skulle dock replikera. Hans Andersson, ett av säsongens utropstecken i svensk bandy, lade en snygg passning efter isen som Toumas Määttä fångade upp i sista sekund. Chansen förvaltas på, för Edsbyn, bästa sätt. Och matchen börjar väga över något mer till hemmalaget. Men Broberg kämpade och stod för några bra uppåkningar och målchanser.

Efter halvtimmen spelad tog hemmalaget ledningen. Ett frislag en bit utifrån, inte ett överdrivet hårt skott. Det kan ha varit så att målvakten Wasberg var skymd eller att bollen styrdes på något sätt, för detta skott tar han annars alla dagar i veckan. 2-1 till Edsbyn och det var även ställningen i halvtid.

I slutet av den första halvleken blev Magnus Fryklund utvisad och att det var tufft att spela med en man kort syntes tydligt i inledningen av den andra halvleken. Hemmalaget hade ett jätteläge att utöka sin ledning efter knappa minuten spelad i den andra halvleken, men Broberg avvärjde det läget och några ytterligare lägen.

Med fullt manskap på isen började så Broberg få en bättre kontroll igen. Laget kvitterade, återigen på hörna eller rättare sagt en hörnretur. Sist på bollen, den ovane målskytten Magnus Fryklund.

En match i publikens smak som sagt… Högljudd publik, jämn match och två lag som verkligen ville vinna matchen. Edsbyn tog återigen ledningen när kanske kvällens bäste spelare Hans Andersson med ett skott strax utanför straffområdet prickade in 3-2. Och många i hemmapubliken trodde antagligen att Edsbyn kopplat vinnargreppet.

Broberg ville dock annat. Stefan Larsson, som fri med målvakten, satte 3-3 och om matchen var spännande innan så var det inget jämfört med vad den blev nu. Känslan var att denna match skulle kunna sluta precis hur som helst och att tillfälligheter skulle kunna bli avgörande.

Hörnor var inte Edsbyns melodi i de första 80 minuterna. Laget hade nämligen haft inte mindre än 14 hörnor utan att göra ett mål. Men utdelning kan som bekant komma retroaktivt, eller kanske ”radioaktivt” som en känd idrottsledare felaktigt uttryckte det i en känd sportfloskel. Och radioaktivt kan vara ett bättre ord, eftersom Edsbyn utstrålade rejäl glädje efter att ha gjort 4-3 med dryga tio minuter kvar. Hörnskyttet hade alltså saknat effektivitet tidigare, men nu försökte sig Edsbyn på en lyckad hörnvariant och Oscar Wikblad kunde sätta 4-3.
Inte långt därefter satte Edsbyn ytterligare en hörna, och den berömda ketchupeffekten hade även nått bandyarenan i Edsbyn. Att sedan 6-3 kom på tilläggstid må vara av akademisk betydelse.

Matchen slutade alltså med en tremålsseger till Edsbyn. Men Broberg gjorde en väl genomförd match, och det var ingen tvekan om att laget verkligen ville vinna detta. Edsbyn fick kämpa hårt för segern, och matchen hade lika gärna kunnat sluta på ett annat sätt. Därmed inte sagt att Edsbyns seger var orättvis på något sätt.

Broberg har många positiva bilder att ta med sig inför söndagens returmöte hemma på Hällåsen. Många bra prestationer i ”Gurt” idag, där kanske Vadim Arkhipkin ska ha en extra eloge för sitt sätt att driva på spelet.

Det är 1-0 i matcher till Edsbyn. På söndag kväll ska vi se till att det står 1-1. Vi ses på Hällåsen!