Broberg/Söderhamn-Sirius

Publicerades den 15 januari 2016 17:58

Lennart Jansson    Hans Ivarsson

KYLIGT BROBERG TOG SÄKER SEGER

Ett väldigt utsatt Broberg tog emot IK Sirius från Uppsala i elitseriens tjugoförsta omgången för säsongen. Det var ett revanschsuget hemmalag, efter fadäsen i Västerås senast, som tog Hällåsens isrektangel i besittning. Broberg/Söderhamn mönstrade ett lag där Joakim Jonsson tog plats i laget på Eetu Peuhkuris bekostnad, dessutom saknades Filip Skoglund fortfarande och målet för aftonen vaktades av Henrik Rehnvall. De yttre förutsättningarna innebar en ren arktisk kyla, -15 grader i samband med en inte allt för besvärande vind.

Kylan var en starkt bidragande orsak till att publiksiffran stannade vid blyga 367 personer när det blev dags för dagens domare, Valdemar Olsson, att blåsa till spel. Broberg/Söderhamn tog snabbt hand om taktpinnen och en för kvällen pigg Stefan Larsson testar gästernas målvakt redan i den första minuten, dock uten resultat. Minuten senare var Stefan åter framme och oroade, efter att ha frispelats av Adam Wijk, dock avblåst för en knapp offside.

Kvällens första mål föll sedan efter dryga fem minuters spel, då Martin Söderberg slog in lagets första höran, inslagen av Adam Wijk. Detta efter att en pigg Vadim Arkhipkin prövat lyckan med ett skott som parerades av gästernas målvakt. Fem minuter senare så tog sig Erik Jonsson fram på högerkanten och hittade Jonas Engström i centralt läge och Jonas kunde på egen retur utöka hemmalagets ledning.

Laget fortsatte att skapa chanser, men Sirius kunde med tur och skicklighet hålla målet rent från ytterligare påhälsning, närmast var Erik Jonsson som träffade målramen med en hörna och nästa mål föll efter dryga halvtimmen spelad. Åter var det en hörna som resulterade, det var Jesper Öhrlund som fick fullträff och bollen satt som en projektil i nättaket, åter var det Adam Wijk som stod för framspelningen. Under halvlekens slutminuter tilläts Sirius att oroa Henrik Rehnvall i målet ett par gånger, men med vissa besvär lyckades han hålla målet rent från påhälsning, varför ställningen fortfarande var stabila 3-0 i hemmalagets favör när det blev dags för att inta pausfikat.

En stabil insats av Broberg/Söderhamn under den första halvleken, där främst det offensiva spelet imponerade i kylan, även om utdelningen hade kunnat vara bättre. Anfallstrion gjorde, förutom målen, en mycket stark arbetsinsats i defensiven och avstyrde de flesta av Sirius anfallsförsök. På mitten härjade en mycket pigg Stefan Larsson tillsammans med Vadim Arkhipkin i offensiven på ett bra sätt medan Robert Dammbro i vanlig ordning slet i defensiven assisterad av uppflyttade Simon Blomkvist tillsammans med Fritjof Hagberg. Försvarslinjen hade så här långt haft en tämligen lugn afton, där Magnus Fryklund styrde sina mannar med säker hand. Dessutom gjorde Adam Wijk, som vanligt, en stark insats som ytterhalv, kryddat med två assist så här långt.

Sirius gjorde, inledningsvis ett försök att skapa kontakt i matchen, under den andra halvleken, men en en säker Henrik Rehnvall stod emot alla försök. Halvlekens första mål föll sedan efter knappt tio minuters spel, då Jonas Engström bröt ett uppspel på offensiv planhalva och frispelade Jesper Öhrlund som kunde runda gästernas målvakt.

Under matchens avslutning så kunde Broberg/Söderhamn utöka ledningen med ytterligare två mål, lagets femte mål gjordes av Martin Söderberg assisterad av Henrik Rehnvall och in den sista minuten av ordinarie matchtiden kunde Martin slå in sitt tredje mål och lagets sjätte för aftonen, så ännu en hörna resulterade, denna gång stod Fritjof Hagberg för framspelningen.

Totalt sett en stabil insats av Broberg/Söderhamn, från en mycket säker Henrik Rehnvall i målet. Den ombildade försvarslinjen, där Joakim Jonsson ersatte Simon Blomkvist som back, styrdes med järnhand av Magnus Fryklund assisterad av Robin Redin. Adam Wijk gjorde som vanligt en stark insats som ytterhalv. På mitten gjorde en pigg Stefan Larsson en mycket stark insats tillsammans med Vadim Arkhipkin i offensiven medan uppflyttade Simon Blomkvist tillsammans med Robert Dammbro stod för det defensiva arbetet. Framåt imponerade anfallstrion med ett starkt arbete i defensiven, förutom att trion svarade för lagets samtliga mål för aftonen.

Efter denna sköna, och nödvändiga seger, väntar nu en tuff bortamatch i Kalix på onsdag, innan det blir dags att ställas mot Kungälv hemma på Hällåsen nästa lördag i Broberg/Söderhamns jakt på en slutspelsplats.