Match mot Tillberga

Komfortabel seger i premiären mot TB Västerås

Publicerades den 27 oktober 2017 22:30

Anders Jansson

Efter något som kändes som en aning nervös inledning kunde Broberg gå ifrån till en komfortabel seger med 8-2 mot TB Västerås i den historiska hemmapremiären i den nya bandyhallen, som från och med nu heter Helsingehus Arena. Och det låg en stor förväntan i luften inför premiären, både hos den relativt stora publiken och hos spelarna. – Ja, det var en mäktig känsla att skrinna in till matchstart. Man rös i hela kroppen, säger tremålsskytten Martin Söderberg efter matchen.

Ja, en ny era tog sin början ikväll, får vi väl säga. Broberg har flyttat inomhus. In i sin nya hall, som innan matchstart fick namnet Helsingehus Arena, efter hallsponsorn Helsingehus. Efter en kortare invigningsceremoni med tal av Brobergs ordförande Nils Stefansson, bandyförbundets ordförande Stig Bertilsson samt kommunens representanter Maria Lind och Magnus Svensson var det dags för en hyllning av Brobergs störste genom tiderna, Göran ”Dallas” Sedvall, som gick bort i augusti. Med en stor vepa föreställande Dallas själv uppspänd i hörnet ovanför huvudläktaren och en rungande applåd blev det en värdig hyllning till en bandylegendar av stora mått. Brobergs tifogrupp bidrog även till hyllningarna med ett mäktigt tifo tillägnat Dallas vid hemmalagets entré.

Innan matchen blåstes igång bjöds vi på ännu en överraskning. Martin Söderberg, med 1 år kvar på kontraktet, hade innan matchen satt sin kråka på ett kontrakt för ytterligare två år. – När jag fick frågan behövde jag inte fundera länge innan jag skrev på. Känns fantastiskt kul, jag trivs superbra i Söderhamn och i klubben, säger Söderberg själv angående kontraktsförlängningen.

Därefter var det dags att sparka igång den här historiska tillställningen på allvar. Känslan var att det var lite spänt i inledningen. Matchen hade svårt att ta fart och det slarvades en hel del. Det dröjde till omkring 14 minuter innan hemmalaget spräckte målnollan och det var inte helt oväntat Martin Söderberg som gjorde sig skyldig till det. Efter en flippassning från Robert Dammbro över gästernas försvar sög Söderberg in bollen och dunkade in 1-0 till vänster om målvakten. Gästerna kvitterade ganska omgående genom kaptenen Robin Andersson efter att Broberg drällt och tappat boll i två sekvenser. Broberg kunde återta kommandot några minuter senare sedan Martin Söderberg djupt in på offensiv planhalva påpassligt snodde bollen från en ouppmärksam TB-spelare och brottade sig igenom och skickade in 2-1. Även 3-1 kom innan halvtid sedan Vadim Arkhipkin hittat nyförvärvet Linus Forslund centralt i banan. Forslund vek in i straffområdet och avlossade ett högerskott bakom en maktlös Kevin Sterner i gästernas mål. Under slutskedet av halvleken hade Broberg ett par heta möjligheter att gå ifrån ytterligare med 3-1 stod sig till halvtid. En något spänd och trevande inledningen från hemmalagets sida under de första 25 minuterna. Därefter kopplade man ett grepp och dominerade matchen allt mer mot slutet av halvleken.

Det greppet höll sannerligen i sig. Broberg startade den andra halvleken bättre än den första och mellan minut 54 och minut 58 gick Broberg ifrån till 6-1 och matchen kändes i princip avgjord. Först 4-1 när Jonas Nygren hittade Arkhipkin med en väl avvägd lyra från sin högerhalv. Vadim plockade ner luftpastejen och placerade in den i bortre hörnet. Martin Söderberg gjorde sitt tredje för kvällen till 5-1 på en högerhörna. Därefter var det dags för näste ytterhalv att visa upp sina färdigheter i ämnet välavvägda lyror. Adam Wijk skickade en precis lyra som Jonas Engström mycket fint smekte ner med klubban och enkelt kunde placera i mål till 6-1. Det var alltså total dominans från hemmalaget i den andra halvleken. Tillberga kom fram i ett fåtal försök, varav ett resulterade i en straff som Robin Andersson säkert satte till 6-2 i den 67:e minuten. Broberg gjorde sedermera 7-2 på högerhörna genom Linus Forslund och avslutade målskyttet när Jonas Engström krånglade in sin egen retur där först Linus Forslund tagit avslut från höger efter ett fint anfall.

Det var mycket som var bra ikväll. Läktarna i den nya, fina arenan fylldes med hela 1712 personer. Inte helt fullsatt men nog så nära. En bra publiksiffra och den bästa i en premiär för Brobergs del i Elitserien. Det låg mycket förväntan i luften hos alla var känslan och det kändes också en aning spänt inledningsvis. Det lossnade efter ett tag och till slut var det aldrig något snack om hur matchen skulle sluta. Det är svårt att inte lyfta fram skyttekungen Söderberg en kväll som denna efter tre mål och ett nysignat kontrakt. I övrigt var det en homogen insats av Broberg som var särskilt lyckosamma i lyftspelet. Känslan som fanns innan kvarstår; vi går mot en mycket spännande säsong på många sätt. Jag tror och hoppas att väldigt många som besökte Helsingehus Arena ikväll kommer tillbaka. Känslan av helhetsupplevelse blir en helt annan med de perfekta förutsättningarna som råder i den nya arenan.  Hallen ger en väldigt kompakt känsla där man står väldigt nära planen och förutsättningarna för att skapa bra stämning är utomordentliga, det hördes prov på redan ikväll. En eloge också till tifogruppen som sin vana trogen presenterade ett fint tifo helt tillägnat Göran ”Dallas” Sedvall. Först en stor overheadflagga med orden ”Dallas och Legend” och därefter en mängd små tvåpinnsflaggor med ”Dallas” på hälften och #7 på resten. Värdigt en stor spelare och profil som vi alla önskar hade fått vara med om detta själv.