Match mot Kalix Bandy

Två poäng efter nagelbitare

Publicerades den 21 januari 2018 18:30

Anders Jansson

Efter urladdningen mot Vetlanda i fredags var det dags för ny viktig match hemma i Helsingehus Arena när Kalix kom på besök. Matchen bjöd inte på mycket att skriva om förutom just spänningen, som inte gick att klaga på.

En förändring i hemmalaget då Adam Wijk återigen var tillbaka. Dock inte på sin ordinarie vänsterhalvsposition, där Jonas Nygren fortfarande huserade. Wijk således på högerhalven. Lite märkligt kan jag tycka, då Nygren inte riktigt kan komma till avslut med sin högerfattning på samma sätt som vänsterhalv.

Inledningen av matchen var ärligt talat inte mycket att hurra för. Ganska lågt tempo och hafsigt spel. Gästerna inledde med att skapa lite oreda mer några hörnor innan Broberg kom in i det hela. Broberg hotade med ett antal fina flipp från just Wijk till Söderberg som gick bra i djupet. Kom fri vid ett tillfälle men tappade märkligt ut bollen över kortlinjen. I ett annat liknande läge hittade Söderberg in till Emil Thyrén som slog hål i luften mitt i slottet. Det var även efter ett lyft som ledningsmålet kom. Denna gång från Jonas Nygren till Vadim Arkhipkin som tog ner bollen på bröstet och efter lite flipper kunde lägga in 1-0 bakom Björn Hellman i Kalixmålet. Detta i den 19:e minuten. Knappt fem minuter senare kvitterade Kalix via ett skott ur högerläge från Anders Englund. Englund fick alldeles för enkelt kliva igenom och skottet såg verkligen inte otagbart ut för Rehnvall. Broberg kunde återta ledningen efter halvtimmen spelad när Robert Dammbro stänkte upp en vänsterhörna i nättaket med ett slagskott. Mycket bra hörna till Dammbro som tredjeskytt och helt utan rus på sig. Och Broberg har nu gjort hörnmål i tre matcher i följd. Viktigt! Resultatet stod sig till halvtid och sammanfattningsvis var det en halvlek som inte skriver in sig i några historieböcker.

Andra halvlek inleddes väldigt passivt, i synnerhet från Brobergs sida. Det dröjde också bara några minuter innan 2-2 låg i nätet när Nils Wikström snubblade sig igenom och hittade lucka mellan Rehnvalls benskydd. I den 58:e minuten satte sig Broberg i förarsätet på nytt och ännu en gång på hörna, när Söderberg bombade in bollen i nät. Ledningen stod sig i dryga fem minuter denna gång innan Kalix på nytt kunde kvittera. Denna gång på straff genom Johan Sundqvist, men så nära att Rehnvall motade straffen. Han räddade men bollen slank förbi och hade knappt fart nog att ta sig över mållinjen. Likaläge igen alltså och det luktade förstås kryss med den här säsongen i bakhuvudet.

Men Broberg bröt dödläget i den 71:a minuten efter ett fint anfall som avslutades med att Arkhipkin kom ner mot kortlinjen, hittade Dammbro snett bakåt och den senare smackade upp bollen i det högra krysset. Därefter följde givetvis oerhört spännande 20 minuter. Kalix lyckades skapa en hel del utan att lyckas få in bollen och Broberg hade omställningslägen och det saknades inte chanser att punktera matchen. Bland annat hade Söderberg ännu ett läge där han plockade ner en lyra och helt fri tappade ifrån sig bollen. Linus Forslund träffade stolpen med ca 30 sekunder kvar. Broberg kunde hålla undan och inkassera två väldigt viktiga poäng på kontot.

Det var ingen bra match vi fick se i eftermiddag. Lågt tempo och det blev aldrig något riktigt flyt i matchen för Brobergs del. Desto starkare då att kunna gå segrande ur fighten ändå i detta utsatta läge. Så många gånger tidigare under säsongen har den här typen av matcher slutat oavgjort. Idag höll det distansen ut. Och det visar också med eftertryck vilken viktig komponent hörnorna är i den här typen av matcher. Två hörnmål idag och det kan man säga blev avgörande. I skrivande stund möter Vänersborg Bollnäs och leder just nu med 4-2 med knappa halvtimmen kvar. Vinst för Bollnäs där och vi har slutspelsplatsen helt i egna händer. Vinst för Vänersborg och vi behöver fortfarande hjälp. Men samtidigt blir då plötsligt också Bollnäs indragna i streckkampen. Spännande läge, minst sagt.

Nu ska ett VM avverkas innan vi kan återgå och spela de sista tre matcherna i grundserien. Märkligt upplägg. Om detta har dock ordats så mycket att det knappt finns något mer att säga. VM borde spelas efter säsongen, allra helst. Men om man nu ska envisas att ha det under pågående säsong så vore det väl åtminstone bättre att ha det mitt i säsongen?