Match mot IFK Vänersborg

Tung seger mot Vänersborg

Publicerades den 24 november 2017 23:15

Anders Jansson

Tredje fredagsmatchen i följd i hemmahallen då IFK Vänersborg stod på andra sidan plan. En klar ledning med 4-0 i halvtid förvandlades till 4-3 och en väldigt nervig slutkvart. Men Broberg kunde reda ut det hela och plocka hem två otroligt viktiga poäng.

Som läget var, med en halvknackig inledning och många uteblivna poäng för Broberg, så var känslan att det var ganska skarpt läge inför kvällens match. IFK Vänersborg, som får räknas som en av huvudkonkurrenterna gällande slutspelsplats, låg inför matchen fyra poäng före Broberg i tabellen. Just därför var det väldigt viktiga poäng på spel i Helsingehus Arena ikväll. Lite rotation i Broberg sedan senaste matchen. Magnus Fryklund, Joel Wigren och Erik Jonsson var tillbaka i laget och utanför var istället Robin Redin, Jocke Jonsson och Fritiof Hagberg. I målet var Henrik Rehnvall tillbaka.

Det var gästande Vänersborg som tog tag i matchen från början med en närmast total dominans i bollinnehav och gångerna var lätträknade då Broberg var framme på offensiv planhalva. Hörnor radades upp av gästerna, som dock inte skapade något riktigt ur dessa. Och jag har inte noterat något speciellt i målchansväg utöver hörnorna under denna period heller. Knappast något de var nöjda med Vänersborg, att inte få ut mer av det inledande övertaget. Trots att känslan var att Broberg knappt hade bollen under den inledande kvarten så var det ändå hemmalaget som spräckte målnollan. Ologiskt eller orättvist kan vi kalla det, vilket förstås spelar mindre roll när bollen hamnar i rätt nät. Linus Forslund snappade upp en lös boll på mittplan och trampade in från vänster. Sökte Jonas Engström med en passning men fick själv tillbaka bollen och blev nerdragen i momentet efter, med straff som följd. En straff som Martin Söderberg dunkade i nät till 1-0. Detta i den 15 minuten. Även nästa mål blev hemmalagets när Jonas Nygren på sitt patenterade sätt lirkade sig igenom med aviga dragningar och nära mål fick ett slag på klubban. Domare Ulrik Bergman korsade armarna ovanför huvudet men visade kyla och avvaktade situationen, för på den förlupna bollen dök Joel Edling upp på bortre stolpen och vispade in 2-0.

Matchen jämnade spelmässigt ut sig här och det var förstås en skön ledning för Broberg att rycka åt sig efter den något tuffa inledningen. När de flesta väntade på halvtidsvilan ville dock Broberg annat och blixtrade till med två riktiga klassmål i slutskedet av halvleken. Först i den 43: minuten när Jonas Nygren återigen svarade för förarbetet med en uppåkning och delikat liten precis framspelning till Linus Forslund. Forslund kom fri men kom nära målet och lyckades stillastående sprätta upp bollen i kryssets sista maska. Och med halvlekens sista anfall bjöds vi på ännu en delikatess, denna gång från Robert Dammbro, som vinklar ner en lång lyra till Linus Forslund som i sin tur frispelar Martin Söderberg som rullar in 4-0. Om Dammbros nervinkling är medveten så är det ett prov på mycket fin spelförståelse.Och det ser verkligen ut som att det finns en tanke bakom det.

Ja, 4-0 i halvtid alltså och en halvlek med väldigt bra utdelning för Broberg. Vänersborg börjar klart bäst, men det är Broberg som gör målen. Halvleken jämnar ut sig efterhand.

Fyra måls ledning är ingen säker ledning när det gäller bandy och det fick vi återigen erfara i den andra halvleken. Som startade lite som den första. Vänersborg kom ut högt och skapade återigen en del tryck mot Brobergs mål. Det dröjde knappt tio minuter innan reduceringen ramlade in när Robin Lundqvist blev fint frispelad av Emil Viklund och gjorde inget misstag i friläget. Nämnda duon för övrigt de två hos Vänersborg som nog vållade störst problem för hemmaförsvaret ikväll. Nästa reducering kom efter 70 spelade minuter på en hörnvariant som Robin Öhrlund smackade upp i krysset med ett slagskott. Och i den 77:e minuten kom också 4-3 genom Jocke Hedqvist, på ett frislag där han dock inte fick någon speciellt bra träff. Bollen smet ändå in vid Henrik Rehnvalls ena stolpe. Såg inte helt otagbart ut, men kanske att Rehnvall inte väntade sig ett halvlöst skott vid stolproten när Hedqvist laddade bössan. Han svarade för många fina parader i övrigt så han kan vara ursäktad för denna. Kvarten kvar att spela och nerverna hamnade förstås utanpå jackan. Vänersborg hade här ännu en period där man styrde och ställde det mesta på planen och Broberg mäktade bara med ett fåtal anfall och det blev mest korta framstötar och Vänersborg tog snabbt tillbaka bollen. Broberg tog timeout och några minuter efter denna tyckte jag att man tog över mycket av bollinnehavet och lugnade ner. Detta gjorde att Vänersborgs slutforcering kom av sig en aning mot slutet. Broberg kunde hålla ut och bärga två mycket viktiga poäng.

Sammanfattningsvis så kan man säga att det här var en otroligt viktig seger för Broberg. Spelmässigt tycker undertecknad att hemmalaget egentligen genom hela matchen höll ihop det väldigt bra defensivt. Vänersborg hade väldigt mycket boll och klart flest anfall och skapade en del tryck och många hörnor. Men inte så våldsamt mycket mer, som man skulle kunna få ut av övertaget man hade långa stunder. Broberg fick ofta för korta anfall och fick försvara sig alldeles för mycket, vilket man ändå gjorde bra. Offensivt saknas det fortfarande en hel del. Ikväll visade man dock en helt annan effektivitet och utnyttjade de klara chanser man vaskade fram och det blev avgörande. Noterbart är att Broberg som hittills under serien skapat näst flest hörnor ikväll endast hade en hörna, vilket är ganska anmärkningsvärt i bandy.

Nåväl, väldigt viktig seger för fortsättningen och starkt att reda ut det när Vänersborg kröp närmare.