Match mot IFK Motala

Arbetsseger mot Motala

Publicerades den 5 november 2017 21:45

Anders Jansson

Dags för den andra matchen i nya Helsingehus Arena när nykomlingarna IFK Motala gästade Söderhamn. Matchen blev en betydligt tuffare historia än vad de flesta väntat sig och avgjordes först i slutskedet till Brobergs fördel.

Lite läskig match på förhand. Broberg med två tunga derbyförluster tidigare under veckan och i ett läge där dagens match fick lite ”måste-vinna” karaktär över sig. Väger man också in att motståndet är en nykomling som mer eller mindre alla anser att vi ska besegra relativt enkelt så kan det lätt låsa sig. Och lite så kändes det också. Det var Motala som var farligast i inledningen. Ungefär fyra minuter in i matchen friställdes Philip Florén med en fantastisk passning i djupet från Viktor Spångberg. Ilari Moisala gjorde dock ett gediget hemjobb och åkte ifatt och störde så pass mycket att Florén sprättade bollen utanför. Bara halvminuten senare dribblade sig gästernas Klyushanov igenom till fritt skottläge i straffområdet, där dock en Brobergsklubba täckte skottet. Svettig inledning med två riktigt bra målchanser för gästerna som inledde piggast.

Broberg tuggade sig in i matchen eftersom, utan att för den sakens skull bjuda på någon propaganda. Målen trillade dock in. I den tionde minuten snappade Vadim Arkhipkin upp bollen i en rörig situation vid kortlinjen, bröt in och placerade bollen behärskat till 1-0. Sex minuter senare kom 2-0 och som vid ett antal tillfällen tidigare under säsongen så var det ett fint lyft från Adam Wijk som blev lyckosamt. Martin Söderberg tog en bra åkning, plockade ner bollen och rundade gästernas målvakt. Joel Wigren gjorde mål mot Bollnäs i fredags, något som inte är så vanligt. Men han ville inte vara sämre idag utan var den som höll sig framme och slog in 3-0. Målet ska väl dock mest Vadim krediteras för efter en åkning från egen planhalva som avslutades med skott, räddning och retur rakt ut till Wigren. Här var matchen 36 minuter gammal.

3-0 efter dryga halvtimmen och det kändes som att Broberg borde ha skaplig koll på den här matchen. Men Motala reducerade och återigen var det en otrolig djupledsmacka från Viktor Spångberg till Philip Florén och en minst lika fantastisk räddning från Henrik Rhenvall, som avvärjde till hörna. Dock inte bättre än att gästerna gjorde mål på hörnan. Broberg replikerade omgående efter ännu ett lyft, denna gång en av Joel Edlings patenterade långlyror. Återigen seglade bollen mot Martin Söderberg som efter lite trassel fick bollen i mål till 4-1. Innan halvtid kom ytterligare en reducering från Motala genom Emil Ring sedan Klyushanov spelat in bollen hårt från höger efter ännu en soloräd.

Den andra halvleken startade hemmalaget sömnigt. Motala både reducerade och kvitterade under halvlekens första halva. Först 4-3 från Erik Ivarssons klubba och en riktigt kanon från vänsterläge och därefter 4-4 genom Albin Rohlen efter ett friläge. Därefter begärde Motala timeout i den 73:e minuten och efter den så kändes det som att Broberg fick lite mer fart på grejerna. Man ökade trycket en aning och kunde också återta ledningen i den 78:e minuten när Joel Edling höll sig framme och slog i en förlupen boll efter en något märklig situation. Adam Wijk sköt in bollen från vänsterkanten. Bollen studsade någonstans på vägen och tog en konstig bana i luften innan den hamnade rakt framför Edling i straffområdet. Många lättade suckar drogs på läktaren. Och när Martin Söderberg petade in en hörnretur till 6-4 i den 86:e minuten så var saken biff.

Sammanfattningsvis var det här ingen speciellt vacker insats av Broberg. Det såg segt, omständligt och slarvigt ut och Motala var långa stunder bättre än hemmalaget. Men man tog sig samman och ordnade två poäng i slutskedet och det är en styrka i sig att göra det, fast spelet inte riktigt hakar i. Utmärkande i matchen förstås Söderbergs tre mål, även om han inte syns så mycket i övrigt. Vadim kommer ofta med bra fart under rören som vanligt. Men framförallt Rhenvalls enhandsparad på friläget i första halvlek. Det känns som det mest bestående minnet. För det var en dag på jobbet och en arbetsseger det här. De är ju dock lika viktiga. Men det känns som att Broberg letar lite fortfarande. Förhoppningsvis lossnar det riktigt snart. Och idag kändes det extra bra att kliva in i hallen, medan regnet småstrilade i 6-7 graders värme därutanför. 1093 personer på läktaren vilket får ses som en godkänd publiksiffra. Hade matchen spelats på ”gamla Hällåsen” hade vi nog kunnat kapa styvt 450 personer från den siffran. Nästa match går av stapeln på onsdag, mot Kalix på bortaplan. Sen den på Bandyplay eller ta flyget till Kalix!