Broberg/Söderhamn – Gripen

Publicerades den 9 januari 2016 17:57

Lennart Jansson    Hans Ivarsson

EN NÖDVÄNDIG SEGER BÄRGADES

Säsongens elitserie rullade vidare med den nittonde omgången och för Broberg/Söderhamn väntade en match hemma på Hällåsen mot nykomlingen Gripen/Trollhättan. De yttre förutsättningarna var nästan arktisk kyla, minus 15 grader, vilket gjorde att publiksiffran stannade vid 661 personer när det blev dags för dagens domare, Keijo Hyvärinen att blåsa till spel. Hemmalaget kunde hälsa Jonas Nygren välkommen tillbaka efter att ha missat det senaste derbyt, och målvakt för dagen var Henrik Rehnvall.

Hemmalaget tog snart hand om taktpinnen i matchen och dagens första mål föll efter knappt tio minuters spel, då Adam Wijk hittar fram till Martin Söderberg som bryter in från högerkanten och lyfter in hemmalagets ledningsmål. Några minuter senare var det sånär att Fritjof Hagberg kunde utöka ledningen men bollen försvann över kortlinjen. Ett par minuter senare kom dock det välförtjänta målet för Broberg/Söderhamn, den här gången var det Jesper Öhrlund som hittade rätt framspelad av Vadim Arkhipkin. I momentet innan så tvingades Magnus Fryklund kliva av med en misstänkt benskada, en händsele som fick Robert Dammbro att ta över Magnus uppgifter, som kapten och libero.

Efter tjugo minuters spel tilldömdes Gripen /Trollhättan ett straffslag, från läktarhåll ett något märkligt domslut. Fram klev gästernas Johan Grahn, som även var den felfördelade, och satte bollen stenhårt i nät bakom en chanslös Henrik Rehnvall. Knappt tio minuter senare kunde emellertid Broberg/Söderhamn, och Martin Söderberg utöka ledningen till 3-1, detta efter att vikarierande liberon, Robert Dammbro hade tråcklat sig igenom bortaförsvaret på egen hand och Martin hade att förpassa bollen över linjen.

Fem minuter senare fortsatte Martin Söderberg att utöka hemmalagets ledning, denna gång på hörna inlsagen av Jonas Nygren. Några minuter senare fick Martin ytterligare ett läge att ytterligare utöka ledningen, men denna gång satt bollen i burgaveln, förspelet Robert Dammbro för på ett elegant sätt. Minuten senare så hittade domartrion ytterligare ett straffslag för gästerna, då Johan Grahn återigen ställde sig vid straffpunkten, men denna gång satt bollen klart utanför Rehnvalls stolpe. En kort stund senare var det Jonas Nygren som sånär utökade leningen, men vinkeln blev något för snäv. Därmed var det slut på målchanserna under den första halvleken och hemmalaget kunde inta pausfikat med ställningen 4-1. Så här långt var det inte något som talade för att matchen skulle få någon spänning under den andra halvleken.

När det väl var dags för den andra halvleken så var Magnus Fryklund tillbaka på sin plats i hemmaförsvaret igen, trots skadan under den första halvleken. Inledningsvis så böljade spelet utan att de stora chanserna skapades. Halvlekens första mål kom efter dryga kvartens spel, då gästerna kunde reducera till 4-2 genom Johan Grahn. Knappt tio minuter senare kom Jonas Engström fri med gästernas målvakt, men dessvärre satte avslutet i stolpen. I stället för 5-2 kunde gästerna ställa om och på en hörna kunde Andreas Eriksson reducera ytterligare till 4-3 med tjugo minuter kvar av matchen.

Med fem minuter kvar av ordinarie speltid så kunde Broberg/Söderhamn stilla de flesta nerverna hos hemmafansen, då Fritjof Hagberg på egen hand satte 5-3 till hemmalaget. Minuten senare noterades Martin Söderberg för ytterligare ett friläge, men avslutet satt på fel sida av stolpen.

Spelmässigt nådde inte matchen några högre höjder, men det viktiga var att två värdefulla poäng kunde bärgas i kylan. Martin Söderberg visade att landslagsuttagningen till den preliminära VM-truppen inte på något sätt är felaktig, 3 mål och dessutom ytterligare minst 3 högkaratiga chanser som inte utnyttjades. Henrik Rehnvall gjorde som vanligt en stabil insats mellan stolparna. Adam Wijk hade som vanligt en klubba med i de flesta av lagets anfallsförsök tillsammans med Jonas Nygren. Robert Dammbro gjorde även han en stark insats, såväl i försvaret som på mitten. Eetu Peuhkuri och Fritjof Hagberg hade även de en hel del goda intensioner i spelet.