Broberg/Söderhamn Bandy – Edsbyn

Publicerades den 30 december 2015 12:01

Lennart Jansson

EN EFTERLÄNGTAD SEGER

Den sista elitseriematchen för år 2015 spelades den trettionde december, och var ett hälsingederby mot Edsbyn hemma på Hällåsen, detta under nästan klart godkända yttre förhållanden, ett par minusgrader dock med en besvärande vind. Broberg/Söderhamn kunde hälsa Robin Redin välkommen tillbaka efter skada och målet vaktades denna afton av Dennis Wasberg.

När dagens domare, Jacob Hallqvist, blåste till spel inför 1332 åskådare så tog hemmalaget hand om taktpinnen, och redan i den första minuten noterades den första halvchansen, då Martin Söderberg fick chansen, fint assisterrad av Adam Wijk. Hemmalaget fortsatte att ha kontroll över händelserna, även om gästerna satte försvaret på vissa prov. Efter knappa fem minuters spel, var vi redo att notera första hemmamålet, då Jonas Engström fick in bollen, men dessvärre var domaren av åsikten att det skedde med hjälp av hög klubba.

Kvällens första mål kom efter dryga tio minuters spel, då Broberg/Söderhamn kunde ta en välförtjänt ledning, genon Eetu Pehukuri, som hittade rätt på en hörnretur. Ett par minuter senare var gästerna en håsmån från kvitteringen, då bollen dansde på mållinjen efter bprtalagets första hörna, men en ytterst inspirerad Dennis Wasberg kunde reda ut situationen tillsammans med ett säkertt spelande uteförsvar.

Efter ytterligare drygt tio minuters spel kunde hemmalaget utöka ledningen, detta genom Jesper Öhrlund som i obefintlig vinkel slog in sin egen retur, något av säsongens konstmål på Hällåsen. Broberg/Söderhamn fortsatte det inspirerade spelet, även om de klara målchanserna var lätträknade och med knappt tio minuter kvar av halvleken kunde Martin Söderberg, assisterad av Stefan Larsson utöka ledningen, med ett skott i högerläge som överlistade gästernas målvakt.

Målmässigt hände det inte något mer under den första halvleken, utan Broberg/Söderhamn kunde inta pausfikat med klara 3-0 i ryggen. Detta efter den, måhända bästa halvleken denna säsong. Dennis Wasberg omutlig i målet, ett uteförsvar, där Magnus Fryklund säkert styrde försvarsstyrkorna och stoppade i stort sett alla anfallsförsök. På halvorna märktes Adam Wijk mest, även om också Jonas Nygren var till sin fördel. På mitten visade Vadim att formen är på väg, och hade del i de flesta av anfallsförsöken. Eetu Peuhkuri visade att målet senast inte var något engångstillfälle, men framför allt gjorde han ett stort arbete i defensiven tillsammans med Robert Dammbro. Framåt handlade det mesta om Martin Söderberg, även Jesper Öhrlund gjorde en stark insats som lovar mer inför framtiden. Dock ska det fastslås att det var den totala laginsatsen under den första halvleken som imponerade hos hemmalaget.

Under den andra halvleken, då dagens gäster hade vinden i ryggen, så kunde Edsbyn flytta up sina positioner, och hemmalaget blev allt mer tillbakapressat. Redan efter ett par minuters spel av helvleken kom den första reduceringen, genom vål gamle Daniel Burvall-Jonsson i efterspelet till en hörna.

Tio minuter senare var det dags för nästa reduceringen, denna gång var det Daniel Liw som överlistade, en annars duktig Dennis Wasberg i målet. Nu var bortalaget verkligen inne i matchen igen, och det räckte inte med dettta, utan fem miunter senare var även kvitteringen en faktum, ett mål som noterades som självmål, dock skall ingen skugga falla över försvarsspelet. Kvitteringen föranledde Fredrik Rexin att ta time-out för att få ordning på lagets spel igen, och detta drag verkade fungera, hemmalaget fick åter ett visst spelövertag och knappt tio minuter senare kunde Adam Wijk frispela Martin Söderberg i central position och Martin kunde överlista gästernas målvakt och återge Broberg/Söderhamn ledningen.

En ledning som laget sedan kunde bevaka den återstående speltiden, även om det brände till hos Dennis några gånger, då gästerna träffade överliggaren vid två hörnor, men för en gångs skull så hade Broberg/Söderhamn marginalerna på sin sida och kunde bärga en livsviktig seger i jakkten på en kommande slutspelplats.

Det mest glädjande med kvällens seger var laginsatsen, där ingen föll ur ramen, utan alla bidrog, från Dennis Wasberg i målet till Martin Söderberg på topp, där Adam Wijk imponerade med sitt passningsspel och Eetu visade prov på att formen är stigande, vilket gäller laget i stort. Nu får vi fira nyår som vinnare, innan elitserien rullar vidare med match i Vänersborg, den andra januari, innan det är dags för nästa hälsingederby hemma på Hällåsen, vilket sker på trettonafton – och då ser vi till att ytterligare förbättra publiksiffran.