Match mot Vetlanda BK

Broberg krigade sig tillbaka

Publicerades den 29 november 2023 22:50

Anders Jansson    Ingemar Persson

Efter sju sorger och åtta bedrövelser kämpade Broberg sig tillbaka till vinnarspåret igen. Seger hemma mot Vetlanda med 6-4 efter att ha vänt underläge två gånger.

Matchen mot Vetlanda skulle ju som känt egentligen spelats igår men sköts upp till idag pga att Vetlandas buss inte kunde navigera sig igenom snökaoset i tid. Det gjorde också att Broberg kunde räkna in skadade Jaakko Hyvönen och Edvin Wigren i truppen. Även comebackande Erik Jonsson fick en plats. Förutsättningarna på förhand var rätt glasklara: Broberg måste börja plocka poäng igen. Den för kvällen väldigt fåtaliga publiken fick nog därför kalla kårar när matchen knappt hunnit starta innan Vetlanda tagit ledningen. Via ett försök till rensning som tog på annan hemmaspelare och studsade tillbaka in i mål. Självmål och mardrömsstart som blev ännu värre när Axel Ekholm förvaltade gästernas första hörna i den tredje minuten till 0-2. Ingen hade nog blivit särskilt förvånad om luften gått ur Broberg redan här. I det sköra läget man befinner sig nu krävs ofta inte mer för att all möjlig styrka man samlat inför matchen blir som bortblåst.

Men Broberg vek inte ner sig. Att säga att det var välspelat vore en överdrift. Men det fanns hjärta och vilja och det räcker ofta långt. I den 15:e minuten vaskade Broberg fram sin första hörna. Från höger. Och med en comebackande Erik Jonsson i laget sa undertecknad att ”nu gör Erik mål”. Och mycket riktigt, sin vana trogen som förstaskytt bombade Jonsson in reduceringen. Och därifrån och framåt var känslan att det var en jämn tillställning med mycket kamp där Broberg hade merparten av initiativet sista 20 av halvleken. Något mer mål fick vi inte se och 1-2 i halvtid kändes ändå godtagbart.

I andra havlek tyckte jag mig ana att Broberg kom ut med en något högre intensitet redan från start. Och cirka sju minuter in i halvleken lirkade sig Jaakko Hyvönen igenom på välkänt manér och sprättade in kvitteringen. Och bara två minuter senare nöp Jesper Öhrlund ner en lyftning från Daniel Jonsson framför bortaförsvarare och stänkte in 3-2. Broberg hade vänt, trots den väldigt jobbiga starten och Vetlanda valde att nyttja sin timeout. Efter detta stod det och vägde och båda lagen hade sina chanser att göra mål. Det dröjde dock till den 71:a minuten innan nästa mål och då var det Vetlanda som kvitterade efter att Broberg inte fick bort bollen efter en hörna. Och en olycka kommer sällan ensam heter det ju, vilket visade sig stämma när Vetlanda begåvades med en straff bara minuten senare och på den gjorde Emil Fedorov det han skulle och gästerna hade vänt tillbaka.

Här hade nog återigen många knappast höjt på ögonbrynen om Broberg inte hade orkat mobilisera ännu en gång. Men det gjorde man. Några minuter passerade innan Jaakko Hyvönen blev upphakad med straff som följd. Martin Söderberg var säker från punkten och det var kvitterat igen. Nervösa flackande blickar på läktaren fick sen se Matteus Liw avsluta ett anfall han själv drog upp när han stötte in Eskil Hjelms retur. 5-4 och Broberg hade vänt på nytt. Detta efter 81:58 på matchklockan. En dryg minut senare skickade Jaakko Hyvönen in sitt andra mål och 6-4 på en högerhörna och det började vädras två poäng i Helsingehus arena. Slutskedet av matchen klarade Broberg sen relativt bra att kontrollera och spela av och det var en mix av glädje och lättnad som spred sig både på isen och på läktaren. Slut, 6-4 och en seger som det inte går att nog understryka vikten av.

Det här var inte den mest välspelade match som skådats. Men vad gör det när det bara är poängen som räknas, är min spontana känsla. Broberg visade en moral och krigarinställning som vi inte sett på ett tag. Och att plocka fram det i det här läget, i synnerhet efter den starten, ska bara berömmas. Att vi dessutom fick en otrolig utdelning med två mål på endast tre hörnor (till skillnad från 0 mål på 12 hörnor i fredags) är en sån detalj som hjälper till att tippa över det i vår fördel ikväll. Men den största anledningen ska ändå tillskrivas att man tar kampen och ger 110% ikväll. Ganska mycket känsla av att det här kan komma att visa sig att bli ganska säsongsdefinierande för Brobergs del. Starkt!

Nu rullar vi vidare mot Motala på fredag och sen tar vi emot Vänersborg hemma på fredag den 8 december. Och nog ska vi väl kunna vara fler än 309 personer i Helsingehus arena då va? Mig veterligen den lägsta siffran på 2000-talet. Visst, det är allmänt känt att svaga resultat inte lockar publik och väderläget med trafiksvårigheter på det gör inte saken bättre. Men det är i motgång som man främst behöver sluta leden och samla kraft. Låt oss göra det tillsammans nu. I med- och motgång!