Match mot Edsbyns IF

Broberg – bäst i Hälsingland

Publicerades den 15 september 2018 22:00

Anders Jansson    Hans Ivarsson

Nåja, inte mycket som avgörs redan nu, men som Martin Söderberg sa till Bandypuls så avgörs DM i september och där var det Broberg som bärgade segern, efter finalen mot svenska mästarna Edsbyn.

Broberg, för dagen bortalag i sin egen hemmaarena, kom till spel utan Magnus Fryklund och Robert Dammbro, precis som i föregående match mot Ljusdal. I Edsbyn saknades liberon Jocke Svensk.

Broberg startade matchen piggt och fixade också en tidig ledning. Jonas Engström trampade loss på vänsterkanten i en omställning och spelade in till Linus Forslund som tog ett centralt avslut runt straffområdeslinjen i mål till 1-0, efter drygt två minuter spelade. Broberg kom till en del halvchanser efter detta och det kändes som det fanns en del lovande idéer i offensiven. Men som många gånger förr kom Edsbyn tillbaka i form av hörnskytte. Denna gång i form av Tuomas Määttä som i den 13:e minuten kvitterade med en vänsterhörna i nättaket.

Kommande period präglades av många felpassningar och bolltapp och en böljande och ostrukturerad matchbild till följd av detta. I den 23:e minuten bjöds vi så på en dos bandygodis. Jonas Nygren, som här opererade från vänsterhalvsposition, smekte fram en magisk djupledspassning till Martin Söderberg som helt fri med Henrik Karlström kunde pilla in 2-1. Och om Nygrens passning till det målet var magisk så kanske inte Robin Redins passning till nästa mål var lika magisk. Det var snarare en rensning som lite slumpartat hittade fram till Jonas Engström som tog avslut i vänsterläge mellan benskydden på Karlström till 3-1. Detta i den 35:e minuten. Ett resultat som stod sig till halvtid.

En halvlek som för Brobergs del inleddes bra, men därefter präglades av en del slarv och felpassningar. Men det fanns mycket bra att ta med sig, framförallt av offensiv karaktär.

Andra halvlek var tre minuter gammal när Edsbyn reducerade till 3-2 efter en superbjudning till Mattias Hammarström som han såklart förvaltade. Styva minuten senare var det dags för Broberg igen. Martin Söderberg skrinnade loss längs hela högerkanten och djupt ner slog han ett hårt inspel som Jesper Öhrlund stötte in på bortre stolpen. En väldigt effektivt bandymål. Några minuter senare kom också 5-2 när Söderberg stötte in returen efter Joel Edlings skott från högra cirkeln. Här började det ändå lukta DM-seger för Broberg.

Men Edsbyn reducerade, i den 68:e minuten när Mattias Hammarström sprättade upp en hörnretur. Men bara ett par minuter senare så återtog Broberg en tremålsledning när Jonas Nygren skickade en lång och väl avvägd lyra till en väldigt fri Joel Edling som inte gjorde nåt misstag i friläget. Omkring 5 minuter senare hade Broberg ett gyllene tillfälle att punktera matchen efter att Vadim Arkhipkin blev nerdragen med straff som påföljd. Martin Söderbergs straff gick dessvärre rakt i nävarna på Karlström i målet. Och strax därefter kunde Edsbyn reducera till 6-4, efter ännu en bjudning från Broberg sida. Som om inte det vore nog så kom också 6-5 i den 81:a minuten och helt plötsligt var nerven påtaglig.

Men Broberg hanterade läget bra och kunde säkra segern med 7-5 i den 85:e minuten, efter ett delikat dribblingsnummer av Jonas Nygren på mittplan innan han smekte fram bollen till Jonas Engström som avslutade i vänsterläge.

Strax därefter ljöd slutsignalen och Broberg stod som mästare i ”Champions Cup”, eller DM som vi kallar det numera.

I mina ögon en helt välförtjänt seger. Väldigt kul att se offensiven idag. Mycket idéer och variation. Samtidigt som det stundtals klickar lite på egen planhalva i spelstarterna. Lite för mycket tapp och felpassningar och att sätta varandra i lite omöjliga lägen. Men överlag den bästa matchen på försäsongen hittills. Jonas Nygren flyttades över till vänsterhalven i samband med en utvisning och därefter spelade han på mittfältet samtidigt som Joel Edling tog över Nygrens ordinarie högerhalvsposition. I undertecknads ögon var det ett klokt drag. Kändes som att båda spelarna fick ut mer i de här positionerna. På det stora hela känns det spännande. Många spelare visar redan nu mer än under föregående säsong.

Nu ska vi inte dra så stora växlar på detta, men det är alltid positivt att vinna, speciellt när det finns lite tävlingskaraktär på det hela. Och dagens insats var i mina ögon väldigt bra, när vi tänker på att det bara är mitten på september. En tidpunkt då Broberg tidigare normalt haft minst en månad kvar till ispremiär på Hällåsen.