Match mot Bollnäs GIF

De fasta situationernas match

Publicerades den 16 november 2016 21:05

David Hansen

Säsongens första Hälsingederby spelades på Sävstaås i Bollnäs ikväll. Inramningen var som vanligt bra, och två bussar från Söderhamn hade den västra grannstaden som destination ikväll. Inför 1 723 åskådare hade hemmalaget inga större problem att vinna matchen, och därmed även passera Broberg i tabellen. En match där de yttre förutsättningarna, i likhet med Broberg, inte var på sin absoluta toppnivå. Bollnäs vann matchen med 6-1 efter 3-1 i halvtid.

Matchens inledning var ganska händelserik. Redan innan 30 sekunder var spelade hade Bollnäs en farlig målchans. Och de inledande minuterna skulle kännetecknas av chanser åt båda hållen.

Det första målet föll efter kvarten spelad, och det var hemmalaget som gjorde det. Andreas Westh var målskytten, och som så många gånger förr när Westh noteras i målprotokollet handlade det om en fast situation. Närmare bestämt en hörna denna gång.

Fasta situationer var matchens melodi, inte mindre än 5/7 mål kom på fasta situationer i matchen. Brobergs kvittering på hörnretur kom bara kort efter Bollnäs ledningsmål. Brobergs målskytt var också en spelare som gör sina flesta mål på fasta situationer, nämligen Magnus Fryklund.

En temposänkning skedde i matchen, och de båda hälsingelagen ville inte utsätta sig för några större risker. Och det dröjde också tjugo minuter innan nästa mål i matchen skulle falla. Denna gång Patrik Nilsson, och just det: Hörnmål igen.

Matchens första spelmål däremot, det blev riktigt bandygodis för hemmapubliken och de neutrala åskådarna. Pär Törnberg gjorde ett lyft, som ställde Christian Mickelsson i ett farligt läge. Samme Mickelsson spelade in bollen framför mål till Patrik Nilsson, som ganska enkelt kunde utöka hemmalagets ledning till 3-1.

SMHI hade utlovat nederbörd vid 20-tiden, och den prognosen stämde. När ismaskinerna åkte av isen, hade regnet tilltagit något och den andra halvleken skulle kännetecknas av en knottrig is. Av förklarliga skäl blev bollen oberäknelig vid spel efter isen, och Broberg började mer och mer gå över till att spela på lyft. Något reduceringsmål var det däremot inte tal om, utan nästa mål tillföll även det hemmalaget. Och utan att hänga ut någon, så fanns väl mer att önska i Brobergs försvarsspel vid det målet…

Visst hade Broberg chanser, men det var Bollnäs som kunde kontrollera matchen genom sin ledning. Femettan kom på straff, och de tillresta från kusten började bege svänga ut på väg 50. Matchen slutade 6-1 efter ett sent hörnmål och för Brobergs del handlar det mesta om att lägga detta derby bakom sig. Laddning för nästa derbymatch (Edsbyn hemma på fredag) är vad som gäller nu. Och då krävs en bättre insats än ikväll.