Match mot Bollnäs GIF

Blytung seger i bortaderbyt

Publicerades den 27 januari 2023 21:35

Anders Jansson

Broberg knöt näven efter den senaste tidens svagare insatser och bärgade säsongens första bortaseger när det betydde som allra mest. Och i ett hälsingederby dessutom. Martin Söderberg fyramålsskytt i matchen som slutade 5-3 i Brobergs favör efter 1-1 i halvtid.

Det var ett Broberg i lite baktakt som kom till fredagens derby. Resultaten i de fem senaste matcherna hade slutat med två kryss, en seger och två förluster och tabelläget har börjat se allt tuffare om man vill nå en direktplats till kvartsfinal. Lägg därtill att man ännu under säsongen inte heller lyckats vinna på bortaplan så var det med ovissa känslor man klev in i SBB Arena på fredagskvällen.

Men det märktes ganska direkt att Broberg hade pratat om och bestämt sig för att gå tillbaka lite till de viktiga grunderna – att hela tiden vara på rätt sida i defensiven och jobba stenhårt för varandra. Just det som har fallerat under den sista tiden. Hemmalaget stångade sig blodiga mot en extremt discplinerad Brobergsdefensiv och fick mest ägna sig åt att hitta yta på kanterna med ett antal hörnor och inspel som följd. Men Max Bergström var het och avvärjde allt som kom in boxen. Broberg å sin sida var som sagt väldigt täta och lite spetsigare än Bollnäs när man väl gick på offensiv. I den 14:e minuten spräckte Martin Söderberg nollan när han blev frispelad med en magnifik djupledsboll från Daniel Burvall Jonsson. Ensam med Erik Persson gjorde Söderberg inget misstag. Matchen fortsatte vara jämn med Bollnäs som lite mer bollhållande lag och Broberg fortsatt täta. Under första halvlekens sista kvart var känslan dock att Broberg hamnade allt lägre i försvarsspelet och Bollnäs flyttade fram positionerna. Och på en av de många hörnorna hittade också Denis Sadakov kvitteringen i slutskedet av halvleken. En jämn halvlek där Broberg var vassare under den första halvan och Bollnäs tog över mer mot slutet.

Andra halvleken startade ganska lika. Broberg ville inte bjuda på nånting i onödan, varken ytor eller tappade bollar och fortsatte uppträda helt enligt den bestämda matchplanen. Knappt 20 minuter in på halvleken gick startskottet för en fyraminutersperiod som kom att avgöra den här matchen. I minut 63 spelade Rasmus Linder fram till Martin Söderberg som släppte lös en mäktig kanon i nättaket bakom en chanslös Erik Persson i hemmamålet. I minut 67 var det dags för Jaakko Hyvönen att bjuda på ännu ett, numera patenterat, Hyvönen-nummer. Från mittlinjen med fart klev han rakt igenom och pinnade en och en av hemmaspelarna innan han rundade Persson och rullade in 3-1 till vild glädje på bortasektionen. Och bara minuten efter punkterade, skulle det visa sig, Martin Söderberg matchen med sitt 4-1. Detta efter en helt missad hemåtpassning från hemmalaget som Söderberg snappade upp längs sargen, vek in och rullade in bollen mellan benen på Persson. Helt plötsligt alltså 4-1 till Broberg och glädjen på läktaren var elektrisk. Broberg bibehöll sedan ställningen i drygt tio minuter, när Oskar Westh klev fram och tog ett avslut från ett inte jättebra läge. Men bollen antingen styrde på någon eller så var Max Bergström väldigt skymd, för känslan var att han reagerade sent. Men Broberg lät sig inte påverkas alltför mycket och i synnerhet var inte Martin Söderberg nöjd med sina tre mål för kvällen. I 85:e minuten snodde han bollen från en hemmaspelare på mittplan och skrinnade sig till läge för att ännu en gång släppa iväg sitt enorma högerskott. Inte samma kanon denna gång men likväl låg 5-2 där i nätmaskorna. Bollnäs reducerade ännu en gång genom Hans Andersson i 88:e minuten på hörna och Broberg tog då sin timeout för att prata igenom de sista minuterna av matchen. Trots ett tillägg på nästan sex minuter förmådde inte hemmalaget krypa närmare och Broberg kunde hålla undan till seger 5-3.

Det här var viktigt. Otroligt viktigt. Dels att hitta tillbaka till en homogen insats där man höll matchplanen till punkt och pricka, minimerade svackor och visade upp en helt annan effektivitet när lägena dök upp. Och ett hårt jobb i 90 minuter. Man gav sig själva förutsättningarna att vinna på ett helt annat sätt än under den senaste tiden. Även väldigt viktigt att skrämma bort bortaspöket. Och det var dessutom ett hårt jobb från sidan. Oavbruten sång från de många tillresta supportrarna har nog sin del i detta också. Känslan var att man på läktaren bara hämtade andan i sammanlagt en minut under hela matchen. En fin symbios att uppleva när supportrarna ger 110% på läktaren och spelarna ger 110% på planen och man får känslan av att lyckas tillsammans.  Som helhet en häftig tillställning med mycket folk och otroligt drag på läktarna från två starka klackar. Bandy när det är som bäst!