Match mot Edsbyns IF

Edsbyn bjöds på gratis torsk när man gästade kusten

Publicerades den 18 november 2022 21:00

Broberg Bandy    

Förväntningarna inför kvällens drabbning har varit väldigt höga från både gulsvarta supportrar och dom blåröda. 

Från edsbyhåll har det talats om en 50/50-match efter att Broberg knipit en poäng borta mot Saik i veckan som man rankar som tvåa efter Villa! Lite märkligt kan tyckas men det är antingen en taktik för att sänka det stora favoritskap som bör ligga på mästarlaget eller ett uttryck för edsbybornas ödmjukhet… För egen del kändes det som säsongens största utmaning hittills då vi haft det riktigt tufft mot byn i seriesammanhang de senaste åren och förra årets drabbningar var inga roliga minnen för en brobergssupporter. Förhoppningarna på denna kväll var dock stora då vi äntligen slog Edsbyn relativt enkelt i DM, samtidigt som vår trupp känns bättre än på många år. En uddamålsförlust hittills mot ärkerivalen från Bollnäs får ändå anses som helt ok .

Första halvlek kännetecknades av ett högt tempo direkt från start och ett böljande spel fram och tillbaka. Hemmalaget fick det viktiga första målet efter en fin framspelning från Martin Söderberg fram till Jesper Öhrlund som fint rullade in 1-0 i den 18:e minuten. Edsbyn replikerade efter ytterligare 18 minuter när Ted Hedell knackade in 1-1 i nättaket ur vänsterläge. Edvin Wigren – som inte är känd som en målskytt i första hand – fick nog många i arenan att fundera över om Gurt kanske tänkte klämma dit mästarna för andra gången på kort tid, då han iskallt rullade in bollen bakom Edsbyns målvakt efter att ha dribblat bort några försvarare. 2-1 i halvtid och resultatet var helt rättvist. Försvarsinsatsen var helt felfri från anfallare till libero, och hela laget utstrålade ett lugn och självförtroende som visade sig över hela banan. Jag kan inte på rak arm komma på när jag såg Edsbyn skapa så lite i anfallsväg mot Broberg senast.

Andra halvlek hann bara gå 18 sekunder då Jaakko Hyvönen, som för övrigt var briljant i andra halvlek, på egen hand forcerade edsbyförsvaret och smällde in 3-1. Efter det rullade det på i jämn takt: 4-1 genom Jesper Öhrlund som lyckas ta ned bollen hårt trängd av edsbyförsvararna och smälla in bollen. 5-2 genom Martin Söderberg på straff som Jaakko ordnade efter att ha blivit överkörd i straffområdet. Att byn klagar hos domaren efter den straffen har nog mest med frustration över matchbilden att göra för mer solklar straff är svår att hitta. Martin avslutar också Brobergs målskytte för kvällen när han ur vänsterläge skjuter 6-2 för hemmalaget. Byn smyger sig tillbaka i matchen i slutminuterna genom 3 mål mellan minut 86 och 90 varav det sista är ett hörnmål av Teemu Määttä och det näst sista ett skott utifrån av Rasmus Skarps. 

Trots Byns upphämtning i de absoluta slutminuterna så Brobergs seger är välförtjänt, rättvis och solklar. Broberg hade lika gärna kunnat vunnit matchen med 7-2 och det hade varit fullt rättvist. Försvarsinsatsen i kväll var i det närmaste perfekt förutom några slumpmål på slutet. Offensiven var riktigt bra då man vågade trycka på och utmana Edsbyn på bred front. Gurt fick stora isytor att åka på och det var något man skapade då alla deltog fullt ut i anfallen utan något av den ängslighet som kunde skönjas mot Bollnäs.

Det är svårt att nämna någon enskild som stod ut en kväll som denna utan det var verkligen en laginsats med otroligt viktiga mål i rätt läge; Edwin Wigrens 2-1 alldeles innan paus – vilka kliv han har tagit detta år! Jaakko Hyvönens 3-1 direkt i andra är kvällens mål och det är härligt att se att ”Paakki” är tillbaka! 4-1-målet där Jesper Öhrlund sätter den trots hård uppvaktning, riktigt starkt! Straffen där Martin iskallt sätter 5-2 och när han sen sätter 6-2 och definitivt punkterar matchen. Söderbergs defensiva insats ikväll är sånt som får mästare på fall. Kort och gott: Edsbyn bjöds på gratis torsk när man gästade kusten. Nu ser vi fram mot nästa match den 25/11 borta mot Frillesås där vi (väl) hoppas på match inomhus. Den 30/11 tar vi emot Villa hemma i Helsingehus Arena och med den här matchen i färskt minne så vet man aldrig vart detta kan sluta. Vi ses på åsen!

//Lillgäddan

Huvudpartners

Samarbeten