Tung förlust i derbyt

Publicerades den 11 november 2022 21:00

Anders Jansson

Inför den fina publiksiffran 2493, nytt publikrekord i Helsingehus arena, gick Broberg på pumpen mot Bollnäs efter en insats som lämnade en hel del att önska.

Det var folkligt och livat värre i och utanför Helsingehus arena innan och under den här derbymatchen. Hela 2493 personer hade letat sig till arenan och merparten lämnade i besvikelse. För Broberg gjorde likt senaste matchen mot Vetlanda en för svag andra halva av matchen. Men det började bra. Redan efter sju minuter hade hemmalaget gjort först 1-0 i en tilltrasslad situation som slutade med självmål och sen 2-0 efter ett mäktigt distansskott från Martin Söderberg. Och man hade bud på mer, bollen dansade på bortalagets mållinje vid några tillfällen. Bollnäs reducerade till 2-1 omgående genom Saku Hämäläinen. Ett resultat som stod sig halvleken ut. Känslan var att Broberg hade full kontroll på grejerna även om man bara hade en uddamålsledning.

Andra halvlek hann sedan knappt börja innan Denis Sadakov hade satt ditt kvitteringen för Bollnäs. Sen gick det fort när gästerna fick göra både 2-3 och 2-4 mot ett bolltittande och oorganiserat hemmaförsvar. En mardrömsstart på den andra halvleken, som skulle visa sig bli matchavgörande. Tränare Skarps tog timeout och fick fart på manskapet som helt tog över matchen efter timeouten. Men ett Bollnäs som kan falla hem och bevaka en tvåmålsledning är inte lätt att handskas med. Men Broberg försökte och försökte och till slut bar det också frukt när Jesper Öhrlund kund klippa in reduceringen i den 70:e minuten, assisterad av Fritiof Hagberg. Även kvitteringen kom i den 85:e minuten genom ett spektakulärt volleymål av Martin Söderberg, även denna gång assisterad av Fritiof Hagberg. I det här läget trodde nog de allra flesta i Helsingehus arena att ett segermål för hemmalaget skulle komma också. Och man gick för det rätt hårt. Så pass hårt att det straffade sig när Bollnäs kunde kontra in både 4-5 och 4-6. Erik Jonsson reducerade i de sista skälvande sekunderna till 5-6 med en hörnkanon. Men det hjälpte föga när matchen blåstes av direkt efteråt.

Nä, det här var inte bra. Likt matchen senast mot Vetlanda ger man bort det lite för enkelt i andra halvlek, i det här fallet specifikt i inledningn av halvleken. Totalt sett är det inte en insats att vara nöjd med, men jag anser att man är tillräckligt bra för att kunna vinna den här matchen ändå, även om vi såklart kan kräva mer. Det är lite ineffektivt många gånger och dålig omsättning på de chanser man faktiskt skapar. Och stora boven i dramat i den här matchen är inledningen på den andra halvleken där Bollnäs alldeles för lättvindigt kan göra tre mål under halvlekens första tio minuter. Där förloras matchen. Sen kommer man tillbaka starkt och vid 4-4 är det tydligt att man går väldigt hårt för segern. Och det tycker jag verkligen är helt rätt. Men den här gången blottade man sig lite för mycket i samband med att man vill vinna matchen. Det är nu bara bryta ihop och komma igen, närmast mot SAIK på tisdag. Därefter väntar Edsbyn hemma kommande fredag. Det mest positiva med det här derbyt var annars den fina publiksiffran, 2493 personer, tillika nytt publikrekord. Hoppas på att så många som möjligt kommer tillbaka även på fredag för nästa derby.