Match mot IK Sirius

Efterlängtad seger på Studan!

Publicerades den 9 november 2021 21:10

Anders Jansson    Ingemar Persson

Efter sju sorger och åtta bedrövelser under de senaste åren på kvällens arena kunde Broberg äntligen övervinna ”Studanspöket” och ta sin tredje raka seger. Martin Söderberg blev tremålsskytt i matchen.

Broberg kom med två starka segrar i ryggen och i truppen saknades sedan tidigare Erik Jonsson och Tatu Ässämäki. Till den listan adderades också Robin Redin och Jonas Nygren till kvällens match. Detta medförde att Jesper Thyrén kom tillbaka i truppen på backplats och William Larsson var också tillbaka i matchtruppen.

Bortalaget rivstartade matchen och redan efter nio sekunder hade Martin Söderberg snott åt sig bollen och åkt sig fri med Anton Andersson, som lyckades avvärja det tidiga friläget. Men samme Söderberg revanscherade sig snabbt när han efter dryga två minuter skickade in bollen i straffområdet där den tog på en försvarare och ställde hemmalagets målvakt. Broberg hade ett klart kommando på planen i inledningen och det dök upp ytterligare halvchanser innan Sirius verkade skakat av sig den inledande stormen. Hemmalaget ryckte upp sig och skapade en del avslut och fick också in kvitteringen, dock bortdömt för offside den gången. I takt med att halvleken tickade på strilade också regnet ner över Studenternas och isen blev allt svårare att bemästra. I den 27 minuten fick Martin Söderberg träff på högerhörna till 2-0 och cirka fem minuter senare ökade Jaakko Hyvönen på till 3-0 efter en fin prestation där han gjorde ett par gubbar på vänsterkanten och avslutade välplacerat.

Halvleken innehöll annars en mängd hörnor, för båda lagen, men däremot inga fler mål. Halvleken avslutades med att Rasmus Linder fick en tryckare och föll över sargen där han såg ut att skada sig. Han gled av planen och höll sig över axeln och min känsla var direkt att det var en skada på nyckelbenet. Linder var dock lyckligtvis tillbaka på planen i andra halvlek. I stort en bra halvlek från Brobergs sida med en solid defensiv. Man rivstartade och tog tidigt kommandot både spelmässigt och målmässigt och det kändes som man var nöjda med sin första halvlek.

Andra halvlek inleddes med, ja ännu en hörna för Brobergs del. Detta efter blott några sekunder. På hörnan bombade Jesper Thyrén in 4-0 och en drömstart även på halvlek två alltså. Hemmalaget replikerade relativt snabbt när Sune Gustafsson prickade in en hörna några minuter senare. Efter reduceringen uppträdde hemmalaget mer aggressivt samtidigt som Broberg föll tillbaka en aning och försvarade sig mer tydligt. Men Sirius vaskade inte fram några riktigt heta chanser trots det spelmässiga övertaget under den kommande knappa kvarten. Därefter dök det upp en bra chans för Sirius som brändes och kort därpå hade hemmalaget också en boll i stolpen. Max Bergström fick kliva fram under den här perioden och svarade för ett antal fina parader. Men Sirius reducerade till slut i den 70:e minuten, återigen genom Sune Gustafsson och återigen på hörna.

En svettig period för Broberg som efter det tidiga målet i halvleken blev alltför passiva och hamnade väldigt lågt med laget och stressade när man själv skulle äga boll. Därför kändes det som ett väldigt viktigt skede i matchen när Rasmus Linder frispelade Martin Söderberg som med sitt tredje mål för kvällen såg till att Broberg återigen hade en ledning med tre mål. Detta efter 72 spelade minuter och 5-2 alltså. Efter detta kom hemmalagets press av sig en aning och Broberg hade bättre koll på händelserna. Broberg fick lite möjligheter att kontra och hade några skapliga chanser att öka på sin ledning. Sirius tog timeout efter knappa 80 men man lyckades inte skapa något tryck efter denna timeout och Broberg kunde till slut ganska komfortabelt spela av detta till sin tredje raka seger.

Överlag en homogen insats av Broberg på den svårspelade isen. Undantaget en period på 20 minuter i den andra havleken hade man bra koll på matchen. Under den svagare perioden hamnade man för lågt och blev lite passiva men det var aldrig riktigt hotat var känslan, för hemmalaget skapade inte så många klara chanser trots allt. I kvällens match kan vara värt att nämna den kollektiva insatsen och samtidigt plussa lite extra för tremålsskytten Söderberg, Rasmus Linder och Max Bergström. Även Jaakko Hyvönen hade en särskilt pigg första halvlek. Broberg har nu efter förlusten i premiären tre raka segrar och nu väntar Västerås hemma i Helsingehus Arena.