Match mot Edsbyns IF

Edsbyns IF ny DM-mästare efter jämn final

Publicerades den 18 september 2021 18:00

Broberg Bandy    Ingemar Persson

Broberg hade en Championstitel från ifjol att försvara medans hemmalaget Edsbyn kom till match som stora favoriter. Broberg bjöd upp till kamp och matchen var verkligen inte avgjord förrän domare Hillerius blåste av matchen i den 92:a minuten.

Förutsättningarna inför årets DM-final var att Edsbyn ställde upp med ordinarie lag vilket detta år innebär att vår Vadim Akhipkin kunde ses i blåröd tröja, liksom Bollnäs tidigare spelare Hellmyrs & Helavaouri. Broberg å sin sida kom till start utan två ordinarie spelare; Söderberg och Wijk.

Inledningen i matchen var jämn och i 12:e minuten fick Edsbyn utdelning till 1-0 på en hörna, signerad Oscar Wikblad. Spelet i första halvlek var relativt jämn – det var två lag med bra försvar på isen. Det skapades inte så många farliga lägen men Edsbyn hade aningen mer bollinnehav och ett rakare spel som ledde till några fler lägen. Broberg hade en del fina djupledslyft som ledde till några halvchanser. I stort sett en bra första halvlek där Brobergs försvar stod upp och hade kontroll på situationen.

Andra halvlek började på bästa sätt ur gulsvarts perspektiv när Engan efter drygt 1 minut kvitterar till 1-1. Broberg har även chans på ett nytt mål men istället gör Edsbyn 2-1 genom ett lite slumpartat inspel som nyförvärvet Heinonen styr in i mål. Fyra minuter senare gör Edsbyn 3-1 på en hörna där Wikblad är siste skytt. När Hedell i 61:a minuten på ett långskott sätter 4-1 bakom Bergström tror nog de flesta rödblå supportrarna att matchen är klar, men Broberg fortsätter spela sitt spel och viker inte ned sig. Efter Edsbyns timeout i 72:a minuten är det istället Broberg som tar initiativet i matchen och Hagberg sätter 4-2 i 75:e minuten. Fem minuter senare tilldöms Broberg en straff och får chansen att verkligen komma in i matchen men skottet från Hyvönen räddas av Karlström som vaktade i Edsbyns mål. På tilläggstid kommer ytterligare en reducering signerad Brolin-Munther och vi har 4-3 i matchen. Efter målet lyckas Broberg vaska fram en hörna och chans till kvittering finns. Hörnan gav ingen utdelning men strax efter får Broberg frislag i ett inte helt oangenämt läge och Jonsson åker fram för att slå. Domaren signalerar att det är ett slag som gäller och Edsbyn parkerar traktorn framför Jonsson som då väljer att peka ut bollen över sidlinjen.

Bägge lagen tränar hårt för tillfället och kommer ha högre växlar att sätt in när serien dras igång, för matchen i helhet var snäll med noll utvisningsminuter. Det var väldigt positivt att se Broberg hålla ihop spelet i 90 minuter och samtliga nyförvärv gjorde bra intryck. Popa ser ut att ha fått en nytändning efter återkomsten till Broberg och Bergström gjorde några fina räddningar. Vad som främst skiljde lagen åt idag var effektiviteten på fast situationer – Edsbyn satte 2 av sina hörnor medans Broberg missade både hörnor och straff – där finns stor förbättringspotential. Jag är säker på att det kommer bli en betydligt hetare match när Edsbyn kommer till ett fullsatt Helsingehus Arena när elitserien drar igång!