Match mot Bollnäs GIF

Stark seger på Sävstaås

Publicerades den 12 februari 2021 21:16

Anders Jansson    Hans Ivarsson

Broberg tog en tung seger på Sävstaås efter en väldigt bra första halvlek och har nu fyra raka segrar mot Bollnäs i seriespel. Och återigen har vi avgörandet i egna händer när det gäller att spela slutspel eller inte.

Efter en välbehövlig matchpaus på några dagar var det dags för lite av ett ångestderby på Sävstaås mot Bollnäs. Lite av vinna eller försvinna för båda lagen om man vill vara med i slutspel. Broberg på 11:e med 18 poäng och Bollnäs på platsen bakom med 17 poäng var förutsättningarna. Broberg fick tillbaka Hyvönen och Redin och mönstrade fullt lag. Bollnäs saknade Christian Mickelsson och Joel Wilhelmsson, vilket gjorde att Andreas Westh fanns med på liberoplats i hemmalaget. De yttre förutsättningarna var perfekta med omkring 5 minusgrader. Det som saknades var förstås publiken, vilket svider extra inför den här typen av matcher.

Matchen hann inte bli äldre än 90 sekunder innan Broberg tog ledningen. Martin Söderberg lossade ett skott från långt håll som letade sig in bakom Erik Persson i hemmamålet. Kameran hängde inte med i situationen så ingen bild på när bollen gick i mål kablades tyvärr inte ut. Men likväl en väldigt skön start för Broberg! Hemmalaget kvitterade dock redan i den femte minuten genom Philip Flodstam som stod för en soloprestation som han avslutade med ett hårt skott bakom Henrik Rehnvall. Något passivt försvarsspel från Brobergs sida. Men Broberg tog tillbaka ledningen i den 12:e minuten när Tatu Ässämäki tog sig hela vägen ner till kortlinjen mot ett relativt passivt hemmaförsvar och spelade in framför mål. Bollen studsade och hittade fram till Vadim Akrhipkin slog in den i öppet mål.

Efter kvarten spelad kändes det som att kontrollen på matchen hade ramlat till Broberg. Man hade lite tryggare och lugnare bollinnehav medan Bollnäs kändes lite mer stressade. I 18:e minuten ökade också Broberg på sin ledning. Erik Jonsson hittade runt på högerkanten och med ett hårt inspel hittade han Martin Söderberg helt ren på bortre stolpen. Söderberg kunde enkelt valla in sitt andra mål till 3-1. Dryga fem minuter senare var samma Söderberg ytterst nära att göra sitt tredje mål för match, när han träffade stolpen med ett skott efter en omställning på egen hand. Istället kunde Bollnäs reducera till 3-2 med halvtimmen spelad. Ett mål som det kändes som att vi kunde undvikit. Lite fladdrigt i försvaret på lyftet som kom och Casper Ekström kunde lägga in 3-2. Efter detta hotade Bollnäs med ett par lyft ytterligare som vållade vissa problem för bortaförsvaret.

I 38:e minuten oroade Bollnäs först i Brobergs straffområde men bollen hamnade istället hos Martin Söderberg som satte av i en omställning som slutade med en hörna från vänster. På hörnan bröt Jonas Nygren inspelet och hittade Jonas Engström som satte dit 4-2. Kort därpå kom nästa omställning och återigen var det Martin Söderberg som kom loss på högerkanten. Avlossade ett skott som Erik Persson parerade med benet, men inte bättre än att Jaakko Hyvönen kunde slå in returen till 5-2. Detta i den 43:e minuten. I det absoluta slutskedet trampade Erik Jonsson hela vägen igenom och var ytterst nära att öka på till 6-2 men Erik Persson kunde rädda hemmalaget den gången. Även Bollnäs vaskade fram en chans innan halvleken var över, men 5-2 stod sig.

Första halvleken ganska klart till Broberg, både målmässigt och spelmässigt. En bra halvlek från Broberg sida. Man kändes aggressiva och påkopplade från start och fick också utdelning på övertaget. Bollnäs skapade mest oreda när man testade att lyfta mot Brobergs försvaret, vilket man dock inte gjorde särskilt ofta. En spännande andra halvlek att vänta, särskilt med tanke på tappet i andra halvlek mot Hammarby i färskt minne…

Andra halvlek inleddes i ganska högt tempo och med halvchanser för båda lagen. Den bästa hade Martin Söderberg när han åkte igenom men fick ingen klockren träff på skottet som Erik Persson i princip tog en enhandslyra på. Söderberg var strax efter också hyygligt nära att slå in en hörna för att utöka ledningen men Persson räddade i närheten av mållinjen. Istället blev det en utvisning för Adam Wijk efter en hakning. Och kort därefter fick Bollnäs mer eller mindre en fribiljett in i matchen. Magnus Fryklund tappade skäret i straffområdet och fick också oturligt nog bollen på sig knästående med straff som följd. Och den straffen slog Patrik Nilsson in till 5-3. Sekvensen senare frestade Martin Söderberg med ett skott som Persson tippade till hörna. En hörna som följdes av några sitautioner och sedermera ännu en hörna, som också blev farlig.

Bollnäs hade inlett den andra halvleken klart friskare och fick i samband med Brobergs utvisningar ett övertag. I en period med Bollnästryck var det dock Söderbergs som var närmast att lyckas när han missade ett öppet mål, efter en soloräd från Jonas Nygren. I 68 minuten var det Edvin Wigrens tur att inte utnyttja ett öppet mål när han kom på bortre stolpen och stötte bollen precis utanför. Tendensen just då var att Broberg hade flyttat upp mer igen men att man också brände tydliga målchanser. Bollnäs försökte flytta fram och Broberg fick lägen att ställa om, men utan att få utdelning på sina lägen. I den 78:e var Jonas Engström framme i vänsterläge och fick ett slag precis i avslutsläget och kanske borde haft straff. Men det fick han inte och Bollnäs skaffade sig en hörna. Den blev resultatlös och Broberg kunde ställa om och Vadim Arkhipkin fick ett halvläge men dröjde lite för länge med skottet, som täcktes bort.

Klockan tickade upp mot 85 minuter och Bollnäs tog timeout. Efter timouten uppstod situationer där Broberg fick lägen för omställningar där det kändes som att man stressade iväg lite väl mycket i sin iver att helt avgöra matchen, istället för att försöka spela bort en del tid. Bollnäs å andra sidan satte allt på ett kort och skickade in luftpastej efter luftpastej mot Brobergs straffområde och det uppstod situationer mest hela tiden, som det så ofta gör i den här typen av matcher. Men man skapade inte mer än nästan mål och Broberg kunde hålla undan och ta blytunga poäng i striden om slutspelsplats.

Det är ett resultat som sett till matchen känns rättvist. Broberg gör en bra matchm framförallt i första halvlek. Man borde väl egentligen också gjort fler mål under den andra havleken när man får möjlighet att ställa om på Bollnäs. Hemmalaget var piggare under inledande kvarten av andra halvlek, i samband med att Broberg fick besöka botbänken. Därefter ökade Broberg trycket igen och skapade en hel del, utan att kunna få in bollen. Men man kunde hålla undan och bärga blytunga poäng i jakten på slutspel, som i högsta grad lever nu! Nu rullar vi vidare med tuffa dubbelmöten mot AIK.