Match mot Västerås SK

Sur förlust trots bra insats

Publicerades den 3 februari 2021 21:30

Anders Jansson

Det blev en riktigt sur förlust mot Västerås trots en bra insats. Gästerna slingrade sig ur greppet i slutskedet och kunde vinna.

Ny match i det täta schemat och även denna gång på hemmaplan. På andra sidan väntade den här kvällen Västerås, som inför match parkerar fyra poäng före Broberg i tabellen, med en match mer spelad. Senast lagen möttes var det svängdörrar och slutade 8-8. Sedan dess har Broberg fått tillbaka en hel del spelare och matchade idag samma lag som i segermatchen mot Tellus i måndags. Gästerna Västerås hade fått tillbaka både Daniel Johansson och Elias Engholm i laget.

Det var hemmalaget som skapade den första skapliga målchansen efter drygt två minuter, när Jonas Nygren spelade fram Erik Jonsson på högerkanten. Den senare sköt bra skott som styrdes till hörna. Dock resultatlös. Knappt fem minuter in uppstod en situation där Broberg ville ha straff efter att bollen tagit i hjälmen på en Västeråsförsvarare. Men man fick inget gehör. Men nog borde det varit straff. Kort efter frestade Jonas Engström med ett väldigt bra läge men Henrik Kjellson i gästernas mål var bra med och slajdade undan bollen. Därefter vaskade man fram en hörna i nästa framstöt och Erik Jonsson klev fram och skottade sin tredje raka högerhörna och det blev tredje gången gillt och 1-0 till hemmalaget, nio minuter in i matchen. En väldigt pigg start från hemmalagets sida och fullständigt logiskt ledningsmål.

Två minuter senare åkte Adam Wijk slalom innan han serverade Mattias Brolin Munther, som omringad av motståndare tog emot bollen som på sedan på nåt märkligt sätt sakta rullade över mållinjen till 2-0. Ett märkligt mål, men sett till matchbild helt logiskt. Det dröjde inte mer än nån minut innan även gästerna gjorde ett lika märkligt mål när Elias Engholm petade in reduceringen. Inte fullt lika logiskt med tanke på att man knappt varit på offensiv planhalva i matchen. Första 15 alltså klart till Broberg spelmässigt men trots detta ”bara” ledning med 2-1. Och som om inte det vore nog så kvitterade också gästerna och även detta var plockat ur kategorin slumpmål, när Daniel Johansson fångade upp returen på ett skott som täcktes bort. Frejdigheten kom av sig en aning efter detta

Sen tog det lite fart igen när först Adam Wijk flippade fint fram till Jonas Engström som i sin tur hittade Martin Söderberg, som inte kunde förvalta det något svåra volleyläget. I anfallet efter var det Västerås som var framme och Henrik Rehnvall fick svara för en fin parad. Tatu Ässämäki åkte kort därefter på matchens första utvisning för fasthållning och hemmabänken hade lite synpunkter på detta. Antagligen främst för att man tyckte att Jonas Engström skulle haft frislag i sekvensen innan. Ävfen Västerås drog kort därefter på sig en utvisning det blev aningen mer ställningskrig under en period även om någon halvchans skapades. Förutom en potentiell straffsituation för Västerås hände inte särskilt mycket under slutskedet. Inga större protester från Västerås dock i det läget. I det absoluta slutskedet fick Henrik Rehnvall en smäll av en klubba, men som det såg ut var det en klubba från egen spelare. Men, 2-2 och dött lopp efter första halvlek. En bra halvlek från Brobergs sida där man framförallt började väldigt bra första 15-20 men fick inte med sig mer än två mål trots flera chanser. Västerås kom in i det alltmer och återstående del av halvleken blev rätt jämn. Och till större delen också trevlig att se på med högt tempo och offensivlusta.

Efter lite avvaktande spel i inledningen av andra halvlek fick Broberg efter fem minuter ett bra omställningsläge efter slarv på mitten från Västerås. Erik Jonsson fånga upp och kanske borde han lossat sitt tunga skott istället för att släppa vidare till Fritiog Hagberg, då chansen rann ut i sanden. Istället fullbordade Västerås sin vändning i den 52:a minuten, efter att en hörnretur på nåt sätt ramlade in bakom Rehnvall till ledning för gästerna. Siginifikativt för matchen så långt – slumpartade mål, främst för gästerna. När Adam Wijk drog en riktig indian rakt i gapet på Robin Andersson var det ytterst nära ännu ett lite för billigt mål, men Andersson missade läget. Kommande knappa 18 minuter var inte händelsefattiga men inte heller så att det skapades målchanser på löpande band. Västerås tog timeout i 69:e för att prata igenom avslutande 20 minuter.

Omgående ordnade Jonas Nygren fram en högerhörna och på den klev Martin Söderberg fram och bombade upp 3-3 i nättaket. En oviss och spännande avslutning på matchen att vänta. Broberg skapade en hel del situationer efter detta och Västerås uppträdde en aning stressat och slarvigt. Broberg skapade ett bra tryck under en period men utan att få utdelning. Men, Västerås stack upp och skapade en hörna och tog ledningen. Och sen fick man en straff i nästa omställning och ökade på till 5-3. Extremt oväntad utveckling, sett till matchbild. Broberg hade en riktigt bra period och istället är det Västerås som gör två snabba mål, varav straffen väl kan diskuteras, för att inte säga för mycket. Broberg tog sin timeout efter detta för att hitta på nåt i slutskedet. Men Broberg lyckades inte komma till nåt ordenrligt och Västerås kunde kontrollera hem det.

Jaha, hur ska man sammanfatta detta? Broberg gör en väldigt bra match och är det bättre laget i 70 av 90 minuter, känns det som och det kändes som att man skulle ta det här. Trots en väldigt bra start studsar det ganska mycket VSK:s väg med slumpmål och dom får ändå med sig 2-2 i pausen, vilket dom nog var rätt nöjda med. Sen tar VSK också ledningen i början av andra halvlek, med lite flyt även den gången. Broberg flyttar upp, kvitterar och dominerar ganska rejält ett tag. Men Västerås tar vara på en felpassning, skapar en hörna och gör kvällens andra hörnmål till 4-3. Och då ska man veta att Västerås innan denna match hittills under säsongen gjort åtta hörnmål och har sämst snitt i Elitserien med 5%. Ikväll är den siffran 22%. Det kändes lite typiskt för matchen det också, att dom skulle ha bra utdelning ikväll. Avslutningsvis får Västerås också en straff som inte kändes helt solklar. Det var väl inte inne i straffområdet? Och det blev spiken i kistan med mål där. Men, en trevlig match att titta på och Broberg gör egentligen det mesta rätt, men har verkligen inte marginalerna med sig. Sånt som händer. Västerås gör ju också en bra match, men det som gör att det tippar över är främst tillfälligheter.

Men det är bara att ta nya tag inför fredag då Hammarby kommer på besök!