Match mot AIK

Förlust mot AIK

Publicerades den 17 februari 2021 21:15

Anders Jansson    Hans Ivarsson

Det blev förlust i den första matchen av två mot AIK, även om det blev en målmässig vinst i den andra halvleken. Men slutspelschansen finns fortfarande kvar.

Tre omgångar kvar av grundserien och under dessa tre matcher ska AIK avverkas två gånger där första gången gick av stapeln under onsdagskvällen. Ett tufft läge förstås för Brobergs del som inför matchen ligger på den sista platsen för att spela åttondelsfinal. Man har alltså det hela i egna händer, men alltså med tufft dubbelmöte mot AIK och sedan en avslutning mot Motala, som har potential att bli en helt avgörande match. I detta läget finns förstås ett intresse av att titta i tabellen och de matcher som pågår på andra håll, som till exempel Hammarby-Motala som pågick samtidigt ikväll. Till matchen mot AIK kom Broberg till spel med ordinarie lag. AIK gjorde ett målvaktsbyte när Viktor Birgersson gick in istället för Andreas Bergwall. Känslan inför match var att en eventuell poäng för hemmalaget skulle kunna visa sig vara ovärderlig i slutändan.

Under matchens inledande knappa fyra minuter var det nästan uteslutande Broberg som hade bollen och rullade runt. Det långa bollinnehavet mynnade i ett inslag nere vid hörnflaggan där Jonas Engström fick en skaplig chans. Kort därpå vaskade istället AIK fram en vänsterhörna på vilken Christian Frohm slog in ledningsbollen. Efter detta svängde det över och AIK hade istället majoriteten av bollinehavet under kommande period och skapade tryck på Broberg som hamnade allt lägre. Dock utan att skapa några riktigt tydliga målchanser. Undantaget de inledande minuterna gick första kvarten till AIK alltså, men ett tydligt övertag i spelet.

I minut 16 fick Vadim Arkhipkim en skarp chans till kvittering efter en omställning men avslutet, som han såg ut att försöka placera, smet några centimeter utanför stolpen. Ett par minuter senar kom nästa gyllene läge när Jonas Nygren hittade Martin Söderberg mitt i slottet. Birgersson gästernas mål räddade dock till hörna. På följande hörna sköt Erik Jonsson och bollen räddades på mållinjen. Ett par sekvenser där hemmalaget nog borde fått med sig ett mål åtminstone. Och just som Broberg ändå kändes lite på gång med dessa lägen tog Erik Pettersson skott från långt håll och fick se bollen slinka in bakom Henrik Rehnvall till 2-0. Ett skott som inte såg helt otagbart ut. Detta i den 23:e minuten. Martin Söderberg kom direkt efter det i en bra framstöt men fick inte riktigt ordning på läget och skottet parerades till hörna.

Perioden som följde återigen hög press från AIK och Broberg hade det svettigt. Men man fick också lite lägen till omställningar. Som när Jaakko Hyvänen i den 30:e tog sig till ett bra vänsterläge men missade målet med avslutet. Ännu en sån chans som behöver tas tillvara på bättre. Istället blev det gästerna som ökade på till 3-0 i den 35:e minuten. Och det var efter ett lyft som lite turligt nådde fram till Erik Pettersson som ur i princip omöjlig vinkel hittade nättaket. AIK fortsatte sätta hög press och oroa  och trycka fast hemmalaget. Men de gånger man lyckades lösa det och tog sig ur pressen fanns det möjlighet att ställa om. Det fanns positiva tendenser, men de halvchanser som skapades resulterade inte. Istället kunde AIK få in även 4-0, lite väl enkelt. Ett resultat som blev halvtidsresultat.

Första havleken stentuff för Broberg. AIK riktigt höga i pressen och med stort bollinnehav. Personligen tyckte jag dock att Broberg för det mesta lyckades freda sig skapligt och hålla AIK utanför sig och AIK skapade inte särskilt mycket tydliga målchanser, trots övertaget. Målen kom lite för enkelt för AIK:s del. Broberg saknade definitivt inte chanser och borde nog haft med sig ett par mål i halvtidsvilan. Speciellt i den här typen av match, där det är extra viktigt att utnyttja de chanser som dyker upp.

Andra halvlek inleddes med ett jätteläge för Martin Söderberg redan efter en dryg minut men inte heller denna gång lyckades han överlista Viktor Birgersson. Matchens klart bästa målchans så långt. Men strax därpå trampade Vadim Arkhipkin loss på högerkanten och hittade luckan mellan benen på Birgersson. Kortvarig glädje när AIK hittade in men ännu ett långskott som det går att argumentera för att Rehnvall skulle klarat. Men här gick det undan och direkt efter avslag hittade Rasmus Linder fint fram med ett flipp till Jaakko Hyvönen som i friläge kunde sprätta in reduceringen till 5-2 och vi hade sett tre mål på ca 1:30. En frejdig inledning på den andra halvleken!

I den 56:e minuten kom matchens första utvisning när Tobias Nyberg trippade Vadim Arkhipkin och direkt på detta skapade Broberg en hörna som man fick två bra chanser på där Birgersson ännu en gång stod i vägen. Efter ännu en hörna dök en bra chans upp för Martin Söderberg i straffområdet som missade volleyavslutet. Istället stack AIK fram och Alan Dzhusoev stänkte in 2-6 i bortre gaveln. Ett mål som kändes psykologiskt tungt. Men Broberg var framme och skapade situationer igen och efter en hörna uppstod en situation där Jonas Engström blev fri i slottet och reducerade till 6-3. De två senaste målen alltså i minut 60 och 62. Några minuter senare slog Martin Söderberg in 6-4, men målet dömdes bort för offside. Och istället ställde AIK om och Erik Pettersson hittade målet till 7-3, återigen efter ett skott utifrån. Efter detta kändes Broberg som ett lite mer slaget lag än innan och matchen blev lite avslagen.

Men i den 77:e minuten fick Martin Söderberg chansen från straffpunkten efter att ha blivit upphakad. Söderberg bankade in sitt första mål för matche och reduceringen till 7-4 och Broberg tog därpå också timeout. Broberg såg ut att kliva upp något högre efter timeouten, kanske i ett försök att skapa lite oro och krypa närmare under slutskedetoch förmodligen också delvis för att få med sig lite positiv känsla inför matchen på fredag. Man lyckades stressa fram en hörna i den 85:e minuten där det var hyggligt nära ännu en reducering. I 91:a minuten kom också till slut ännu en reducering när Jaakko Hyvönen tog vara på Martin Söderberg retur. Men AIK fick sista ordet när man gjorde 8-5 det absolut sista som hände. I och med detta vann Broberg den andra halvleken med 5-4.

Det blev en tuff kväll för Broberg mot ett riktigt bra AIK. Men jag tycker inte man behöver känna sig alltför nedslagna trots allt. Man gjorde ändå en hygglig insats mot riktigt tufft motstånd.Ska man kunna störa AIK måste man har en maximal utdelning och effektivitet och det hade man inte riktigt ikväll. Och ändå gjorde man 5 mål, och vann den andra halvleken. Det kan vara en viktig detalj att ta med sig inför returen på fredag. Det går att störa AIK och det går att skapa en hel del. I övrigt vann Hammarby mot Motala med 8-2 vilket betyder att Broberg halkade ner utanför topp 10, en poäng efter Motala. Men Motala möter Villa i kommande omgång och sen avslutas det hela med Broberg-Motala i vad som kan bli en gastkramning.