Match mot Edsbyns IF

Derbyseger i omstarten!

Publicerades den 15 januari 2021 20:08

Anders Jansson    Hans Ivarsson

Efter en snudd på prickfri defensiv insats från hemmalaget blev det seger i hälsingederbyt mot Edsbyn i omstarten för Brobergs del. Söderberg var tillbaka och Nygren såg till att hörnprocenten ser fortsatt bra ut.

Återigen dags för Broberg att kliva in i matchspel igen, efter avbrottet till följd av coronautbrott i truppen. Med tanke på det var det ovisst vilka spelare som skulle vara tillgängliga för Brobergs del. Något överraskande var samtliga, inklusive Martin Söderberg, tillgängliga för spel. Detta innebar alltså att Broberg för första gången denna säsong hade helt ordinarie trupp att välja på. En större snackis innan match blev dock det som kallades bomben i bandysverige. Robin Öhrlund saknades i Edsbyns trupp pga sjukdom som det aviserades. Samtidigt visade det sig att det fanns en registrerad övergång till Gripen för Öhrlund. Dock inte bekräftat från Edsbyn. En något oklar soppa i detta tillfälle. Klart var dock att Öhrlund inte kom till spel för Edsbyn.

Det var gästerna som inledde piggast och hade ett högre tempo det mesta man gjorde. Inte alls förvånande med tanke på förutsättningarn där Broberg inte matchat och knappt tränat under den senaste tiden. Det betalade sig också när Edsbyn i den sjätte minuten gjorde 1-0 genom Mattias Hammarström, assisterad av Simon Jansson. Jansson som för övrigt det mesta kretsade kring i inledningen. Broberg var kort därpå nära att replikera när Jonas Engström friställdes efter ett lyft från Adam Wijk. Engström lyckades dock inte överlista Anders Svensson som gjorde en jätteparad med skridskoskenan. Men kvitteringen fick man ändå till någon minut senare. Vadim Arkhipkin vaskade fram en högerhörna och på den klev Jonas Nygren fram och satte dit 1-1. Nygren från sin nya position lite längre bak i ledet på högerhörnor. Ett drag som hittills har funkat bra. När vi hade spelat 20 minuter fick Martin Söderberg kliva in i målprotokollet igen efter 8 matchers frånvaro. Denna gång från straffpunkten efter att Jaakko Hyvönen blivit upphakad. Martin satte upp straffen högt och stenhårt till 2-1 och ledning för hemmalaget. Och en period där Broberg alltmer ätit sig in i matchen och hittat in bättre i matchtempot.

Efter denna period föll hemmalaget lite djupare igen. Det var istället återigen Edsbyn som hade stort bollinnehav under den andra halvan av halvleken. Man rullade runt och letade och letade, men Broberg var disciplinerade i försvarsspelet och släppte inte till något särskilt i målchansväg. Den hetaste chansen var efter en hörnvariant när Henrik Rehnvall gjorde en fin räddning med högerhanden på Burvall-Jonssons avslut. Men hemmalaget kunde bevaka sin ledning till halvtidsvilan. En halvlek som Edsbyn startade klart bäst. Broberg kom in i det och bröstade upp sig en aning innan man föll lite djupare igen och Edsbyn dominerade bollinnehavet. Men en stark defensiv halvlek från Broberg sida, samtidigt som man utnyttjat två fasta situationer vilket förstås är en viktrig detalj.

Och just en fast situation var det första som hände i den andra halvleken när Broberg redan efter halvminuten vaskade fram en högerhörna. Dock resultatlös denna gång. Kort därpå snodde Broberg bollen högt och var på vippen att skapa en bra målchans igen, men skottet täcktes bort den gången. Inledande knappa tio minuter annars fortsatt stort bollinnehav för Edsbyn och dessutom en man kort för Broberg efter utvisningen på Fritiof Hagberg i slutet av första halvlek. Men trenden höll även i sig gällande att gästerna inte lyckades skapa särskilt mycket att skriva hem om. Efter knappa 60 blev Brobergs defensiva jätte Robin Redin utvisad och defensiva uppdraget blev inte lättare av detta. Ett tungt nedpressat hemmalag kunde sticka upp och skapa sig en hörna, ännu en gång från höger. Och där dök återigen Jonas Nygren upp långt bak i ledet och kunde sätta upp 3-1 högt i målet. Logiskt – absolut inte. Skönt – absolut! Men glädjen blev kort och det blev extra frusterande att när Edsbyn väl gjorde mål var det från ingenting. Reducerat till 3-2 alltså. Broberg ville dock fortsätta att vara i tvåmålsledning och stack iväg i en omställning. Linder till Nygren, ut till Erik Jonsson som satte upp 4-2 i det bortre krysset. En briljant omställning! Detta i den 73:e minuten.

Nervös avslutning att vänta alltså. Gästerna började ta lite mer avslut för att få till lite mer situationer. Det blev lite rörigare men inga större chanser uppstod heller ur detta. Däremot skapade hemmalaget. Jonas Nygren, som vi väl får kalla för matchens man, skaffade ännu en straff i den 89:e minuten. Martin Söderberg fick chansen från straffpunkten igen, men denna gång räddade Svensson. Men i förlängningen gjorde det ingenting eftersom matchen i det närmaste var slut. Och Broberg kunde ta hem två tunga poäng i ”comebacken”. Det är ju lätt att känna att det är lite av en stöld när vi tar två poäng här. Edsbyn har gissningsvis 70% av bollinnehavet, men ärligt talat får man ju inte ut särskilt mycket av det. Broberg gör en nästintill prickfri defensiv insats och är långa stunder väldigt låga. Men Edsbyn lyckas inte skapa alls särskilt många vassa målchanser. Och samtidigt har Broberg fortsatt bra utdelning på hörnor, två stycken i mål ikväll från nestor Nygren som var väldigt bra i matchen. Att man dessutom prickade in 3-1 i det läget man gjorde kändes som att det var väldigt avgörande för vart matchen tog vägen. En smart genomförd match från Broberg direkt efter coronaavbrottet. Och två blytunga poäng i derbyt!