Match mot Frillesås

Onödigt spännande mot Frillesås

Publicerades den 30 december 2020 21:15

Anders Jansson    Hans Ivarsson

Efter en stabil första halvlek och till synes full kontroll, blev en klar ledning med 6-2 till 6-5 och det kändes som att det blev onödigt spännande till slut, innan segern kunde säkras. Och Brobregs fina svit håller i sig!

Så var det dags att runda av det märkliga skitåret 2020 med årets sista elitseriematch när Frillesås besökte Helsingehus arena. Det är bara knappt två veckor sedan lagen möttes nere på Sjöaremossen och där tog Broberg säsongens första seger via ett sent segermål från Jaakko Hyvönen. Därefter har Broberg vunnit mot Bollnäs, kryssat mot Sandviken och vunnit mot Hammarby. Med andra ord en bra svit efter en lite stökig inledning. I kvällens match mönstrades sånär samma lag som senast, med den skillnaden att Jesper Thyrén som kom in istället för Mattias Brolin Munther. Fortsatt frånvaro på Martin Söderberg alltså.

Efter en något avvaktande inledning skapade Broberg den första heta chansen knappt nio minuter in i matchen. Rasmus Linder spelade fram Jonas Engström i djupet och den senare hittade in till Vadim Arkhpkin, helt ren framför mål. Arkhipkin fick inte riktigt ordning på avslutet och Christian Axelsson kunde reflexrädda. Kanske borde det varit mål i den sekvensen. Knappa kvarten in läste Adam Wijk spelet bra och bröt och Broberg kunde ställa om. Anfallet avslutades av Jaakko Hyvönen med ett skott strax utanför. Chansfattigt så långt. Just som jag tänkte den tanken stack Frillesås upp och ordnade fram 0-1 via en något slumpartad situation där bollen studsade på fot/ben på Frillesåsspelare och in bakom Henrik Rehnwall. Hemmalagets replik kom strax därefter, i den 20:e minuten. Adam Wijk hittade Erik Jonsson i djupet med en flipp. Jonsson tog ner och fintade (?) avslut och släppte sedan bakåt till Jonas Engström som kunde skicka in 1-1. Fortsättningsvis var det förhållandevis händelsefattigt och ganska lågt tempo i halvleken. Vad passar då bättre än att bryta dödläget med hörnmål. Brobergs första hörna och också mål på densamma. Jonas Nygren sköt igenom målvakten som det såg ut, från sin plats som fjärdeskytt på högerhörna. Detta i den 29:e minuten.

Därefter rasslade det till med ett par händelser. Robin Redin fick 10 minuter för hög klubba i en ganska avgörande situation och omgående efter det skojade Adam Wijk med bortalaget när han vaggade sig igenom centralt innan han hittade Rasmus Linder som kunde lägga in 3-1 mellan benskydden i den 32:a minuten. Drygt två minuter senare var det dags igen när Adam Wijk hittade fram med ännu en väl avvägd flipp. Denna gång till Jaakko Hyvönen, som behärskat tog ner bollen och sprättade in 4-1 i friläge. Gränsfall på hög klubba på Jaakko i nedtagningen, men det friades.Och därmed hade hemmalaget gått från 1-1 till 4-1 på fem minuter och några sekunder. Hemmalaget var inte helt nöjd med målproduktionen och i den 44:e minuten kom också 5-1. Vadim Arkhipkin testade ett skott centralt och returen hamnade hos Erik Jonsson som var skoningslös när han dundrade upp bollen stenhårt i nättaket. De flesta trodde här att målskyttet var avslutat för den första halvleken. Men det var det inte. Jaakko Hyvönens klubba gav vika vid en passning på egen planhalva vilket resulterade i en gratischans för gästerna som kunde få in reduceringen till 5-2. Det sista som hände var sedan en omställning för Broberg där Rasmus Linder frispelade Vadim Arkhipkin som ”bara” skulle lägga in bollen i mål när domare Hillerius retfullt nog blåste av halvleken. En halvlek som startade lite trögt för Broberg men där man växte in och var ganska överlägsna till slut. Halvlekens gigant var utan tvivel Adam Wijk som gjorde lite som han ville med sin säregna spelstil. Låg dessutom bakom tre av Brobergs fem mål, med två direktassist och en hockeyassist. Frillesås båda mål var av den billigare karaktären, men likväl räknas också dessa.

Likt den första halvleken startade också den andra aningen avvaktande. I den 52:a minuten vaskade Jonas Nygren fram en högerhörna. På returen uppstod lite rabalder och bollen dansade runt flera rundor framför mål innan Adam Wijk hittade upp med en backhand i nättaket till 6-2. Inte den inledningen på halvleken som gästerna ville ha, men precis enligt hemmalagets melodi. Och efter några minuter där känslan var att Broberg hade full kontroll kom ändå ett reduceringsmål när Frillesås utnyttjade en högerhörna, målskytt Fredrik Brandin i den 61:a minuten. Det som följde var lite av ett ställningskrig samtidigt som det blev lite ostrukturerat. Frillesås försökte med alla tillåtna medel att skapa chanser. Och Broberg hade man gärna sett vara lite lugnare i aktionen. Det stressades lite för mycket i onödan, med korta anfall och tappade bollar. Och som ett brev på posten kom också ytterligare en reducering, ännu en gång genom Fredrik Brandin, i öppet mål denna gång. Några minuter senare var det Brobergs tur med öppet mål men den gången kunde inte Vadim Arkhipkin utnyttja läget utan träffade stolpen. Minut 81. Ännu en högerhörna och ännu en gång Fredrik Brandin. Denna gång efter en märklig retur och inte tillräckligt resolut försvarsagerande. 6-5 och tio minuter kvar. Och det kändes onödigt spännande med tanke på hur det såg ut för en stund sedan. Men Frillesås kunde inte jobba fram en kvittering och Broberg kom undan med ett nödrop.

Nä, det vi kan ta med oss här två poäng och en rätt bra halvtimme i den första halvleken. Sen med klar ledning börjar man plötsligt börja uppträda stressat och nervöst av någon anledning och det är ju ytterst nära att Frillesås kan sno med sig en poäng. Nu gick det vägen och Broberg har således fortfarande en fin svit där senaste fem ser ut såhär: VVOVV. En bra svit att ta med sig in i 2021 och nästa match, som går av stapeln borta mot Vänersborg på söndag.