Match mot Vetlanda BK

Fjärde raka för formstarkt Broberg

Publicerades den 22 november 2019 23:20

Anders Jansson    Hans Ivarsson

Ett formstarkt Broberg klev in hemma i Helsingehus för att försöka ta fjärde raka segern när Vetlanda kom på besök. Seger blev det också efter att hemmalaget varit i ledningen från den nionde minuten.

På förhand ett avbräck när ljumskskadade Jonas Nygren, ganska väntat, inte kunde spela. Tungt förstås eftersom att Nygren har varit en av våra bästa såhär långt. Även Magnus Fryklund fortsatt borta. Som jag siade om inför matchen så fick Tatu Ässämäki kliva in i matchtruppen och han gjorde det som vänsterback, vilket gjorde att Erik Jonsson fick ta ett steg upp på mittfältet och Rasmus Linder vikarierade för Nygren på högerhalven. En del rokader alltså. Hos gästerna rapporterades ordinarie lag.

Medan regnet strilade ner utanför Helsingehus arena tog Broberg direkt taktpinnen inne i sin hemmaborg. Det dröjde faktiskt nästan fem minuter innan Vetlanda hade bollen under kontroll för första gången i matchen. En bestämd start av hemmalaget. Det hände inte speciellt mycket under dessa knappa fem minuter, men Broberg hade full kontroll. Och så även fortsättningvis. Knappt åtta minuter in drog Vadim Arkhipkin iväg på en sedvanlig räd och trots många slag och motståndare hängandes i hasorna, tog han sig runt och ner mot kortlinjen. Väl där lyfte han in en boll som gästernas lagkapten slog bort med handen av någon anledning. Domare Silinski korsade armarna ovanför huvudet efter någon sekunds betänketid och Broberg hade straff. En straff som Martin Söderberg smällde in säkert bakom den store David Borvall i gästernas kasse. Fullt logiskt ledningsmål för Broberg som styrde matchen. Det fortsatte man också göra och fick även ytterligare utdelning. I 21:a minuten arbetade Erik Jonsson förtjänstfullt längs höger kanten innan han stoppade upp och hittade in till Jonas Engström centralt med en bra passning i sidled. Engström lossade bössan och Borvall var uppe med handskarna och var på bollen men styrde den inte bättre än att den trillade in i mål till 2-0. Vetlanda hade lite mer av bollinnehavet efter detta men det var nog trots allt närmare ett tredje mål för Broberg än vad det var reducering för Vetlanda under resten av halvleken.

En bra halvlek av Broberg som återigen tog tag i händelserna direkt från avslag och sen inte släppte kommandot under resten av halvleken. Bra tålamod med mycket bollhållning. Kändes lugnt och stabilt.

Inledningen av den andra halvleken fick ett annat ansikte. Vetlanda flyttade högre upp och samtidigt blev Broberg lite passiva och föll en aning för djupt ner i planen. Gästerna fick gott om tid i speluppbyggnaden och det osade reducering vid flera tillfällen. Men Henrik Rehnvall klev fram, och visade sig på styva linan med ett antal kvalificerade räddningar. Räddade inte Rehnvall var det oftast både en och två vilt krigande hemmaspelare i vägen i många kaotiska situationer. Chanser saknades inte heller för Broberg ska sägas som fick en del omställningslägen. Därför var det befriande när en liknande kaotisk situation uppstod i Vetlandas straffområde efter just en omställning och Marcus Wikman till slut kunde skyffla in 3-0 i den 63:e minuten. Detta kom alltså i ett läge när Vetlanda tagit över och skapat flera farliga målchanser. Men glädjen blev kortvarig när Pontus Vilén per omgående reducerade till 3-1 med ett bra avslut i Rehnvalls högra kryss.Båda lagen bjöd på öppna spjäll i fortsättningen och det blev väldigt händelserikt. Svängigt och målchanser och två målvakter som visade upp sig. I den 74:e minuten kunde hemmalaget göra det så sköna 4-1 målet när Vadim Arkhipkin lade upp för Jonas Engström som avslutade i nättaket bakom Borvall. Under en period innan detta hade det varit lite virrigt och onödigt spännande ett par gånger i Broberg bakre regioner. Vetlanda tog här timeout för att försöka kraftsamla det sista. Men känslan var att timeouten gav bättre effekt för Broberg som hade mer kontroll när spelet blåstes igång igen. Broberg vaskade fram några lägen att punktera matchen. Bland annat när Martin Söderberg friställdes efter ännu ett mäktigt utkast av Henrik Rehnvall. Söderberg valde dock att avsluta vid första stolpen där Borvall ganska lätt kunde avvärja. Det var synd för det hade blivit en riktig delikatess. Strax innan detta var även Jonas Engström fri efter en lyra från Adam Wijk. Tiden började rinna ifrån gästerna och det kändes alltmer som att Broberg skulle klara av att hålla undan. Vetlanda fick in en reducering i den 92:a minuten, vilket var aningen för sent för att de skulle tro på en vändning. Istället kunde mannen som öppnade målskyttet, Martin Söderberg, också avsluta målskyttet. Detta efter att han ännu en gång assisterades av Henrik Rehnvalls utkast. Den här gången förvaltade han läget, efter att först ha haft en stor portion tur när han först fiskade ner bollen. Kändes nog bra för Söderberg som hade bränt en hel del lägen tidigare i matchen.

Ja, herregud vilken andra halvlek det blev. Antagligen med några nya gråa hår som resultat hos de båda lagens tränare. För det var svängigt och öppna spjäll långa stunder i den andra halvleken. Totalt sett en rättvis seger för Broberg. Första halvlek kontrollerade man helt. Andra halvlek fick en helt annan karaktär och Vetlanda skapade tryck långa stunder och viss kalabalik uppstod emellanåt. Broberg fick å andra sidan mycket omställningslägen och hade många chanser att punktera matchen, vilket man till slut också kunde göra. Några spelare utmärkte sig extra ikväll, försvarslinjen med uppoffrande spel och Rehnvall med flera fina räddningar och inte minst Vadim Arkhipkin som var enormt nyttig ikväll. Nu har vi alltså fyra raka segrar vilket känns mycket bra och med fortsatt få insläppta mål och bra produktion från våra anfallare så ser det just nu ljust ut!