Match mot AIK

Skön tvåpoängare mot AIK

Publicerades den 13 november 2019 22:35

Anders Jansson    Hans Ivarsson

Efter säsongens första seger mot nykomlingen Åby/Tjureda i söndags var det ikväll dags för nästa nykomling när AIK avfärdades med 5-2 efter tre mål av Martin Söderberg.

Ja, AIK är en aning udda nykomling, där det kryllar av spelare med rutin från den högsta nivån. Det verkade oklart om Pavel Ryazantcev skulle komma till spel, men det gjorde han. Däremot saknades kollegan Patrik Nilsson i gästernas anfall. I Broberg saknades ännu en gång Magnus Fryklund. I övrigt var det ordinarie manskap.

Matchen startade i bra tempo med Broberg som det mest alerta laget. Innan klockan hade passerat åtta minuter hade hemmalaget också ryckt åt sig ledningen. Jonas Nygren fick bollen av Rasmus Linder och gasade iväg på en solokörning som han avslutade med att bryta in i straffområdet innan han sprättade upp bollen i Andreas Bergwalls högra kryss. Glädjen blev kortvarig när AIK genom just Ryazantcev kvitterade på lagets första hörna. En lång högerhörna till den store ryssen som stod som sista skytt och kunde pricka in kvitteringen. Broberg hade dock fortsatt bra kontroll på händelserna medan gästerna slarvade mycket i sina uppspel. Och det var just det som skulle straffa sig när Martin Söderberg läste av och snappade upp en felpassning en bit in på offensiv planhalva och gick runt till höger och dundrade i 2-1, i den 21 minuten. Chanser saknades inte efter detta att utöka ledningen och ofta var det efter slarv från gästerna, som till viss del också kom sig av stundtals hög press från hemmalaget. I den 28:e minuten kom också 3-1 när Marcus Wikman lossade ett välplacerat skott ganska långt utifrån. Assisten fick han av Adam Wijk.

Trots att det fanns möjligheter till fler mål för Broberg stannade produktionen på 3-1 i halvtid. En halvlek där det kändes som att Broberg hade full kontroll på isen och AIK slarvade en hel del i sina uppspel. Ledningen borde kanske varit något större för hemmalaget.

Om Broberg hade kontroll i den första halvleken så fick matchen ett annat ansikte en bit in i den andra halvleken. AIK tog över allt mer av spelet och Broberg hamnade djupt och fick ofta problem i sina uppspel till följd av en högre press från AIK. Man var ändå relativt täta centralt och AIK:s anfall koncentrerades ofta till kanterna. Men känslan var att ett reduceringsmål hängde i luften. Och efter 64 spelade minuter kom också reduceringen, när Jimmy Jansson hittade Kalle Lempinen på bortre stolpen med ett inspel från högerkanten. AIK fick ytterligare luft under vingarna och jagade vidare efter kvittering. Broberg å sin sida hade fortsatt svårt att få ordning på uppspelen och fick oftast alldeles för korta bollinnehav. Känslan var ett en timeout borde begärts från Brobergsbänken, men den kom inte. Istället var det gästerna som begärde timeout, i den 84:e minuten. Timeouten fick inte önskad effekt för AIK när istället Broberg kort därefter kunde punktera matchen. Vadim Arkhipkin trampade gasen i botten och hittade en väg förbi fyra högt stressande AIK-spelare. Därefter bjöds vi på matchens delikatess när Vadim släppte ut bollen till höger till Rasmus Linder vid sargen. Linder vinklade ner klubban och skarvade passningen tillbaka till Vadim, över ett par AIK-spelare och Vadim fick en öppen korridor fram till mål där han spelade snett över till Martin Söderberg som satte dit 4-2. Ett otroligt vacker kontringsmål! Minuten senare kom också 5-2 sedan Henrik Rehnvall friställde Martin Söderberg med ett mäktigt utkast. Söderberg gled fram och sprättade distinkt upp bollen i Bergwalls högra kryss och slutresultatet var spikat.

En skön seger för hemmalaget som visade upp en väldigt stabil och homogen första halvlek där man kanske borde mäktat med ytterligare något mål. I den andra halvleken klev AIK högre och Broberg fick ofta problem i uppspelen och kändes lite nervösa och krampaktiga. Man var dock fortsatt skapligt täta centralt i defensiven vilket gjorde att AIK hade svårt att skapa de riktigt heta chanserna i alltför stor utsträckning. Man tog sig ändå samman och avgjorde vilket måste vara en moralhöjare. Sett över 90 minuter var det en rättvis seger för Broberg.