Match mot Västerås SK

Tung förlust i jämn hemmapremiär

Publicerades den 5 november 2019 22:40

Anders Jansson    Hans Ivarsson

Broberg studsade tillbaka spelmässigt i hemmapremiären mot gästande Västerås SK. Efter en jämn batalj lyckades man ändå inte få med sig någon av poängen när gästerna vann med 5-3. En match där hemmalaget var värda mer, är min känsla.

Tisdag och hemmapremiär mellan två lag som inte kan ha varit helt nöjda efter se, riepremiären. Västerås ville komma tillbaka efter premiärförlusten mot Sirius och Broberg ville studsa tillbaka efter storförlusten mot Edsbyn. Lite ändringar i laget när Magnus Fryklund inte fanns med pga ljumskproblem. Inte heller Tatu Ässämäki med ikväll. Men Rasmus Linder var tillbaka i laget.

Och just Rasmus Linder kan vi ju återkomma till direkt. Efter en inledning med ställningskrig var det Rasmus Linder som bröt dödläget i den 13:e minuten. Och som han presenterade sig för sin nya hemmapublik. Efter att ha fått bollen från Jonas Nygren på egen planhalva bjöd han på en solorajd där han avslutade med en läcker tunnel på sista back och därefter också drog avslutet mellan benen på Henrik Kjellsson i gästernas bur. En väldigt stiligt bandymål. Matchbilden fortsatte att vara jämn och Broberg kändes disciplinerade i defensiven och väldigt täta. Offensivt hotade man med en hel del flipp som flera gånger sånär resulterade i bra lägen. I den 34:e minuten kunde Broberg öka på ledningen till 2-0 och om Jonas Nygrens passning till första målet var okomplicerad så var den här framspelningen av annan diginitet. I djupet hittade han Jonas Engström med en macka och den senare tog snyggt med sig bollen och sprättade upp den högt i mål från helt fritt läge. Västerås kunde med omkring fem minuter kvar av halvleken reducera, när Tobias Holmberg blev framspelad i bra läge och avslutade i mål.  Och det var egentligen enda gången Broberg blottade sig riktigt i defensiven i den första halvleken.

Sammantaget en ganska ramstark halvlek av Broberg där det kändes som att man höll sig till det man bestämt på förhand. Och känslan inför andra halvlek var god.

Inledningen av den andra halvleken startade hemmalaget också optimistiskt med hög press. Gästerna kunde trots detta ganska omgående kvittera, efter ett lyft där Robert Rimgård slog bom i luften vilken gav ett bra läge för Robin Andersson som inte gjorde nåt misstag. 2-2 alltså och därefter stod matchen och vägde en god stund. Närmare bestämt i en knapp kvart, när Adam Wijk frispelade Marcus Wikman med ett flipp, som denna plockade ner, lurade ner Kjellsson och skyfflade upp 3-2 i nättaket. Efter detta kom sedan  några nyckelmoment som blev väldigt avgörande för den här matchen. Först i den 67:e minuten när Martin Söderberg frispelades av Erik Jonsson, men tog för lång tid på sig och tappade ut bollen i dragningen. Strax efter detta valde Västerås att nyttja sin timeout, efter att Broberg haft kommandot sedan ledningsmålet.

Efter timeouten kom nästa moment när Jonas Engström blåstes av för vad som kändes som en väldigt, väldigt tveksam offside. Fullföljt friläge där och vid hade sannolikt haft 4-2 på tavlan. Snöpligt värre när det följdes av kvittering för gästerna där det också var gränsfall på offside på Robin Andersson. Direkt på detta kom så nästa offsideavblåsning, denna gång på Vadim Arkhipkin som blåstes av i friläge. Denna gång kändes det om möjligt ännu mer tveksam och följdes av vilda protester från hemmalaget. Surt, sa räven. I den 79:e tog så gästerna ledningen för första gången i matchen, när Robin Andersson gjorde sitt tredje mål för kvällen, när han fick läget efter en något turlig studs.

Broberg flyttade sedan fram positionerna en aning och Västerås tätade hemåt. Detta bäddade förstås för en hel del omställningsmöjligheter för gästerna och chanser saknades inte, åt något av hållen. Det sista målet blev också Västerås när Janne Rintala gled igenom och punkterade matchen precis när klockan passerat 90. Broberg försökte i en sista kraftansamling och vaskade också fram några halvchanser men lyckades inte få dit någon reducering.

Det blev alltså en något sur förlust av det här. Tror inte någon hade protesterat mot ett kryss. Broberg gjorde överlag en bra match men saknade väl både en del skärpa i några avgörande lägen såväl som man saknade lite medstuds. Västerås hade å sin sida lite mer skärpa och medstuds och det var främst det som fällde avgörandet. Men ett klart fall framåt för Broberg som kändes disciplinerade och mer metodiska i kvällens match. Det är tätt på given nu när Sirius väntar på bortaplan på fredag och därefter nykomlingen Åby/Tjureda på hemmaplan på söndag.