Match mot Västerås SK

Blytung seger mot Västerås

Publicerades den 21 januari 2019 09:50

Anders Jansson

Broberg kavlade upp ärmarna ordentligt och bjöd Västerås på en rejäl kamp på söndagen. Det slutade med uddamålsseger efter stor dramatik och två blytunga poäng i kampen om plats i åttondelsfinal, där Broberg nu tog tillbaka sin plats i topp 10.

Efter den tunga förlusten i fyrapoängsmatchen mot Motala i fredags var det lite av kniven mot strupen i söndagens hemmamatch mot Västerås. Särskilt som Motala tidigare under dagen också skrällde till sig en poäng mot Villa/Lidköping. Broberg kom till spel med trion Arkhipkin, Hagberg och Fryklund borta medan Linus Forslund var tillbaka igen efter sjukdom.

Matchen inleddes i relativt högt tempo, men med en hel del spel i planens centrala delar. Det var Västerås som hade mestadels av bollinnehavet och mestadels av de målchanser som skapades. Det var inte tal om någon målchanskavalkad och Broberg uppträdde resolut i försvarsspelet. Det dröjde till den 22 minuten innan nollan spräcktes och det var när Simon Jansson stoppade en högerhörna tidigt och satte upp 0-1 hårt i nättaket för Västerås. Omkring åtta minuter senare kom kvitteringen när matchen stora förgrundsfigur Jonas Nygren friställde Martin Söderberg med en precis lyra. Söderberg plockade lugnt ner bollen och kunde i stort sett stillastående finta Henrik Kjellsson i bortamålet och lägga in 1-1. Några minuter senare var Nygren framme igen när han slog in 2-1 på högerhörna och Broberg hade vänt på steken. Men det var ändå gästerna som fick sista ordet i halvleken när Joel Engström kvitterade från straffpunkten i den 42:a minuten sedan Ted Bergström blev upphakad i friläge. Oavgjort i halvtid alltså och det efter en relativt jämn halvlek. En gedigen halvlek av Broberg.

Andra halvlek rivstartade med att Västerås tog ledningen efter blott 54 sekunder när Tobias Holmberg blev helt bortglömd på bortre stolpen och enkelt kunde raka in 2-3. Ingen smakstart för Broberg. Men Jonas Nygren tyckte att det var lika bra att ändra på det så snart som möjligt. Nygren fick bollen från Linus Forslund någon meter in på offensiv planhalva och satte igång en soloräd av hög svårighetsgrad och tog sig förbi fem-sex grönvita spelare längs högerkanten innan ur minimal vinkel sprättade upp bollen i det bortre krysset. Matchens prestation och ett väldigt vackert bandymål. Detta i den 48:e minuten. Knappt tio minuter senare spelade samma Nygren en stor roll igen när han tryckte av ett bra avslut på högerhörna. Bollen dansade på mållinjen innan Jesper Öhrlund störtade fram och stötte in returen. Broberg hade vänt matchen ännu en gång.

Strax efter detta åkte Jonas Nygren på en utvisning och känslan var att Västerås skulle försöka sätta hårdare tryck. Men Broberg kunde sticka upp och ordna en hörna från vänster. Klockan stod på 65 minuter när Linus Forslund som förstaskytt laddade upp 5-3 stenhårt i det första krysset och Västerås valde att utnyttja sin timeout. Strax efter timeouten drog Broberg på sig ännu en utvisning och var under kort period två man kort på banan. Gästerna lyckades dock inte få in någon reducering under den perioden. Istället var Broberg ytterst nära att öka på till 6-3 när Jonas Engström kom helt fri efter ännu en välavvägd lyra från Jonas Nygren. Men den gången kunde Henrik Kjellsson parera. att Västerås kort därefter kunde reducera genom ett distansskott från Tobias Holmberg kändes just då väldigt typiskt. De sista tio minuterna blev således väldigt dramatiska och spännande. Västerås tryckte på för en kvittering men Broberg spelade uppoffrande och rejält i försvaret och Henrik Rehnvall stod stabilt som sista utpost. Hemmalaget hade dessutom bra tryck i omställningarna och det blev mycket anfall fram och tillbaka. Skulle Broberg stå pall, var frågan, och i den 90:e minuten kom svaret på det. Henrik Rehnvall drog ett långt utkast som Robert Dammbro fiskade ner på vänsterkanten på bortalagets planhalva. Dammbro visade stor kyla när han med ett par snabba dragningar fintade tre bortaspelare och sedan släppte in bollen till Martin Söderberg centralt i straffområdet. Söderberg visade också kyla och rundade två försvarare innan han kunde lägga upp 6-4 högt i målet. Med endast två minuters tilläggstid kändes det klart. Men Västerås lyckades böka in en redcuering omgående genom Magnus Joneby och med drygt en minut kvar blev det ändå lite nerv. Men något mer blev det inte och Broberg kunde hålla undan och glädjen var påtaglig när Ulrik Bergman signalerade för att matchen var över.

Vilken match Broberg gör! Snacka om att studsa tillbaka efter den tunga förlusten i fredags. Ingen faller ur ramen och det är 110% kriga för klubbmärket i 92 minuter i den här matchen. Underbart att se! Den här matchen var nödvändig att ta poäng i och helst skulle det också vara två poäng. Spelarna visade direkt att man tänkte sälja sig dyrt och tog kampen fullständigt. Och matchen blev väldigt underhållande, i synnerhet den andra halvleken när lagen bytte anfall med varandra. Även om vi släppte in fem mål så kändes defensiven solid. Det var tätt, tufft och ibland på gränsen, precis som det ska vara. Och den här gången hade vi bra energi och fart även när vi ställde om till anfall. Det finns en hel del godsaker att plocka ut från matchen. Jonas Nygrens solomål till 3-3 är oerhört mäktigt precis som Nygrens insats överlag. Linus Forslund visar hur viktig han är med sin enorma fart och kreativitet. Vikarierande kapten Söderbergs tvåmålsskytt och spel med mycket hjärta, Rehnvalls målvaktsspel (som vanligt). Det rejäla försvarsspelet med gästspelande Hydling som börjar bli varm i kläderna och ger och tar ordentligt. Och framförallt hur alla krigade för varandra. Bara för att nämna några saker.

Med den här segern tog vi tillbaka platsen som betyder åttondelsfinal vilket innebär att vi återigen har det i egna händer. Efter VM väntar i turordning Villa, Tellus och Vetlanda innan vi vet om vi ska spela vidare. Och det ska vi väl!