Jämn match, men knapp förlust…

Publicerades den 26 december 2018 18:40

David Hansen

Rödtomtar och blåtomtar… Där har ni troligen ursprunget till den trevliga traditionen vi idag kallar annandagsbandy. Det var på 30-talet som IF Göta (Rödtomtarna) och Slottsbrons IF (Blåtomtarna) på annandag jul i Karlstad årligen spelade en genrepsmatch under namnet ”Tomtedansen”. Få anade väl då att vi över 80 år senare, i en inomhushall i Söderhamn, fortfarande förknippar annandag jul med bandy.

Idag var det inga röda och blå tomtar på isen, trots att julen tagit sitt grepp om Söderhamn. Däremot gul/svarta och svart/vita elitspelare. Broberg hade revansch att utkräva efter förlusten i Göransson Arena tidigare under säsongen, men dagens match vann tyvärr gästerna där resultatet skrevs till 2-4. Men det var jämnt, mycket jämnt…

Sandviken inledde matchen bäst och kunde också ta ledningen när knappa kvarten var spelad. Erik Säfström stod för målet på ett skott utifrån. Broberg hade ett ordentligt kvitteringsläge tio minuter därefter, med inte mindre en tre rejäla chanser på en hörna. Men marginalerna var inte med Söderhamnslaget den gången. Istället skedde det som inte får ske. Christoffer Edlund är spelaren som aldrig får lämnas ensam, och med fem minuter till halvtidskorven satte han 0-2 efter isen.

Den andra halvleken blev betydligt bättre ur Brobergs synvinkel. Erik Jonsson (se intervjulänk längst ner) satte 1-2 på hörna, och gav Broberg kontakt igen. Hemmalaget jagade också kvittering och skulle också få det. Efter visst slarv och passivitet i bortaförsvaret kunde Jonas Engström stjäla bollen och sätta 2-2.

Broberg fick energi av kvitteringen, och hade inga tankar på att vara nöjd med en poäng. Samtidigt var gästerna Sandviken på intet sätt ofarliga. Matchen var både spelmässigt och målmässigt mycket jämn i större delen av den andra halvleken.

En matchsekvens som troligen fällde avgörandet var i 75:e minuten. Broberg gjorde en mycket vass kontring och var sånär på att sätta ledningsmålet till 3-2. Istället missade hemmalaget en markering på Christoffer Edlund som efter ett utkast från Joel Othén fri med Henrik Rehnvall kunde sätta 2-3. På tilläggstid spikade Lucas Widman siffrorna till 2-4, och båda poängen följde med till Gästrikland.

Broberg gjorde idag en bra insats i den andra halvleken, och det finns mycket att ta med sig från dagens match. Matchen var jämn och det är faktiskt svårt att tro att lagen spelade 17-5 tidigare under säsongen. Som brukligt under julhelgerna är det tätt på given, ny match redan på fredag. Då är det Hammarby på Zinkensdamm som gäller. Nästa gång vi ses i Helsingshus Arena är på söndag, när vi inleder nyårsfirandet med Broberg-Falun.