Nyheter

Andreas Westh ny assisterande tränare!

Publicerades den 5 augusti 2023 14:56.

Det blir bandyikonen Andreas Westh som kompletterar Björn ”Böna” Eriksson på tränarsidan kommande säsong. -Vi tror att Andreas kommer passa bra in och tillföra oss mycket av hans otroliga erfarenhet, säger Svenne Olsson.

Andreas Westh behöver knappast någon närmare presentation för den som kan sin bandy. Den femfaldiga världsmästaren och tidigare landslagskaptenen är en av de mest meriterade spelarna i landet. Något SM-guld blev det aldrig för Westh men väl fyra SM-finaler under totalt 27 säsonger på högsta nivå och ca 150 landskamper adderat till detta. Hela karriären har han spenderat i moderklubben Bollnäs, sånär som tre säsonger i Sandviken i början av 2000-talet. Nu tar han alltså klivet över till ärkerivalerna, efter en säsong utanför bandyn. I Broberg handlar det om ett kontrakt som sträcker sig över en säsong.

Välkommen till Broberg först och främst! Det här känns som ett steg som inte hade varit riktigt aktuellt under spelarkarriären va?

Tack så mycket! Nä, Broberg har inte varit aktuell under mina år som aktiv. Det har aldrig varit på tapeten.

Din son, Oskar, har vid nåt tillfälle uttryckt att Broberg är den absolut sista klubb han skulle representera. Blir det frostigt kring familjemiddagarna nu?

Ja, jag har läst det nånstans jag också. Det är väl mer eller mindre så att man blir tvungen att ge sådana svar när media frågar. Det är väl Edsbyn eller Broberg man måste välja på. Nä, det kommer vara lugnt vid middagsbordet, både Oskar och Linus tyckte att jag skulle göra det här. Även min fru Jenny. Så jag hade inte bestämt mig för detta om dom tyckt något annat.

Hur har det här beslutet växt fram för dig och har det funnits en dialog om det under en längre tid?

Ja, men jag har ju funderat lite fram och tillbaka. Kollat hur mycket tid jag kan ta från mitt arbete osv. Sen har jag och Svenne haft en dialog under rätt lång tid och dom sista veckorna har jag haft en intensiv kontakt med Böna. Det har växt fram mer och mer. Jag känner mig sugen på bandy igen och jag har fått en bra känsla.

Vad känner du att du kan komma in och bidra med i staben kring laget och finns det uttalat att du kommer ha något specifikt ansvar i träningen, t ex extra fokus på försvarsspelet?

Ja, laget är ju ganska nytt. Det är några etablerade spelare som slutat. Spelare som haft stora roller. Framförallt så kommer jag stötta Böna på isen och kring matcher. Visst kommer vi lägga en del på försvarsspelet och där har jag såklart en del erfarenhet. Sen är ju det så att försvarsspelet grundar sig på hur man hanterar bollen i offensiven. Så det hör ihop. Viktigast nu är att få ihop laget, att vi lär känna varandra. Sen får vi ta det i små steg.

Vad är din bild av ”det nya Broberg” med väldigt stor rörelse i truppen och en stor föryngring?

Ja, det har rört på sig en del. Jag ser det väl så att det blir en häftig utmaning för alla i och runt laget. Nytt och fräscht, många som är sugna på att fortsätta utvecklas. Jag tycker att truppen ser bra ut och dom har gjort en bra försäsong. Det kommer bli intressant att se dom nu till veckan. Då kan jag bilda mig en bredare uppfattning. Men det är en liten nystart såklart med nya spelare in i laget samt att det är en ny stab runt laget.

Hur skulle du själv beskriva din ledarstil?

Det tycker jag är en svår fråga att svara på. Framförallt är jag en ledare som brinner för mina spelare och deras utveckling. Sen försöker jag alltid leva upp till att vara en bra människa till dom som är runt omkring mig. Rent speltekniskt så beror det ju på vilka spelare man har och hur man lägger upp en strategi kring det. Framförallt så vill jag se ett spel där många är delaktiga i spelet och att man kan driva sina matcher. Sen måste man ibland acceptera att man möter bra motståndare så man får spela på ett annat sätt.

Till sist, fredag den 24 november, Broberg – Bollnäs i Helsingehus arena. Hur tror du att ditt känslospektra ser ut i den stunden?

-Ja det kommer såklart att kännas en del att möta Bollnäs. Har ju tillbringat 35 år i den klubben. Det blir såklart en rolig och häftig match med lite extra krydda. Säkert en del konstiga känslor men det släpper nog ganska snabbt.

Från föreningens sida säger klubbchef Svenne Olsson följande:

Vi har följt planen vi har satt upp och inte stressat fram något utan tillsammans med Böna har vi hittat ett samarbete med Andreas Westh som assisterande bredvid Böna .Vi tror att Andreas kommer passa in bra och tillföra oss mycket av hans otroliga erfarenhet och kunnande från hans fantastiska karriär. Vi kommer ju i år att ha en klart yngre försvarslinje exempelvis och bara där hoppas vi att Andreas kan hjälpa oss med sin kunskap.

Anders Jansson    


Dela på Facebook
Dela på Twitter

Huvudpartners