Nyheter

Brobergshjärtan slutar aldrig slå – tack för allt!

Publicerades den 23 mars 2023 10:37.

Det som inofficiellt varit klart rätt så länge är nu även klart officiellt. Jonas Nygren, Erik Jonsson samt Robin Redin avslutar samtliga sina elitsatsningar i Broberg efter lång och trogen tjänst och därmed är det inte mycket kvar av det som under många år varit en stor del av den ständiga grundbulten i Broberg (tillsammans med Robert Dammbro och Magnus Fryklund som la av för ett par säsonger sedan).

Först och främst, i och med att denna trio har gjort sina sista insatser i Brobergströjan innebär det att på ett bräde försvinner sammanlagd rutin fån hisnande 62 (!) A-lagssäsonger och omkring 1500 matcher i Broberg, som också är moderklubb för alla tre spelarna. Det är siffror som är anmärkningsvärda. Lägger man till det också Robert Dammbro och Magnus Fryklund så kommer siffran landa på över 100 säsonger som dessa fem spelare tillsammans svarat för i sin moderklubb, under till stora delar samma period. Det är svårslaget på den här nivån och lojalitet utöver det vanliga.

Jag har tagit ett litet snack med Erik och Robin kring deras beslut och det följer här nedanför. En separat intervju med Jonas Nygren kommer vid ett senare tillfälle, men inom kort.

Har ni själv koll på hur många säsonger ni har gjort?

Erik: Jag debuterade 05/06 så 18 säsonger borde det vara.

Robin: Började 2005 i A-truppen så det blev 18 säsonger även för mig.

Kan du plocka fram någon särskild grej som du håller som väldigt minnesvärd under din tid?

Erik: Nja. Det finns många saker man kommer ta med sig såklart, men vi vann ju aldrig några titlar eller så under min tid. Så jag har inget särskilt som höjer sig ur mängden. Jag var ju med och vann junior SM-guld 2007 men det känns lite konstigt att efter 18 A-lagssäsonger lyfta ett minne från juniortiden, men ja, det är väl det som sticker ut mest trots allt.

Robin: Det finns ju inte direkt många priser att hänga upp karriären på. Men att vara med och vinna junior SM-guld och jag var uttagen i bruttotruppen i A-landslaget är väl de minnen som dyker upp. Förutom det har jag fått fantastiskt mycket glädje från omklädningsrummet och alla härliga människor jag stött på, både på och utanför planen.

Vad är bakgrunden till beslutet att avsluta karriären? Trasig kropp eller andra faktorer?

Erik: Kroppen håller, så det är inte någon stor del i beslutet. Det är många andra saker som spelar in, men den största anledningen är att jag vill spendera mer tid med familjen.

Robin: Det är många anledningar som gör att tiden inte räcker till helt enkelt. Har en trasig kropp, ett jobb som kräver sin tid och har även precis fått tillökning i familjen och tänkte få mer tid att umgås med mina barn.

Går det att sätta ord på vad föreningen betytt för dig i ditt liv och vad du tycker kännetecknar Broberg som förening.

Erik: Broberg har ju alltid varit en del av ens liv. Från att pappa (Bengt Jonsson) spelade och man lekte i snöhögarna bakom mål till att man själv fick stå där på isen. Det var min dröm att spela i a-laget när jag var mindre och den drömmen har man fått leva under 18 säsonger.

Robin: Broberg har naturligtvis betytt enormt mycket för mig, Har ju spelat i föreningen sen jag var 14 år. Broberg har alltid varit och är fortfarande en enormt familjär förening som alltid kommer ha en hängiven plats i hjärtat. Kommer naturligtvis att fortsätta följa föreningen som supporter i framtiden.

Kan vi få se dig i en ledarroll i framtiden tror du? (Oavsett ungdom, senior eller på annat sätt i föreningen)

Erik: För att knyta an till frågan ovan så kommer Broberg fortsätta att vara en del av mitt liv. Men hur och i vilka eventuella roller får framtiden utvisa.

Robin: Det är absolut ingen omöjlighet, i framtiden hoppas jag att kunna vara med och bidra till föreningen på något vis. Men nu behöver jag landa lite och få mer tid åt familjen.

Och ofrånkomligt, hur känns det att ha tagit det här beslutet?

Erik: Jag har funderat på det ett tag och känner mig trygg i att jag har tagit rätt beslut. Men såklart känns det också konstigt. Jag har aldrig levt ett liv där bandyn inte har funnits med. Vissa bitar ska bli sköna att slippa medan andra bitar känner man redan nu att man kommer att sakna. Förhoppningsvis kan man få tid till lite saker som man tidigare fått offra.

Robin: Beslutet har vuxit fram över en längre tid och bestämde mig tidigt att det skulle bli min sista säsong. Det är naturligtvis emotionellt men just nu känns det bra att få mer tid åt andra saker än bandy. Sen kommer jag sakna omklädningsrummet och alla i och runt föreningen.

För supportrarna är det förstås brutalt att tre lojala klenoder av den här kalibern slutar samtidigt. Det känns ungefär som att lyfta upp villan och byta ut grunden (om man också lägger till att Dammbro och Fryklund slutade nyligen) Vad tror du att det betyder att vi nu inte har så mycket kvar av det hemvävda som varit en stabil grund så länge och inte heller så mycket som knackar på dörren än på några år? Kan det finnas positiva aspekter i det på något sätt?

Erik: För mig är det viktigt att ha spelare med lokal anknytning i Broberg. Dels för att ha en stomme att bygga långsiktigt på och dels för att vara stadens lag och ha den anknytningen till läktaren. Nu blir vi som sagt av med några såna spelare. Det behöver dock inte vara helt fel heller. Vi har ju aldrig tagit oss förbi kvartsfinal och det kanske är ett kulturbyte och att byta ut lite gamla sanningar som krävs för att ta det det klivet? Men jag hoppas att vi snart får fylla på truppen med spelare från de egna leden igen!

Robin: Svårt att säga vad det betyder att byta ut så pass många ”klenoder” under kort tid men det kan vara bra att få in lite nytt blod. På kort sikt tror jag absolut att det går att ersätta med spelare utifrån om de har rätt karaktär. På längre sikt måste klubben absolut få igång ungdomsverksamheten för att kunna generera spelare till A-laget.

Och i dagsläget skrinnar det ju runt små varianter av t ex Jonssons, Fryklunds, Nygrens, Söderbergs, Öhrlunds etc på isen i Helsingehus arena så om ett antal år kanske vi har förutsättningar för att återigen ha dessa välkända namn i en a-lagstrupp igen eller vad tror du?

Erik: Ja, det tror jag absolut att vi kommer att få se!

Robin: Haha ja, det är väl ingen omöjlighet. Men huvudsaken när de är så pass små är att de ska ha roligt. Så ingen press på dem!

Från föreningens vill vi säga: Broberg/Söderhamn Bandy vill rikta ett STORT TACK för er lojalitet för moderklubben samt allt ni bidragit med på och utanför bandyplanen under alla dessa år!

Svenne Olsson:

Även om det är en nyhet vi har vetat om under lång tid så är det ändå med stort vemod vi får tacka av tre spelare som tillhört Broberg, samtliga år från sina första skär på skridskoskolan till sista skäret i vårt A-lag.

Nu får vi tacka och hylla Jonas, Erik och Robin samt ge dem den välförtjänta hyllning av alla våra supportrar samt sponsorer som dom verkligen förtjänar.

Broberg som förening har inom loppet av 3-4 år sagt TACK till  Dammbro, Fryklund, Nygren, Jonsson samt Redin som samtliga ”funnits där” med stort Brobergshjärta och hela sin karriär varit moderklubben Broberg trogen.

Det är nya tider nu så DÄRFÖR är det är med STOR glädje samt en skön TRYGGHET vi ser att samtliga redan så smått börjat att ge tillbaka till föreningen i deras hjärta som ungdomsledare och ideellt arbetande föräldrar vilket känns tryggt och välbehövligt för framtidens små ”Brobergare”. Broberg kommer självklart att ge samtliga en stor och välförtjänt hyllning längre fram under kommande säsong, var så säker.

Och som sagt, så kommer en separat intervju med Jonas Nygren att publiceras senare under våren.

Anders Jansson    


Dela på Facebook
Dela på Twitter

Huvudpartners