Stig Dammbro invald i Wall of Fame

Publicerades den 26 december 2022 16:10

Broberg Bandy    

Stig Dammbro, född den 10 april 1954, den yngre av två bröder Dammbro som båda rönte stora framgångar i Broberg under främst 1970- och 1980-talet. Stig växte upp på Klossdammen i Söderhamn men har sina rötter i Trönödal. Han visade sig tidigt vara en stor bolltalang inom fotboll och bandy men han var också en lovande friidrottare i unga år. Han var en lovande sprinter, men framför allt som längdhoppare med fina 6,27 m som 15-åring, så var inte idrottskarriären självklar.

Stig blev framgångsrik som fotbollsspelare och nådde som högst spel i dåvarande div. 2 i Gefle IF och Hudiksvalls ABK men han har även representerat Sverige i fotboll för juniorlandslaget med 3 landskamper på meritlistan.
Redan som 16-åring gjorde Stig debut i Brobergs A-lag, som han representerade fram till och med 1986, som blev hans sista säsong. Han var den store speluppläggaren och spelmotorn under Brobergs framgångsrika 1970-tal. Stig behärskade allt man kunde önska på en bandyplan med fantastisk speluppfattning, passningsteknik och vass skridskoåkning. Han var den som levererade hörnorna till Brobergs skarpskyttar från båda vänster och höger. Däremot blev han aldrig någon skarpskytt själv i nivå med Dallas eller Pelle Hedqvist.
Tillsammans med bland annat storebror Dan, Göran Flodberg och Kjell Sahlin klev de samtidigt in i A-laget och Stig var en viktig kugge som stod bakom föreningens stora framgångar under framför allt 1970-talet. Stig spelade 3 SM-finaler, varav 2 slutade med SM-guld, 1976 och 1977. Vidare har han fyra finalvinster i Dex-cupen.
Tillsammans med bl a Lennart Westman och Pelle Hedqvist vann Stig junior-VM i bandy 1972 i norska Drammen. Han fick även chansen till A-landslagsspel under slutet av 1970-talet där han vann ett VM-silver men efter några år så valde han emellertid att tacka nej till fortsatt landslagsspel som ändå slutade med 14 landskamper för Sverige.
Under hela sin bandykarriär var Stig Broberg trogen och efter att ha avslutat sin framgångsrika karriär har han haft flera olika roller inom föreningen, bl a som ledamot i styrelsen under flera år men också som ledare i skridskofritids för de allra minsta.

Huvudpartners

Samarbeten