USNR satsar på Söderhamn och Broberg!

Publicerades den 18 december 2021 16:41

Broberg Bandy    Örjan Berglund, USNR

USNR är en av Söderhamns största privata arbetsgivare. I fabriken, som de flesta Söderhamnare ofta ser från Södra tvärleden, tillverkas maskiner för sågverksindustrin i hela världen. Vilka är då USNR, och varför sponsrar de Broberg?

USNR är ett amerikanskt företag som 2015 köpte upp dåvarande Söderhamn Eriksson. De flesta Söderhamnare känner kanske till företaget under namnet Söderhamns Verkstäder. Ett företag som har en lång historia tillsammans med Broberg. I gamla storlag som SM-Guldlaget 1947 arbetade många spelare på “Verkstäderna” och legender som Leif Wasberg gjorde några decennium senare större delen av sin civila karriär på bolaget. Idag är det Jesper Öhrlund, Stefan Larsson och Oscar Larsson som håller Brobergsfanan i verkstaden.

Christian Winlöf, som är sälj- och marknadschef i Söderhamn, berättar om bolagets engagemang i Broberg och hjärtat för Söderhamn.
– Vi ser stora möjligheter med vårt sponsorsengagemang i Broberg att nå ut till våra anställda att känna en stolthet över att jobba på USNR. Vi visar att vi som företag bryr oss om staden, även om vi kanske inte säljer fler maskiner just nu beroende på sponsringen, säger Christian Winlöf.

I Söderhamn arbetar bl.a. ingenjörer och CNC-operatörer, men även administrativ personal. Det är svårt att hitta rätt kompetens och USNR har försökt lösa detta genom trainee och praktik. Att jobba i industrin är idag ett helt annat jobb än för 50 år sedan. Idag krävs det specifik utbildning för de flesta rollerna i verkstaden, och kompetens är inte alltid lätt att hitta.
– Genom att synas som sponsorer kanske framtida medarbetare får upp ögononen för företaget. Söderhamnare på annan ort som vill flytta hem, eller ungdomar som kan tänka sig utbilda sig i tekniskt gymnasium eller universitet för att passa in i vår verksamhet, säger Winlöf.

På Söderhamnsfabriken arbetar 130 personer av koncernens 189 anställda i Europa. Söderhamn har blivit det självklara navet i USNR:s europeiska verksamhet och där är här som den främsta europeiska produktionen sker. Bolaget har totalt fyra verkstäder i världen, där tre av dem ligger i USA. Och den fjärde alltså i Söderhamn.

Vad är då affärsidén? Enligt Christian Winlöf handlar det mycket om en helhet för sågverksindustrin.
– Vi är en global spelare som skapar lösningar i form av hela sågverkslinjer. Men även enskilda maskiner levereras. Cambio är ett känt varumärke som ligger i vår portfölj med ca 6500 maskiner över hela världen. Vår marknad är främst i Europa och Ryssland, men även i Australien och Chile m.m.

Broberg är givetvis stolta av att ha en sådan världsspelare som USNR som samarbetspartner. Och USNR känner en stolthet över Broberg och Söderhamn.
– Alla framgångar i idrott och företag är bra för Söderhamn. Det är något att glädjas åt, och vi alla kan hjälpas åt att utveckla stan, avslutar Christian Winlöf.

Huvudpartners

Samarbeten