Nyheter

Inför åttondelsfinal 1

Publicerades den 26 februari 2021 13:34.

Efter lite möda och medelstort besvär tog sig Broberg till åttondelsfinal där nu Sirius är hindret att ta sig förbi för för att nå kvartsfinalen.

Åttondelsfinalen spelas i dubbelmöte där de något förhatliga UEFA-reglerna appliceras. Vilket för den oinvigde innebär att bortamål väger tungt. Det vill säga, om Broberg skulle förlora med 4-2 på bortaplan och vinna med 5-3 på hemmaplan skulle Sirius ändå avancera i kraft av fler bortamål. Denna regel brukar kunna bidra till lite märkliga matchbilder, där man alltid får överväga om man ska gå för eventuell kvittering eller låta bli att blotta sig för att riskera att släppa in fler mål.

Jag tycker mest det blir konstigt med bortamålsregeln i bandy… Och börjar man tänka på den i förväg är det lätt att vi startar i fel ände. Vi måste börja med en rejäl och tydlig prestation, en vilja att delta, att driva på och att jobba stenhårt. Gör vi det så får vi förhoppningsvis med oss ett gäng mål oxå. Däremot blir ju varje mål viktigt, så det gäller ju att bita i även om Sirius gör bra saker och får in några mål på oss, säger assisterande tränaren Dennis Wasberg.

Den första matchen av två går av stapeln i Uppsala ikväll, fredag klockan 20:00. Senare starttid till följd av det varma vädret, kan man gissa. Och samtidigt undra lite varför man inte istället väljer att spela inomhus när möjligheten finns och publik ändå inte tillåts. Vi kan nog räkna med en is som håller kort tid om den ens håller alls, så det är nog läge att ställa in sig på kamp mer än att spela ut.

Vädret blir som alltid en faktor utomhus men det går samtidigt inte att påverka… Men det gäller att ta in förutsättningarna och vara beredda på det. Förmodligen kommer det vara spelbart i 25-30, sen får vi skala av vissa delar i spelet. Lite rakare, runt och flip/lyft brukar det bli. Men det är även en konst att kunna spela sitt spel så länge som möjligt. Det lag som klarar av det har ofta fördel, säger Wasberg.

Broberg kommer till åttondelsfinalerna stärkta av två segrar i de avslutande seriematcherna, där den smått otroliga vändningen borta mot AIK förstås sticker ut mest. Sedan avslutade man bra hemma mot Motala och tog en stabil seger. Så man bör komma in i det hela med en god känsla.

Mot just Sirius har man dock ett dåligt facit den senaste tiden och ofta en förmåga att hamnade i tidiga målmässiga underlägen, som gjort att man fått svårt att hitta in i matcherna riktigt. Senast lagen möttes var på Studenternas och då vann Sirius med hela 8-2 efter en blek insats och ett tidigt underläge med 0-3. Något som inte ska upprepa sig ikväll. Wasberg har planen klar.

Jadu… Vi tänkte be Larsa Lönn köra in bussen på vänster sida av straffområdet och sen har jag bra kontakt med Högbergs Buss sen min tid i Sirius så Mats har lovat att dom lånar ut en av sina bussar också så då ska det vara stängt!

Nejdå, skämt åsido. Men som jag sa tidigare så gäller samma saker även här även här. Grit före skill!

Men Sirius är ett lag som gör mycket mål, 131 i grundserien, Det är faktiskt bara Villa, AIK och Vetlanda som gjort fler. I den listan finns Broberg på åttonde plats, med sina 110 mål. Sirius släpper dock också in en hel del, 123, men det gör som känt också Broberg med sina 136 insläppta. Detta kan förstås borga för att det bli målrika historier. Men, men bortamålsregeln i bakhuvet vet jag också att det finns en risk att det blir lite försiktigt, i synnerhet i den första matchen. Hur det utvecklar sig återstår att se. Om vi ska rabbla lite mer statistik så är det också två av seriens mest effektiva hörnlag som möts. Sirius med utdelning på 14% och Broberg med 13%. Intressant är att lagen skapat snudd på identiskt antal hörnor, 223 mot 222. Den som vinner hörnkampen totalt har nog mycket vunnet.

I Brobergs sista match fick Fritiof Hagberg ledas av planen i slutskedet efter ett ha skadat sitt knä vid en smäll i sargen, men det verkar som att han ska kunna spela ikväll trots det. Något assisterande tränare Wasberg också bekräftar.

”Fritte” tränade för fullt igår så det är inga problem. Vi har ett frågetecken i Robin Redin däremot som är ett osäkert kort inför ikvällen, säger Wasberg.

Utöver detta är ska det alltså vara ett ordinarie Broberg som tar sig an Sirius i den första åtondelsfinalen! Kom ihåg, starttid 20:00.

Anders Jansson    Hans Ivarsson


Dela på Facebook
Dela på Twitter

Huvudpartners