Nyheter

Inför Broberg-Hammarby

Publicerades den 15 februari 2020 10:54.

Säsongens sista grundseriematch, men vi vet ju redan nu att Broberg kommer att få spela vidare i ett slutspel. Men blir det åttondelsfinal kommande vecka, eller direkt till kvarsfinalen? Allt avgörs imorgon söndag.

Förutsättningarna är enkla. Vinner Broberg mot Hammarby är sjätteplatsen (och därmed kvartsfinalplatsen) klar oavsett övriga resultat. Då det är AIK som utmanar Broberg om direktplatsen till kvartsfinal, så är det ingen otippad gissning att flera åskådare imorgon även håller ett öga på AIK-Västerås. Å andra sidan, vinner Broberg sin match är det som sagt betydelselöst hur den matchen går.

Om Broberg spelar oavgjort får AIK inte vinna sin match. Och förlorar Broberg måste Västerås vinna matchen mot AIK. Det som ger Broberg en ytterligare livlina är att Västerås har mycket att spela för, då laget troligen måste vinna sin match för att säkra fjärdeplatsen och därmed en hemmafördel i kvartsfinalserien.

Hammarby är ett av lagen som fått minska sin budget inför säsongen, och laget har inte heller haft samma sportsliga framgångar som vi varit vana med under 2000-talet. Det såg länge ut som att ”Bajen” skulle missa åttondelsfinalerna, men en uppryckning på slutet gav dem hopp och inför matchen mot Broberg är det redan i praktiken klart att Stockholmslaget spelar åttondelsfinal. För att Hammarby ska missa åttondelen krävs i princip tvåsiffrig seger för Broberg samtidigt som Sirius eller Vänersborg vinner tvåsiffrigt i matchen där de möts på Studenternas (en match som förövrigt är direkt avgörande för vem av dem som slipper kvalspel, så att ena laget där går ifrån till en storseger håller jag för osannolikt). Så, Bajen är klar för åttondelen redan nu.

Hammarby och Broberg har flera, ska vi kalla det förbindelser, med varandra. Längst bak i Brobergsförsvaret hittar vi Robert Rimgård med flerårigt förflutet i Hammarby. Och i Hammarby hittar vi en av de bästa Brobergsfostrade spelarna sett till meriter, nämligen Adam Gilljam. Även de framgångsrika bröderna Ted och Max Bergström återfinns i laget, tillika de tidigare Brobergsspelarna Simon Folkesson och Carl-Johan Rutqvist. Och den spelare med Broberg som moderklubb som har flest titlar finns på ledarbänken, nämligen Stefan Karlsson.

Morgondagens match då? Jo, jag tror vi kommer att se att Broberg har mer att spela för än gästerna och att de kommer att ta tag i taktpinnen. Broberg gjorde ju en fullt godkänd match igår mot Västerås, och det finns många saker därifrån att ta med sig till serieepilogen. Hammarby kommer garanterat att bjuda upp, men jag tror ändå att det kommer visa sig vilket lag som har mest att spela för.

Avslutningsvis, med näst intill garanti att misslyckas, ska jag försöka gissa kvartsfinalvalet. Broberg behåller sjätteplatsen och går direkt till kvartsfinal. Samtliga lag 7-10 (AIK, Motala, Vetlanda och Hammarby) förlorar, vilket gör att dessa placeringar är intakta. Det betyder att vi kan se fram emot ett mycket hett Stockholmsderby i AIK-Hammarby i åttondelen samtidigt som det blir en fjolårsrepris i åttondelen mellan Motala och Vetlanda.

Edsbyn, som suveräna seriesegrare börjar att välja. Valet står då emellan Bollnäs, Broberg, AIK/Hammarby och Motala/Vetlanda. En svår gissning, men jag tror definitivt Edsbyn inte vill spela utomhus i Stockholmstrakten. Långresa till Östergötland/Småland eller en kortresa till Bollnäs eller Söderhamn? Tror inte heller de väljer Bollnäs, utan i så fall snarare Broberg. Kort resa, inomhusspel och två klara segrar i serien. Det talar för ett Hälsingederby mot Edsbyn i kvartsfinal.

Villa Lidköping väljer sedan och tar sig an vinnaren mellan Motala och Vetlanda. Inte för att Villa kan vara säkra på seger, men jag tror att de anser att alternativen är svårare.

Sandviken får då valet mellan Bollnäs och AIK/Hammarby. Då tror jag valet blir utomhusspel i Stockholm. Utomhusspel kommer det också bli i Sandviken, när Göransson Arena är bokad för Svenska Cupen i fotboll.

Återstår då Västerås-Bollnäs i den sista kvartsfinalen. Om det blir med hemmafördel för Västerås eller Bollnäs är inte klart, men jag tippar på Västerås.

Som sagt, svårgissat och garanterat mängder av fel i min gissning när vi har facit imorgon eftermiddag. Hur tror ni? Kommentera gärna!

David Hansen    Hans Ivarsson


Dela på Facebook
Dela på Twitter

Huvudpartners